nov 042018
Zwart/wit kaartspelletje voor baby’s inclusief DIY

Ik ben gek op spelletjes en kan daarom ook niet wachten tot we samen met onze zoon een echt bordspelletje kunnen spelen. Daar zullen we nog even mee moeten wachten, voor de tussentijd heb ik zwart/wit kaarten gemaakt. De kaarten geven me toch een beetje het gevoel alsof we al een echt kaartspelletje aan het spelen zijn.
Het zwart/wit is erg contrasterend en daarom goed voor de visuele ontwikkeling van een baby.

 

 

Hoe kun je ermee spelen?

Newborn baby’s

Het leuke is dat de kaarten vanaf bijna de eerste week al gebruikt kunnen worden. Plak de kaarten op of zet de kaarten zo neer dat ze in het zicht van je baby zijn. Op ongeveer maximaal 20 cm. Binnenkant van de kinderwagen is een mooie plek bijvoorbeeld of op de muur naast het bedje (met dubbelzijdige tape). Je kunt ze natuurlijk ook gewoon vast houden voor de ogen van je baby.
Pasgeboren baby’s vinden vooral kaarten met repeterende geometrische vormen leuk zoals ruitjes, cirkels of strepen.

Baby 2 tot 4 maanden

Je kunt de kaarten aan een mobiel hangen boven de box of het bedje. Doordat de mobiel met wat wind kan bewegen, kan je baby de kaarten met zijn ogen volgen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een mobiel kopen in hoog contrasterende kleuren. Je kunt ook al kijken of je kindje de kaarten al zelf wil vast houden. 
Ook nu zijn baby’s vooral gefascineerd in kaarten met repeterende geometrische vormen. 

 

Baby 4 tot 6 maanden

Je baby kan nu zelf de kaarten proberen te grijpen en ermee laten spelen.
Kaarten met dieren of andere figuren worden nu interessanter.

Na 6 maanden

Je kunt nu de kaarten ook gaan kleuren, omdat je baby nu ook op meer kleuren reageert. Leuk om samen met een ouder broertje of zusje te doen.
Wanneer je kindje begint met praten kun je de kaarten met bijvoorbeeld dieren gebruiken om ze de namen van de dieren te leren.

Waar zijn de kaarten verkrijgbaar?

Kaarten zelf maken

Ik heb de kaarten zelf gemaakt. Ik vind het altijd leuk om creatief bezig te zijn. Bovendien voelt het extra leuk als je kleine man met iets speelt dat jij gemaakt hebt.

Benodigdheden:

  • Zwart en wit karton
  • Zwarte stift/ witte verf
  • Schaar
  • Eventueel een lamineerapparaat en lamineervellen
  • Voor de snelle versie: zwart/wit plaatjes en lijm

Stap 1
Bepaal de grootte van je kaarten. Mijn kaarten zijn ongeveer A6 formaat oftewel een A4tje in vieren geknipt.

Stap 2:
Bedenk een patroon en teken of schilder dat op de kaart. Ik vond het leuk om mijn zoontje in het proces te betrekken en heb met vingerverf een handafdruk van zijn hand gemaakt op één van de kaarten. Vind je dit teveel gedoe, dan kun je ook de printer aan het werk zetten. Zoek wat mooie zwart/wit plaatjes en print deze uit op stevig papier, of op gewoon papier dat je op karton plakt.

 

Stap 3
Rond de hoekjes af zodat ze niet scherp zijn. Je wilt niet dat je baby zich per ongeluk aan een randje snijdt.

Stap 4
Eventueel kun je de kaarten lamineren, zodat ze kwijlproof zijn. Rond ook dan de kaarten af.

Extra tip:
Ik vind het nu nog niet zo’n fijn idee dat hij de kaarten in zijn mond doet. Er zit toch inkt of lijmresten op. Daarom let ik bij het spelen goed op dat hij de kaarten niet in zijn mond doet.

Kaarten kopen

Je kunt de kaarten ook kopen. Zoek dan even op kijkkaarten voor baby’s. Weegallery verkoopt hele leuke mooie kaarten. De artwork van deze kaarten vind ik fantastisch! De kaarten kosten tussen 12 en 20 euro voor een setje van 6 stevige kaarten. Let goed op waar je ze koopt want de prijzen variëren flink.

Nog een alternatief

Wanneer het echt nodig is dat je kindje alleen speelt en je geen speelgoed bij de hand hebt of wat voor situatie dan ook. Op youtube staan high contrast filmpjes met klassieke muziek. Ik heb het een keer uitgeprobeerd, omdat ik even mijn handen vrij wilde hebben (iets met een ongelukje dat opgeruimd moest worden). Onze zoon reageerde er goed op en keek er erg geïnteresseerd naar. Het kanaal Hey Bear heeft een hoop van dit soort filmpjes.

 

zelfgemaakte kaarten

Tot slot

De kaarten zijn bij ons thuis een groot succes. Regelmatig houd ik de kaarten voor de ogen van mijn zoon en dan komt er een hele gebiologeerde blik in zijn ogen. Ook zie je hem dan lachen en af en toe begint hij er tegen te babbelen. We hebben een erg visueel ingesteld mannetje op het moment en daar zijn deze kaarten perfect voor.
Of je de kaarten nu zelf maakt of koopt het is absoluut de moeite waard om even te proberen.

Sabine

Ik, Sabine, ben 32 jaar. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ) en dochter (juni 2019). Het leukste tijdstip van de dag is wanneer er weer tijd is om te spelen. Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's en dreumesen.


Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *