Sensory contrast kaarten voor een baby

Baby’s zijn dol op grote contrasten, omdat ze dat lekker helder kunnen zien.
Met behulp van deze sensory contrast kaarten voor een baby wordt er gelijk gewerkt aan de visuele ontwikkeling van je kindje. Ze zijn makkelijk zelf te maken, maar je kunt ze ook kopen of printen. Zo heb je vrijwel gratis eindeloos speelplezier voor je baby. 


 

Hoe kun je ermee spelen?

Newborn baby’s

Het leuke is dat de kaarten vanaf bijna de eerste week al gebruikt kunnen worden. Plak de kaarten op of zet de kaarten zo neer dat ze in het zicht van je baby zijn. Op ongeveer maximaal 20 cm. Binnenkant van de kinderwagen is een mooie plek bijvoorbeeld of op de muur naast het bedje (met dubbelzijdige tape). Je kunt ze natuurlijk ook gewoon vast houden voor de ogen van je baby.
Pasgeboren baby’s vinden vooral kaarten met repeterende geometrische vormen leuk zoals ruitjes, cirkels of strepen.

Baby 2 tot 4 maanden

Je kunt de kaarten aan een mobiel hangen boven de box of het bedje. Doordat de mobiel met wat wind kan bewegen, kan je baby de kaarten met zijn ogen volgen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een mobiel kopen in hoog contrasterende kleuren. Je kunt ook al kijken of je kindje de kaarten al zelf wil vast houden. 
Ook nu zijn baby’s vooral gefascineerd in kaarten met repeterende geometrische vormen. 

 

 

Baby 4 tot 6 maanden

Je baby kan nu zelf de kaarten proberen te grijpen en ermee laten spelen.
Kaarten met dieren of andere figuren worden nu interessanter.

Na 6 maanden

Je kunt nu de kaarten ook gaan kleuren, omdat je baby nu ook op meer kleuren reageert. Leuk om samen met een ouder broertje of zusje te doen.
Wanneer je kindje begint met praten kun je de kaarten met bijvoorbeeld dieren gebruiken om ze de namen van de dieren te leren.

Waar zijn de kaarten verkrijgbaar?

Kaarten zelf maken

Ik heb de sensory contrast kaarten voor mijn baby zelf gemaakt. Ik vind het altijd leuk om creatief bezig te zijn. Bovendien voelt het extra leuk als je kleine man met iets speelt dat jij gemaakt hebt.

Benodigdheden:

  • Zwart en wit karton
  • Zwarte stift/ witte verf
  • Schaar
  • Eventueel een lamineerapparaat en lamineervellen
  • Voor de snelle versie: zwart/wit plaatjes en lijm

Stap 1
Bepaal de grootte van je kaarten. Mijn kaarten zijn ongeveer A6 formaat oftewel een A4tje in vieren geknipt.

Stap 2:
Bedenk een patroon en teken of schilder dat op de kaart. Ik vond het leuk om mijn zoontje in het proces te betrekken en heb met vingerverf een handafdruk van zijn hand gemaakt op één van de kaarten. Vind je dit teveel gedoe, dan kun je ook de printer aan het werk zetten. Zoek wat mooie zwart/wit plaatjes en print deze uit op stevig papier, of op gewoon papier dat je op karton plakt.

 

Stap 3
Rond de hoekjes af zodat ze niet scherp zijn. Je wilt niet dat je baby zich per ongeluk aan een randje snijdt.

Stap 4
Eventueel kun je de kaarten lamineren, zodat ze kwijlproof zijn. Rond ook dan de kaarten af.

Kaarten kopen

Je kunt de kaarten ook kopen. Zoek dan even op kijkkaarten voor baby’s. Weegallery verkoopt hele leuke mooie kaarten. De artwork van deze kaarten vind ik fantastisch! Ik weet niet of ze nog te koop zijn. 

Ik heb zelf een printbare versie gemaakt. Deze kun je hier vinden.

contrast kaarten sensory baby

Boek

Je hebt ook tal van contrastboekjes. Deze zijn ook heel leuk om te gebruiken. Je kunt ze namelijk voor je baby neerzetten of samen in bladeren, doordat het contrast zo groot is kan je baby alles ook echt goed zien.  Het onderstaande boekje hebben we zelf en was altijd een groot succes hier in huis. 

 

Nog een alternatief

Wanneer het echt nodig is dat je kindje alleen speelt en je geen speelgoed bij de hand hebt of wat voor situatie dan ook. Op youtube staan high contrast filmpjes met klassieke muziek. Ik heb het een keer uitgeprobeerd, omdat ik even mijn handen vrij wilde hebben (iets met een ongelukje dat opgeruimd moest worden). Onze zoon reageerde er goed op en keek er erg geïnteresseerd naar. Het kanaal Hey Bear heeft een hoop van dit soort filmpjes. 

 


Tot slot

De kaarten zijn bij ons thuis een groot succes geweest. Zowel Meneertje als Zusje heeft er veelvuldig naar gekeken. Ook het boekje is uren door gebladerd. Of je de kaarten nu zelf maakt of koopt het is absoluut de moeite waard om even te proberen.

 

sensory contrast kaarten voor een baby

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.