loose parts & klei pagina's

De loose parts en klei pagina’s in de zeemeerminbundel zijn misschien wel de meest veelzijdige pagina’s. Maar ook pagina’s waarbij je echt creativiteit moet gebruiken. Niet iedereen ziet gelijk wat je ermee kunt, daarom wilde ik ze even uitlichten. Omdat je er zoveel meer mee kan dan enkel wat versieren.

In dit artikel maak ik gebruik van affiliatelinks. Wil je daar meer over weten bekijk dan de disclaimerpagina.


Loose parts & klei pagina’s in de zeemeerminbundel

Wat zijn loose parts?

loose parts materialen

Loose parts zijn uit het Engels vertaald losse onderdelen. Onderdelen die niet perse speelgoed zijn, maar waar prima mee gespeeld kan worden. Het zijn onderdelen die geen specifieke bedoeling hebben en daarmee is het open einde materiaal. Loose part kun je heel gemakkelijk in huis of juist in de natuur vinden. Denk hierbij aan knopen of glasstenen bijvoorbeeld. Je hebt ook loose parts die specifiek voor spelen gemaakt worden zoals van grapat of grimms. Voor het spelen met de zeemeerminnenbundel raad ik aan om wat schelpen op het strand te rapen maar met mooie stenen en takjes kun je ook heel ver komen. En mocht je echt iets willen aanschaffen dat raad ik je glitterstenen aan. Kinderen zijn net eksters en vinden glitterstenen vaak geweldig.

Ik heb eerder al een artikel gedeeld over 50 losse onderdelen die je in en rondom huis kunt vinden. Deze onderdelen zijn zo goed als gratis. Dus voordat je loose parts aanschaft, kijk vooral even wat je in je kast hebt.

5 manieren om te spelen met de loose parts & klei pagina’s van de zeemeerminbundel.

Nadat je de pagina’s hebt uitgeprint kan het spelen echt beginnen. Neem de zeemeerminvin. Deze kun je versieren met klei of met loose parts (zoals de glitterstenen). Je kindje kan hier zelf zijn creativiteit in kwijt. Wat moeilijker is de pagina waarbij je vissen moet maken. Vissen maken van loose parts vraagt best wat creativiteit. En ook van klei is dat niet gemakkelijk. Met behulp van wiebeloogjes maak je het makkelijker. Maar bedenk ook, dat als je kind zegt dat een simpele steen een vis is, dan is die steen een vis. Het hoeft er niet uit te zien als een vis om een vis te zijn. Dat is het mooie aan het speelmateriaal.

Ga je met klei aan de slag zorg er dan voor dat de pagina’s geplastificeerd zijn of dat ze in een plastic insteekhoesje zitten. Zo kun je de klei weer van de pagina’s krijgen.

Maar naast het gebruiken van klei en loose parts kun je nog meer gebruiken. Zo zitten er in de bundel ook knipvellen met losse onderdelen. Daarmee kun je hele waterwerelden maken. Je zou zelfs een kijkdoos kunnen maken met het materiaal.

Ook leuk is om er door kleuters op te laten tekenen. Voor peuters is dit vaak te lastig, maar kleuters kunnen vaak al wel wat basis figuren tekenen. Laat ze de kwal tentakels geven door ze te tekenen.

De pagina’s met losse onderdelen zou je ook in sensory play kunnen gebruiken. Print een pagina met losse onderdelen 1 keer uit. Laat 1 pagina heel en knip de figuren uit van de andere pagina. Nu kun je dus de figuren matchen. Maak dan een bak met zeemeerminrijst en verstop daar de figuren in. Laat je kindje de figuren zoeken en vervolgens matchen.


Denk je nu dat wil ik ook! Koop dan de zeemeerminbundel via mijn etsyshop. Je krijgt dan niet alleen loose parts & klei pagina’s maar ook 20 activiteitkaarten voor nog meer speelplezier.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.