Invitation to play

Wanneer je op instagram kijkt en mij of andere moeders die speeltips delen volgt, ben je het vast wel eens tegengekomen: invitation to play. Ook op Pinterest vind je er prachtige foto’s van. 

Maar wat is Invitation to play nou eigenlijk? Waarom zou je het speelgoed voor je kinderen klaarzetten? En hoe doe je dat? In dit artikel lees je er alles over.


Wat is Invitation to play?

Invitation to play is simpelweg vertaald uitnodiging om te spelen en dat is dus ook precies wat het is. Je zet speelgoed klaar op een manier dat het uitnodigend is om ermee te spelen. Je bouwt eigenlijk een speeldecor op, die voor je kind uitnodigend is om te gaan onderzoeken en ermee te gaan spelen.
Invitation to play is terug te vinden in verschillende schoolstijlen zoals Reggio en Montessori. 

Wat voor speelgoed gebruik je?

Als je de #invitationtoplay volgt op Instagram dan zie je werkelijk prachtige foto’s, vol met mooie duurzaam houten speelgoed. Veel houten speelgoed van Grimms & Grapat, welke onwijs mooi zijn. Het zijn prachtige merken, maar helaas ook dure merken.

Het goede nieuws is dat je helemaal geen duur speelgoed nodig hebt. Je kunt dingen zelf maken, maar ook heel veel materiaal gebruiken wat je al in huis hebt. 

Een autobaan kun je maken van washitape en een tunnel met papier. Schelpen, stokjes en dennenappels zijn ook heel fijn om te gebruiken. 

Zelf gebruik ik vaak ook materiaal uit de keuken zoals cupcakevormpjes (als bergjes of huisjes of bakjes) en ijsvormpjes (als bomen of flatgebouwen).


Lees ook:


Speelgoed met een open einde (open ended play) leent zich heel goed voor invitation to play, doordat het de fantasie van kinderen prikkelt. Zo worden zo uitgedaagd om zelf hun eigen spel te ontwikkelen en het materiaal te onderzoeken. 

Eigenlijk is heel veel speelgoed geschikt om een invitation to play mee te maken.

Ook kun je voor alle leeftijdscategorieën wel een mooi speel decor maken. Een sensopatisch mandje is een fantastisch voorbeeld voor een baby. Terwijl een prachtig bouwwerk van lego juist heel leuk is voor oudere kinderen.

Hoe zet je een invitation to play klaar?

  • Kijk naar je kindje. Wat vindt hij leuk? Waar speelt hij graag mee? Wat zijn op dit moment zijn interesses? 
  • Bekijk wat je in huis hebt en wat jou inspireert. Ik kreeg bergen met ideeën toen ik bijvoorbeeld de zolder aan het opruimen was. Daar vond ik echt een paar pareltjes. 
  • Begin gewoon en kijk waar het naartoe gaat. Het hoeft niet iets realistisch te worden zoals een kasteel of theepartijtje, maar dat kan natuurlijk wel. 

Mocht je nog geen idee hebben hoe je moet beginnen, dan kun je ook eventjes een kijk je nemen op mijn Pinterestbord. Hij staat vol met jaloersmakende speeldecors, maar ook met huis- tuin- en keukenideeën. 

invitation to play

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.