Sommeltjespad op Texel

Het Sommeltjespad op Texel is een absolute aanrader. Het is vergelijkbaar met een kabouterpad, maar dan met sommeltjes. En heel erg geschikt voor peuters en kleuters. 

Het Sommeltjespad 

Volgens de legende wonen er op Texel sommeltjes een soort aardmannetjes. Aardmannetjes die verstenen in de zon, maar zodra het maanlicht schijnt dansen ze. Zo gaat ongeveer het verhaal aan het begin van het Sommeltjespad. 

Tijdens het pad ga je op zoek naar sommeltjes en de dieren die op Texel leven. Je kijkt echt je ogen uit, want je vindt vooral de dieren op de meest gekke plekken. De sommeltjes staan soms goed verstopt dus neem de tijd om echt goed rond te kijken. 

Het Sommeltjespad is een soort kabouterpad. Waar je bij kabouterpaden vaak opdrachten hebt is dat bij het sommeltjespad niet. Je kunt gewoon kijken naar de leuke dingen die je tegenkomt. 

Handig om te weten over het Sommeltjespad:

  • Je vindt het sommeltjespad in het bos De Dennen in de buurt van de Koog
  • Het pad is ongeveer 1,5 km lang. 
  • Wij waren ruim een uur bezig met het pad. 
  • Hoewel het een bospad is, is het prima te wandelen achter een kinderwagen. 
  • De toegang is gratis en ook hoef je geen parkeerkosten te betalen. 
  • Er is geen restaurant of ander gebouw in het bos. Dus neem je eten mee en hou er rekening mee dat er geen toiletten zijn. 

Onze ervaring van het Sommeltjespad op Texel

We proberen tijdens onze vakanties altijd een speciale kinderroute te lopen. Soms is dit een blote voetenpad of een kabouterpad zoals in Nunspeet. Dit keer werd het, het Sommeltjespad. En het was echt het hoogtepunt van de vakantie voor onze kinderen. Ze vonden het leuker dan ecomare (de zeehondenopvang)  en ik eigenlijk ook. We waren ook wel in het mooiste bosseizoen in de herfst, dan vind ik het bos op zijn mooist. 

Er viel zoveel te zien in het Sommeltjespad, veel meer dan alleen aardmannetjes. Er hingen reuzenslakken in de bomen, we kwamen een versierde kerstboom tegen, zagen een angstaanjagend groot spinnenweb en nog zoveel meer. 

Op de foto’s zie je onze kinderen in de fantastische pakken van ielm. Deze pakken zijn ideaal, houden de kleding eronder droog en schoon. Zo kunnen ze lekker vies worden, flink in plassen stampen of lekker op de grond gaan zitten, zonder dat ik me druk maak om de kleren die eventueel vies kunnen worden. Bovendien houden mijn kinderen niet van een natte broek, de kleinste vlek is voor hen al reden om schone kleren aan te trekken. Dus die pakken zijn in het bos echt heel fijn. Lekker door de natte bladeren rollen als je daar zin in hebt. 

iELM.nl

Mochten we ooit nog eens naar Texel gaan, dan gaan we zeker nog een keer het Sommeltjespad lopen. Absoluut een aanrader om te doen wanneer je jonge kinderen hebt.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.