kopen op de vrijmarkt

Het is overmorgen koningsdag en daar kijk ik altijd een beetje naar uit. Ik hou ervan om over de plaatselijke vrijmarkt te struinen en voor kleine prijsjes mooie dingen te kopen. En wat fijn dat het nu weer kan, na alle lockdowns. In juni wordt Zusje 3 en Meneertje wordt in juli 4, dus wij gaan opzoek naar verjaardagscadeaus. Inmiddels weet ik heel goed, hoe ik goede koopjes moet doen. Daarom heb ik wat tips voor kopen op de vrijmarkt verzameld.

Algemene tips voor kopen op de vrijmarkt

  • Maak vooraf een lijstje met dingen die je hoopt te vinden. Ik word altijd een beetje overweldigt wanneer ik op de vrijmarkt loop. Een lijstje geeft houvast zodat ik alleen koop wat ik graag wil. Selectief zijn is makkelijker met een lijstje. Je hebt er niets aan om de berg speelgoed groter te maken met speelgoed waar niet mee gespeeld gaat worden.
  • Onderhandel over de prijs. Check eventueel de nieuwprijs op je telefoon voordat je akkoord gaat met de prijs. Je wilt natuurlijk niet de hoofdprijs betalen.
  • Koop ook alvast speelgoed voor bijvoorbeeld sinterklaas. Wanneer je met sinterklaas nog inkopen moet gaan doen betaal je vaak de hoofdprijs. Of koop dingen die je cadeau kunt doen.
  • Vraag of er in huis gerookt wordt. Dan kun je zelf de afweging maken of je het speelgoed voldoende nicotine vrij kunt maken en wilt kopen.
  • Maak thuis het speelgoed goed schoon voor je, je kinderen ermee laat spelen. Wil je weten hoe ik dat doe? Dat kun je hier lezen.

Waar moet je naar uitkijken?

Duplo of lego
Duplo of lego behoudt redelijk zijn waarde. Het is goed door te verkopen en dat is handig.
Het is bovendien geen duurzaam speelgoed want van plastic. Maar door het tweedehands te kopen verduurzaam je eigenlijk zelf het speelgoed. Je geeft het speelgoed een langer leven op deze manier.

Loopfietsje/fiets/bolderkar/skelter/step
Afhankelijk van de leeftijd is een loopfiets of fiets een mooi cadeau om te kopen. Nieuw zijn ze vaak prijzig en op de koningsmarkt kun je ze vaak voor hele kleine prijsjes kopen. Vaak zijn ze maximaal maar een paar jaar gebruikt en kunnen zeker een tweede ronde mee.
Het is alleen wel lastig rondlopen met een fiets in je hand. Dus kijk hier vooral nog even naar wanneer je richting huis gaat.

Stapeltje met bijna alleen maar tweedehands boeken

Playmobil
Playmobil is ook typisch speelgoed dat over 20 jaar nog steeds leuk is. Speelgoed dat bijna tijdloos is. Laatst kochten we nog een brandweerauto van 40 jaar oud voor maar 5 euro. Alles werkte nog en we hadden zelf nog genoeg poppetjes en accessoires die erbij pasten. Playmobil is dan ook ideaal om te kopen op de vrijmarkt. Want het maakt niet uit dat de set misschien wat oud is en wat spulletjes mist.

Puzzels
Puzzels zijn nieuw best wel duur. Maar tweedehands zijn ze vaak voor hele leuke prijsjes te vinden. Het enige nadeel aan puzzels tweedehands kopen is dat er soms stukjes missen. Bij een puzzel van 20 stukjes is dat nog wel direct te controleren, maar een puzzel van 100 stukjes natellen is best een opgave. Puzzels kopen is daarom ook wel een beetje een gokje. Ik kijk altijd uit naar puzzels van de merken djeco & janod. Deze zijn van goede kwaliteit en vaak prachtig.

Houten speelgoed
Zie je mooi grimms speelgoed of dieren van ostheimer/holztiger voor een heel klein prijsje dan kun je ze beter meenemen en zelf weer verder verkopen. De kans dat je deze merken tegenkomt is niet zo groot. Maar merken als goki en janod verkopen ook prachtig houten speelgoed en dat heb ik al meermaals op rommelmarkten kunnen kopen.
Houten treinset van thomas de locomotief & chuggington zijn goede merken waar heel veel houten treinsets op passen. Ook zijn deze merken later weer makkelijk door te verkopen.
Houten blokken etc. zijn tweedehands vaak ook veel goedkoper.

Bordspellen
Een leuk bordspel kost al snel zo’n 30 euro. Als je er dus een tegenkomt voor heel wat minder is dat een goede deal. Ook leuk om te bewaren en cadeau te geven met de feestdagen.
Mocht ik wat leuke spelletjes van HABA of Djeco tegenkomen die lekker goedkoop geprijsd zijn neem ik ze zeker alvast mee.

Miniloco
De boekjes van miniloco zijn best prijzig en voor een setje loco betaal je al snel 15 euro.
Ik koop al jaren loco op de rommelmarkt en betaal nooit meer dan 2 euro voor een setje met boekjes. Ik koop ze overigens voor mijn werk (wiskundedocent) en heb er eindelijk genoeg om ze in de klas in te kunnen zetten.

Stapeltje tweedehands spellen

Alles waar je kindje gek van is
Heb je een kindje dat gek is op Dora, koop dan lekker goedkoop wat spulletjes van Dora. Meneertje zat in een pawpatrol fase en Zusje vindt alles van frozen leuk. Speelgoed van populaire figuren is vaak van slechte kwaliteit en zo kapot. En je betaalt er ook snel de hoofdprijs voor. Tweedehands vind ik dat acceptabeler en maak ik ze graag blij met het in mijn ogen lelijke speelgoed 😉

Niet gevonden wat je zocht? Kijk dan eens op de plaatselijke rommelmarkt of kringloopwinkel. Ik ben heel nieuwsgierig of jij iets hebt gevonden op de vrijmarkt, laat het me vooral weten in de comments. Ben je nieuwsgierig naar wat ik heb gekocht, dat laat ik je zien op mijn instagram.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.