adventskalender met boeken

Het is midden zomer en ik schrijf een blog over tips voor het maken van een adventskalender met boeken. Ik herhaal, ik heb het over een adventskalender. Zo’n ding met vakjes waar je er één per dag van mag openmaken in december, alleen dan met boeken. In december!!! Heeft de hitte me getroffen? Ben ik wel goed snik? 

Antwoord is JA! Toen ik op instagram deelde dat ik bezig was met een boekenadventskalender, kreeg ik heel veel enthousiaste DM’s. Waaronder eentje van iemand die me zei dat ze het heel fijn vond dat ik dit deelde in de zomer. Nu had ze nog tijd om er wat mee te doen. Daar had ik niet bij stil gestaan. En zo kwam het dat ik begin augustus een blog schrijf vol tips voor het maken van een adventskalender met boeken. 

Hoe kom je aan al die boeken voor de adventskalender met boeken?


Dat is natuurlijk de grootste vraag. Tenzij je een gigantisch budget hebt en gewoon een boekenwinkel in kan lopen en allerlei boeken kan kopen, is dit de grootste uitdaging. Boeken zijn namelijk best wel duur. 

In ons geval is de adventskalender onderdeel van het sinterklaas/kerst budget. Ik heb per kind een budget van ongeveer 75 euro. Daarvan kopen we iets wat ze graag willen, een adventskalender, puzzel/spel, boek en iets wat ze nodig hebben. Normaal gesproken koop ik ongeveer de helft of meer tweedehands. 

Boeken kosten gemiddeld 15 euro. Dus als ik het hele budget zou opmaken aan boeken dan kan ik ongeveer 15 boeken kopen(225 euro : 15 euro = 15). Ik heb er 24 nodig! Dat gaat dus niet werken. Bovendien hou ik geen budget over voor de rest van de cadeaus. Toch heb ik bijna alle boeken (21 stuks) al gekocht en was hier ongeveer 25 euro aan kwijt. Hoe ik dat deed laat ik je zien.

Marktplaats

Markplaats is je beste vriend in dit geval. Ik zocht op kinderboeken pakket en kwam een advertentie tegen met oude bibliotheekboeken voor 1 euro per stuk. Maar wel met titels als ‘De krijtjes staken!’ en ‘De kleine walvis in de winter’. Wat mij betreft toptitels waar je normaal gesproken tweedehands vaak 5 euro per stuk voor betaald. 

Ik kocht hier 13 boeken. Kreeg er 14 thuis gestuurd. En ik vond er 11 mooi genoeg om te gebruiken in de kalender. Dat is dus 13 euro voor de helft van de boeken. 

Ben je minder kieskeurig wat betreft boeken dan heb je vaak hele leuke boekenpakketten voor 10 euro. 

Bibliotheek

Sommigen bibliotheken houden boekenuitverkoop in de zomer. Dan vind je vaak mooie kinderboeken voor nog minder dan een euro per stuk. Je moet ze dan thuis wel even opknappen. 

Kringloopwinkel

Ga verschillende kringloopwinkels af. Ook leuk om te doen als je op vakantie bent in eigen land. Soms heeft zo’n kringloopwinkel een fantastische boekenafdeling. Ook hebben kringloopwinkels af en toe acties zoals 2 halen 1 betalen of alle boeken voor een euro. Hou dit in de gaten en je hebt zo een adventskalender met boeken voor 24 euro. 

Ik kocht zelf 8 boeken bij de kringloopwinkel. Prijzen wisselde tussen de 55 cent en de 1,95. Totaal was ik daar 9,44 euro voor kwijt. 

Rommelmarkten

Op rommelmarkten liggen ook vaak hele leuke kinderboeken. Ik kocht op de Koningsmarkt 3 boeken en betaalde daar 2 euro voor in totaal. Waarvan ik er 2 voor de kalender gebruik. 

Ruilen

Deze tip kreeg ik van iemand op instagram. Ruil boeken met een vriendin. Dan ben jij je oude boeken kwijt en krijg je er nieuwe voor terug. Kosten zijn dan helemaal laag. Helemaal top wat mij betreft. 

Heb je geen vriendinnen met kinderen van dezelfde leeftijd dan kun je ook op marktplaats kijken of iemand wil (hoewel dit wel vaak gedoe oplevert is mijn ervaring) maar je kunt ook je boeken omruilen in een minibieb. Een minibieb is een kastje in iemands voortuin met daarin boeken. Zet er dan wel mooie boeken in terug en niet je afdankertjes, dat is voor niemand leuk.

Begin op tijd

Zo heb je alle tijd om boeken uit te zoeken en hoef je geen hoofdprijs te betalen. Ik begon dus in juli al en had zelfs al wat boeken in de kast liggen, omdat ik deze apart had gelegd na Koningsdag.


Zin in nog meer adventskalender ideeën?

Ik maakte in 2020 een budget versie met veel zelfgemaakt speelgoed.
In 2021 maakte ik voor mijn kinderen een adventskalender vol sensorisch speelgoed.
En deze 8 adventskalenders kun je kant en klaar kopen voor je peuter.


Ik betaalde voor de 21 boeken die ik nu verzameld heb 24,44 euro. Ik moet nog 3 boeken kopen, maar daar heb ik al speciale titels voor in mijn hoofd. Zo wil ik graag ‘het kind van de gruffalo’,’Hoe de gniep kerst stal’ en ‘Een jaar in één dag’. De eerste twee hoop ik tweedehands te kunnen vinden voor ongeveer 5 euro per stuk. Die laatste ga ik nieuw kopen.

Hoe maak je een adventskalender van boeken?

Ik heb er nog geen echte adventskalender van gemaakt. De boeken liggen nu nog achterin mijn kledingkast verstopt. Maar ik ben van plan alle boeken in te pakken. Dit doe ik door papierentasjes (die ik krijg bij de boodschappen) te gebruiken als inpakpapier. Op ieder boek schrijf ik dan groot een cijfer zodat het duidelijk is op welke dag je welk boek mag openmaken. 

Mocht je nog meer tips hebben of nog vragen hebben? Laat het me vooral weten in de comments.

 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.