tips kraammand

Ik heb het nog niet gemeld maar ik ben TANTE geworden!! Super leuk natuurlijk. Mijn schoonzusje is bevallen van een prachtige zoon. Het betekende ook dat ik zelf een kraammand heb samengesteld. Ik heb heerlijk gesnuffeld tussen alle mooie babyspulletjes en heel eerlijk je hoort mijn eierstokken gewoon rammelen wanneer ik ermee bezig ben.
Maar wat stop je nou allemaal in een kraammand? Lees snel de tips & tricks voor het maken van een kraammand. 


Tips & Tricks voor het maken van een kraammand.

 • Bepaal vooraf een realistisch budget voor de kraammand. 
 • Meestal stop je 10 cadeautjes in de kraammand, omdat de kraamweek 10 dagen duurt. 
 • Er zijn geen echte regels wat je erin kunt stoppen. 
 • Bedenk ook dat je de mand waar je de cadeaus in kunt doen ook moet kopen? Houd daar vooraf rekening mee.
 • Nummer de cadeautjes zodat ze in volgorde opengemaakt kunnen worden. Iedere dag eentje is het idee. 

Cadeautjes in de kraammand

Mand

Dit is natuurlijk de basis en het is wel zo leuk dat alle cadeaus in de mand passen. Je kunt ipv een mand ook een leuke koffer geven zoals mijn schoonzusje bij ons heeft gedaan. Wij kregen hem al voor de bevalling en hij zat vol met handige spulletjes. Hierdoor hoefden we minder zelf te kopen. Top idee van haar 😉

Cadeautje voor moeder zelf

Dit cadeautje kun je het beste op dag 3, 4 of 5 geven, wanneer de kraamtranen zijn hoogtepunt bereiken. Iets om de moeder te verwennen. Heel eerlijk gaat er toch niets op tegen een heerlijke reep chocolade als je jezelf rot voelt, of drop, of een grote zak snoep. Een mooi boekje met een lieve tekst over moeder worden doet het ook heel goed. Ik zelf ging dit keer voor het het prachtige boek Daar ben je van Hans & Monique Hagen en met tekeningen van Charlotte Dematons. Een boekje waar de baby ook plezier van heeft, maar met gedichtjes die vooral voor de ouders heel leuk zijn.

Speelgoed

Mijn favoriete categorie. Ik kan zo de hele mand vullen met speelgoed voor een baby en dat heb ik dan ook bijna gedaan. Maar als ik eerlijk ben heeft een baby zoveel speelgoed niet nodig. Een grijpspeeltje is eigenlijk wel genoeg. Hieronder een paar van mijn favorieten. 

Persoonlijk cadeautje

Een persoonlijk cadeautje kan een cadeautje zijn met de naam van de baby of iets gebaseerd op de geboortedatum, geboortekaartje of babykamer. 

Ideeën hiervoor zijn:

 • Een holztiger diertje dat aansluit op het geboortekaartje of de babykamer.
 • Rompertje met naam
 • Een geboorteposter 
 • Slinger met de naam van de baby

Boek

Een mooi voorleesboek of prentenboek is altijd een goed idee. Ideeën hiervoor zijn:

Iets voor papa

Een leuk cadeautje voor papa, want aan hem moet ook worden gedacht. Dingen die het altijd goed doen: 

 • Flesje bier
 • Chocolade of anders lekkers
 • Douchegel

Ik heb deze dit keer overgeslagen, omdat het boekje voor mama ook voor papa is.

Eten

Mijn buren gaven me een ovenschotel in mijn kraamweek en dat was zo fijn. Gewoon een dag niet hoeven nadenken over wat ik ga eten en ik hoefde er gewoon geen moeite voor te doen. Je kunt eventueel een tegoedbon maken voor een ovenschotel die je zelf langs gaat brengen of een bon van thuisbezorgd of iets dergelijks.

Herinnering

Een cadeautje met als thema herinnering. Dat kan natuurlijk een kraambezoekboek zijn of een dagboek waarin de herinneringen kunnen worden opgeschreven. Mijlpaalkaarten zijn ook heel leuk. Maar een fotocadeau zoals een fotolijstje of fotoalbum is ook heel fijn.  Ik stopte er een gipssetje in zodat er een mooi hand of voetafdruk gemaakt kon worden.

DIY Cadeau

Een zelfgemaakt cadeautje vind ik zelf altijd heel erg waardevol om te krijgen. Ik kreeg van een collega een prachtig zelfgemaakt speelkleed. Zo handig ben ik niet met de naaimachine, maar ik heb wel wat ideeen:

Iets praktisch

Ik hou van praktische cadeaus. Cadeaus die je het liefst dagelijks gebruikt, daar word ik zelf heel blij van. Een aantal praktische cadeaus die ik zelf heel veel gebruikt heb het eerst jaar (en sommigen nu nog steeds) zijn:

Verzorging 

Een heerlijk product voor de verzorging van de baby is altijd fijn om te krijgen. Wij zijn nu nog bezig met het opmaken van de zwitsal spullen die we kregen met de geboorte van Zusje. 

 • Douchegel
 • (wasbare) Luiers 
 • Speentje

Ik heb me niet aan deze 10 categorieën gehouden, want ik heb gewoon echt een zwak voor speelgoed. Dus er zat iets meer speelgoed in de mand dan de bedoeling was 😉 Dit waren mijn tips en tricks voor een succesvolle kraammand. Heb jij zelf nog tips? Ik lees ze graag in de comments. 

tips kraammand

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.