Stickers hebben volgens mij een soort zelfde magie als bellenblaas kan hebben op kinderen. Stickers plakken is dan ook een activiteit die we graag doen hier thuis. We doen het niet te vaak, want we willen natuurlijk niet dat de magie van het stickeren af gaat.
Sticker activiteiten voor dreumes en peuter zijn goed voor de fijne motoriek. Ook bevordert het de oog- handcoördinatie. Het is dus een hele leuke manier om spelend te leren. 


Sticker activiteiten voor dreumes en peuter

Herplakbaar stickerboekje

Stickers die je kunt herplakken in een simpel boekje zijn echt geweldig. Mijn ervaring is dat een jonge dreumes hier nog wel hulp bij nodig heeft. Een sticker eraf pulken is namelijk niet zo gemakkelijk voor de kleintjes. Ik hielp Meneertje en nu Zusje met het aangeven van de stickers, want het plakken vinden ze vaak wel heel leuk.

Wij hebben een heel leuk boekje uit Japan dat een collega voor me meenam. Eentje met allerlei vervoersmiddelen. Hij blijft vrij goed plakken en dat is wel belangrijk. 
Op bol.com zag ik deze van het bijzondere beestjes boek. Die lijkt me ook prachtig!

Raamstickers plakken

Als de ramen vies zijn gaan wij de ramen vaak versieren met wat raamstickers. Dan valt het gelijk een stuk minder op. Zonder gekheid is dat wel vaak het moment dat ik de raamstickers inzet. Op pas gezeemde ramen vind ik het toch zonde. 

Raamstickers geef ik bij de jonge dreumes aan, maar inmiddels kan Meneertje zelf plakken met de raamstickers. Het is leuk om samen te doen en zeker wanneer je stickers kunt plakken die bij het seizoen horen. Wij doen hiermee de voordeur vaak versieren. 

Stickeren op de stip

sticker activiteiten voor dreumes en peuter

Deze activiteit kun je pas doen met een oudere dreumes of peuter. Wij doen hem op twee manieren. Soms zet ik simpelweg wat stippen op een blad en vraag ik Meneertje om de stickers op de stippen te plakken. En wanneer ik wat extra uitdaging wil, dan zet ik wat stippen verspreidt op een wc-rolletje. Ik vind het prachtig om te zien, hoe meneertje dan het wc-rolletje rond draait om te kijken of er nog een lege stip ergens zitten. 

Stickeren op de lijn

Eigenlijk is dit een zelfde opdracht als stickeren op de stip. Meneertje vond dit leuk vanaf ongeveer 1,5 jaar. Ik teken een lijn op een papier en vraag om te stickeren op de lijn. Je kunt dit variëren door vormen te tekenen of door lijnen op een wc-rolletje te zetten. Je kunt de oudere peuters ook laten stickeren op letters, om zo bezig te zijn met het kind eigen te laten worden met letters. 

Sticker activiteiten voor peuters

Tellend stickeren

Hiervoor zijn heel veel verschillende opdrachten mogelijk. Dit zijn echt opdrachten voor peuters, voor een dreumes is dit vaak nog wat te lastig (uitzonderingen zijn er altijd ;)). Je kunt een papier in vakjes verdelen en daar cijfers in zetten. Dan vraag je om in het vakje zoveel stickers te plakken als het cijfer aan geeft. Je kunt ook gewoon cijfers op een papier schrijven en vragen om zoveel stickers op het cijfer te plakken als het cijfer aangeeft. 

Wat ik veel leuker vind, maar wel meer voorbereiding nodig heeft is om kartonnen cijfers uit te knippen en daar de stickers op te laten plakken. 

Sorteren

Verdeel een blad in twee vakken. Een groot vak en een klein vak. Je kunt er bijvoorbeeld ook een grote bloem op tekenen en een kleine bloem, om zo het verschil zichtbaar te maken. De woorden groot en klein opschrijven maakt peuters niet direct duidelijk wat ze moeten doen.

Laat je peuter vervolgens de grote stickers in het grote vak plakken en de kleine in het kleine. Bij oudere peuters en zelfs kleuters kun je ook een neutraal vak toevoegen, waar stickers met een gemiddelde grootte geplakt kunnen worden.

Met sorteren kun je nog veel meer activiteiten bedenken afhankelijk van wat voor stickers je hebt. Plak de zeedieren in de zee en de landdieren op het land bijvoorbeeld. Waarbij een blauw blad de zee is en een groen blad het land. Of heb je stickers in verschillende vormen dan kun je die vormen tekenen en ze vragen om de stickers te sorteren op vorm.

Je hebt hierin echt eindeloze mogelijkheden. Zelf heb ik een pakketje met werkbladen gemaakt waarop gestickerd kan worden.

Stickers 

Ik koop de meeste stickers gewoon bij de action. Helemaal niet duurzaam, maar dat is stickeren sowieso niet. 

Wat ik ook altijd doe is alle gratis spaarzegels aannemen. Deze zijn ideaal om te stickeren. En eerlijk gezegd maakt het mijn kinderen tot nu toe weinig uit, wat voor soort stickers ze krijgen. 

Ik heb wel gemerkt dat de 3d stickers voor een dreumes makkelijker zijn om zelf los te halen. Daar hebben ze dan geen hulp bij nodig en dat is ook wel fijn. Deze koop ik ook gewoon bij de action. 

Tot slot vouw ik een stickerblad altijd zodat de stickers al een beetje loskomen. Zo is het makkelijker voor Meneertje om de stickers er zelf af te peuteren. Je kunt ook het omhulsel van de stickers eraf halen, zodat enkel de stickers nog op het stickervel zitten.


Honderd procent zeker dat deze blog regelmatig geupdate gaat worden. Want ik ga er zeker nog meer sticker activiteiten voor dreumes en peuter bedenken in de komende jaren.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.