Er zijn genoeg spelletjes te bedenken voor baby’s. Een heel aantal heb ik al eens gedeeld hier op mijn blog of op mijn instagram. Ik zette 10 speeltips voor een baby van 9 – 12 maanden op een rijtje, handig samen gebundeld.

Vooraf wil ik graag kwijt dat voor mijn kinderen deze activiteiten goed te doen waren toen ze tussen de 9 – 12 maanden oud waren. Maar iedere baby ontwikkelt zich anders, het kan prima zo zijn dat de onderstaande activiteiten voor jouw baby pas leuk zijn als je baby al 1 jaar is geweest.


Pompon drop

Ik knipte een rechthoek uit de onderkant van drinkkarton en draaide de dop eraf. Legde wat pompons klaar en liet Zusje zien dat wanneer ze de pompons in de dop stopt, ze er aan de onderkant weer uit komen.

Posters trekken

Deze activiteit vond Zusje van 10 maanden onwijs leuk en Meneertje van bijna 2 jaar ook. Ze speelde echt heel lief samen of beter gezegd lief naast elkaar. Ik plakte met washitape verschillende posters op de deur. Kleine posters onder de grotere posters zodat de kleine posters als een verrassing tevoorschijn kwamen. De kinderen moesten de posters eraf trekken. Voor Zusje een uitdaging om zichzelf op te trekken

Petje op, Petje af

Pak wat hoedjes, petjes of andere dingen die dienst kunnen doen als hoofddeksel. Ik gebruik zelf gewoon speelgoed. Zet het op je hoofd. Vaak is dit al hilarisch genoeg. 
Laat je baby het van je hoofd af halen en weer terug op je hoofd zetten. Met dat laatste moet je soms een beetje helpen. 

Waar is de bal?

Ik plakte een doos dicht en knipte er wat gaten in. Groot genoeg zodat Zusje er met haar hand doorheen kan. Ik stopte er de ballen van grimms in en liet haar vervolgens zelf spelen. De ballen eruit halen en er weer in stoppen. Heel simpel, maar Zusje was er minutenlang zoet mee.

Klimmen en klauteren

Leg wat zachte (box)kleden op de grond en zet daar verschillende voorwerpen op. Gebruik voorwerpen waar je baby op kan klauteren. Een kindertrapje, poef of speelgoedbox bijvoorbeeld. Laat je baby vervolgens zelf op ontdekking uitgaan.
Meneertje was echt een klauteraar en klom overal bovenop. Zusje ging pas echt klauteren toen ze kon staan en dat was rond een maand of 14. Deze activiteit was voor haar dan ook helemaal niet interessant.

Papier hier

Zet je baby in een kinderstoel en leg wat papier voor hem neer. Bijvoorbeeld een oude krant of tijdschrift. Laat hem er lekker door bladeren, het papier kapot scheuren, verfrommelen etc. 
Ook leuk is samen propjes van het papier maken en dit in een doos op de grond proberen te gooien. 
Je kunt je baby ook gewoon laten oefenen van het uitpakken van cadeautjes, zodat hij er helemaal klaar voor is wanneer hij 1 wordt.

Spelen met zand of water

Een tijdje geleden maakte ik zelf moonsand en liet meneertje ermee spelen. Dat was hartstikke leuk. Hij zat van top tot teen onder het zand. Maar was heerlijk aan het ontdekken geweest.

Spelen met water is natuurlijk ook heel leuk. Zet een badje met water buiten en gooi er wat speeltjes in. Laat je baby zelf ontdekken wat water doet. 

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Baby’s vinden het heel leuk om naar zichzelf te kijken. Nog leuker is het om naar zichzelf te kijken en dan te ontdekken dat mama ook in de spiegel is. 

Ballenbadje

Ik deed heel veel ballenbakballen in een badje met een klein beetje water. Zo kon Meneertje heerlijk spelen, met de ballen en het water. Zoals je kunt zien op de foto is hebben we deze activiteit buiten gedaan, maar binnen is het minstens zo’n succes. Een badje zonder water met ballen erin vonden mijn beide kinderen op deze leeftijd ook heel erg leuk. Op de foto zie je meneertje, maar voor Zusje zette ik de activiteit een jaar later ook neer. En zij vond het net zo leuk om te ontdekken.

Helpen opruimen

Deze activiteit is favoriet bij ons thuis. Meneertje kan een behoorlijke troep maken en letterlijk de gehele vloer van de woonkamer ligt dan bezaaid met speelgoed.
Zodra ik een speelgoeddoos pak en op de grond ga zitten komt meneertje naar me toe om te helpen. Samen doen we dan al het speelgoed weer terug in de doos. Win-win situatie!


Natuurlijk blijven veel spelletjes van de voorgaande maanden ook een succes. Zeker kiekeboe spelen, fietsen en zwemmen blijven erg leuk. 
Dit waren mijn tien speeltips voor een baby van 9 – 12 maanden. Welke spelletjes speel jij met je baby?

* Origineel werd dit artikel op 31-7-2019 geplaatst en is bijgewerkt op 19-2-2021.

pin speeltips baby 9 - 12 maanden

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.