
Zusje is alweer een tijdje de 6 maanden gepasseerd en we hebben een aantal leuke activiteiten gedaan. Vandaag deel ik daarom speeltips voor je baby van 3 tot 6 maanden. Eerder schreef ik de speeltips voor een baby van 0 -3 maanden al op. Hoewel een baby tot 6 maanden echt nog klein is, vinden ze de aandacht die ze krijgen tijdens het spelen wel enorm leuk.
Deze post heb ik opgedeeld in verschillende stukken, zodat je snel een speeltip kunt vinden.
Hoofdstukken:
- Algemene tips vooraf
- Speeltips om de tummytime te stimuleren
- Speeltips om samen met je baby te spelen
- Speeltips om je baby alleen te laten spelen
Algemene tips vooraf
- Let goed op de signalen die je baby afgeeft. Als hij zijn hoofdje wegdraait, gaat gapen of gaat huilen is het tijd om te stoppen met spelen (jouw baby kan hele andere manieren hebben om aan te geven dat het teveel is). Je wilt je baby niet overprikkelen.
- Neem de tijd voor alle activiteiten. Je moet bedenken dat alles bij een baby gewoon langzamer gaat. Dus ga in de vertraging.
- Bedenk je dat je baby dingen in zijn eigen tempo leert. Er kunnen activiteiten tussen staan die je baby echt pas in de 5e maand kan doen. Weet dat, dat helemaal prima is.
- Geniet van het spelen.
Speeltips om de tummytime te stimuleren:
Tummytime ook wel buikligging genoemd is belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Het is belangrijk om dit goed te oefenen zodat later het kruipen ontwikkelt kan worden. Maar eerst moeten de nekspieren getraind worden zodat je baby leert het hoofdje zelf omhoog te houden. Tummytime moet soms gestimuleerd worden. De activteiten die volgen zijn bedoeld om de tummytime te activeren en te stimuleren.

Trappel & Ritsel
Je hebt nodig: speelkleed, aluminiumfolie en een placemat of stuk karton
Pak een placemat of stuk karton in met aluminiumfolie en leg dat op het speelkleed. Leg je baby er met zijn voeten op en laat het geritsel maar beginnen. Door het getrappel van je baby gaat het aluminiumfolie erg ritselen en dat maakt het voor je baby extra spannend. Het is natuurlijk hartstikke leuk om terwijl je trappelt geluid te horen.
Spiegeltje spiegeltje op de grond
Je hebt nodig: een spiegel en eventueel een handdoek
Leg een spiegel op de grond en leg je baby er zo voor dat hij zichzelf in de spiegel ziet. Baby’s vinden het geweldig om naar zichzelf te kijken. Je zult zien dat je baby extra hard gaat werken om zichzelf te kunnen zien. Als je baby zichzelf nog met een flinke kracht naar voren gooit dan raad ik je aan om een opgerolde handdoek onder de armen te leggen, zodat je baby al wat gelift is. Dit om te voorkomen dat je baby zijn hoofd op de spiegel lanceert.
Heb je een spiegel die rechtop staat kun je deze voor je baby neerleggen. Dan zal je baby nog steeds zijn hoofd moeten liften, maar kan het hoofdje niet op de spiegel vallen.

Sensorybags
Je hebt nodig: ziplockbags, ducktape, voedingskleur, water, olie en knutselhartjes
Maak een sensorybag en leg deze op een boxkleed samen met je kindje. Je kindje kan nu de sensorybag voelen en naar kijken terwijl hij zijn best doet op zijn buik.
Easy peasy tummytime
Je hebt nodig: een speeltje en eventueel een opgerolde handdoek
Leg je baby op zijn buik neer. Eventueel kun je een opgerolde handdoek onder zijn borst leggen, zodat hij hier steun aan heeft. Leg iets voor hem neer wat hij leuk vind of ga zelf tegenover hem liggen. Je baby moet nu hard werken om zichzelf omhoog te houden. Traint hij gelijk zijn nekspieren.
Speeltips om samen met je baby te spelen.
Samen spelen is belangrijk voor de hechting tussen jou en je kindje. Niet alleen leuk voor je kindje, maar ook voor jou. Want als je geluk hebt dan krijg je een mooie schaterlach terug.
Bellenblaas
Je hebt nodig: Bellenblaas
Zet je baby in een stoeltje of maxi-cosi en blaas bellen voor hem langs. Let op dat je de bellen niet in zijn gezicht blaast. Het is natuurlijk niet fijn om sop in het oog van je baby te krijgen.
Je kunt een keer voordoen hoe je de bellen kapot kunt maken, of samen er een kapot maken. Je zult zien dat je baby al snel begrijpt hoe hij de bellen kapot kan maken.
Omhoog & omlaag
Hou je baby vast onder zijn armen (eventueel hoofdje licht ondersteunen met je vingers) en til hem op tot boven je hoofd (tevens goede exercise). Haal hem weer naar beneden tot zijn gezicht bij jou gezicht is. Dan kun je hem gelijk een kusje geven (dat vinden ouders toch het leukste om te doen). Herhaal dit een aantal keer.

Vliegtuigje spelen
Hou je baby vast door je ene hand onder zijn borst te leggen en zijn hoofd te ondersteunen met je vingers. Met je andere hand houd je bij het kruis van je baby met je duim op zijn kont. Zodanig dat zijn gezicht naar de grond gericht is. Vervolgens kun je met hem ‘vliegen’ door hem boven je hoofd te houden en hem vervolgens weer te laten dalen. Natuurlijk met bijbehorende geluidjes, dat maakt het extra leuk.
Boek lezen
Voorlezen is belangrijk en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Je kunt samen in een contrastboek kijken, maar het voorlezen uit een boek is ook heel erg leuk. Je kunt al beginnen met voorlezen zodra je kindje geboren is. Baby’s houden ervan om je te horen praten. Zelfs het lezen uit een woordenboek vinden ze prachtig
Speeltips om je baby alleen te laten spelen
Met alleen spelen bedoel ik niet dat je, je baby alleen kunt laten natuurlijk. Je moet uiteraard een oogje in het zeil houden. Je kunt je baby veilig alleen laten spelen terwijl je zelf toezicht houdt en een kopje thee drinkt. Je kunt zelf het beste een inschatting maken in welke supervisie er nodig is voor de activiteit.

Contrast kaarten
Je hebt nodig: zwart/wit plaatjes
Baby’s vinden het prachtig om naar hoog contrasterende plaatjes te kijken. Zwart/wit is voor hen erg fijn om te zien.
In het originele artikel deel ik gratis hoog contrasterende kaarten die je kunt downloaden en printen. Print de kaarten uit en houdt deze ongeveer 20 cm voor de ogen van je baby en kijk hoe je baby reageert. Is je baby al iets ouder dan kan hij de kaart zelf vast proberen te houden en er lekker tegen brabbelen.
Rinkel, rinkel, rinkel
Je hebt nodig: Een belletje en een lintje
Knoop eerst het belletje aan het lintje, zorg er voor dat het stevig is en niet per ongeluk los kan gaan. Bind vervolgens het lintje rondom de pols van je kindje.
Nu kan je baby lekker gaan rinkelen door het bewegen van zijn handjes. Ik zou bij deze activiteit je kindje toch wel extra in de gaten houden.
Je kunt eventueel ook gewoon een setje met leuke speelsokken kopen zoals deze bij bol.com:

Kerstlichtjes voor je baby
Je hebt nodig: Een stevige doorzichtige plastic container en kerstlichtjes op batterij.
Doe de kerstlichtjes in de plastic container. Zet ze aan en doe de container weer dicht. Geef hem aan je baby en zorg dat het donker is in huis.
Je baby zal genieten van de lichtjes in het donker. Deze activiteit is extra leuk tijdens de kersttijd, maar hij kan ook prima gedaan worden op ieder ander moment van het jaar.
Tissue Box
Je hebt nodig: Een lege tissuebox en monddoekjes, zakdoekjes of resten textiel in een vierkant geknipt.
Vul de tissuebox met het textiel naar keuze. Kies je ervoor om resten textiel in een vierkant te knippen, zorg er dan voor dat er geen losse draden aan hangen. Laat je baby het textiel uit de tissuebox halen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een volle tissuebox gebruiken, alleen is dat niet zo milieuvriendelijk.
Baby’s vinden het geweldig om de tissues eruit te halen en er weer terug in te stoppen.
Dit waren de 12 speeltips voor je baby van 3 tot 6 maanden. Mocht je opzoek zijn naar nog meer inspiratie? Eerder deelde ik al speeltips voor baby’s van 0-3 maanden en van 6-9 maanden. Op instagram deel ik wekelijks een speeltip voor je baby of dreumes.
Heb je zelf een speeltip uitgeprobeerd? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond. Laat je reactie achter in de comments.
Veel speelplezier!