Vonden jullie de speeltips voor baby’s en dreumesen ook zo leuk? Ik heb er zelf erg van genoten en vond het zo leuk dat ik van plan ben om vaker wat speeltips tussendoor te delen. Helemaal fijn wanneer het slecht weer is en je opzoek bent naar ideeën.  Deze zal ik dan ook op mijn instagram account delen.
Het leek me handig om de afgelopen 10 speeltips hier te verzamelen.


speeltips baby's en dreumesen

Speeltip 1: Badje knuffels

Vanaf 12 maanden
Je hebt nodig: een badje en knuffels.

Vul een badje vol met de favoriete knuffels van je kindje. Zet je kindje erin en het spelen kan beginnen. Goed voor de ontwikkeling van de fantasie en creativiteit. Een activiteit die heel erg goed past binnen open-ended play. Je kindje mag zelf bepalen wat hij ermee wilt doen. De activiteit is ook leuk wanneer je kindje al 2 of 3 is. Heb je meerdere kindjes en een groot bad in huis vul dan het bad met alle knuffels en doe je kinderen in het bad. Zo kunnen ze samen met alle knuffels spelen. 

Speeltip 2: Tummytime en sensorybags

Vanaf 3 maanden
Je hebt nodig: een speelkleed en sensorybags.

Tummytime  ook wel buikligging genoemd is belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Het is belangrijk om dit goed te oefenen zodat later het kruipen ontwikkelt kan worden. Maar eerst moeten de nekspieren getraind worden zodat je baby leert het hoofdje zelf omhoog te houden. Tummytime moet soms gestimuleerd worden. Deze activiteit is daar heel erg voor geschikt. Maak een sensorybag en leg deze op een boxkleed samen met je kindje. Je kindje kan nu de sensorybag voelen en naar kijken terwijl hij zijn best doet op zijn buik. 

Speeltip 3: Stop het er maar in

Vanaf 12 maanden
Je hebt nodig: Een grote plastic bus zoals een pringlesbus met 2 plastic deksels, een schaar, een kaartspel en pompoms.

2 activiteiten in 1. Zo hou je, je dreumes lekker bezig.
Maak een opening in het deksel van de bus zo groot dat er een kaart doorheen past. Nu kan je dreumes de kaarten door het deksel proberen te doen. Doe het de eerste keer zelf even voor. En help als het nog niet lukt.

Voor de tweede activiteit knip je een aantal openingen in de deksel van de bus zo groot dat er een pompon doorheen kan.
Zet de pringlesbus neer met de deksel erop, strooi wat pompoms ernaast en leg er ook wat bovenop. Doe de eerste keer voor hoe je de pompoms in de bus kunt krijgen en laat vervolgens je dreumes het zelf doen. 

speeltip 4 t/m 7

Speeltip 4: Schoonmaken van een vergiet

Vanaf 12 maanden
Je hebt nodig: een vergiet met grote gaten en pipecleaners.

Pak het vergiet en doe de pipecleaners in de gaten. Je kunt een pipecleaner ook door een aantal gaten rijgen.
Geef je dreumes het vergiet en laat hem de pipecleaners er weer uit halen. 
Zo simpel is het.

Met deze activiteit werk je aan de fijne motoriek van je kindje en tevens wordt je vergiet een keer goed schoon gemaakt 😉

Speeltip 5: Bevrijd de dieren

Vanaf 12 maanden
Je hebt nodig: speelgoed dieren, plakband, washitape (optioneel) en een tafel of tafelblad.

Plak eerst de speelgoed dieren vast met washitape en laat je kindje de dieren weer bevrijden. Plak ze vervolgens vast met plakband en je kindje kan ze nogmaals bevrijden. De washitape is iets makkelijker los te krijgen dan de plakband en daarom goed om eerst eventjes te oefenen. Zeker voor wanneer je een dreumes hebt die snel gefrustreerd raakt.
Iedere keer als er een dier bevrijd is kun je je kindje aanmoedigen door het geluid van het dier te maken. 

Mocht je nog een extra uitdaging willen dan kun je ze ook verticaal opplakken. Je kindje moet ze zo net even anders los maken en dat geeft een extra uitdaging. 

Speeltip 6: Spinnenweb

Vanaf 9 maanden
Je hebt nodig: een wasmand, wol of touw en verschillend speelgoed van je kindje

Een leuke activiteit die je ongeveer 5 minuten aan voorbereiding kost en 10-20 minuten aan speeltijd oplevert. Past ook nog eens goed bij het thema herfst.

Stop het speelgoed in de wasmand. Knoop het touw kriskras door de verschillende gaten van de wasmand heen, zodanig dat je een spinnenweb krijgt.
Zorg dat er gaten in zitten die groot genoeg zijn om ook het grootste speelgoed eruit te kunnen halen.
Zet je kindje nu voor de wasmand en laat hem het speelgoed eruit halen

Speeltip 7: Plakkende muur

Vanaf 9 maanden
Je hebt nodig: zelfklevend kaftpapier, washitape, houten dieren of pompons

Knip een stuk zelfklevend kaftpapier af en haal de vier hoeken alvast los. Plak de hoeken met de plakkende kant naar je toe tegen de muur/tafel/kast met de washitape. Wanneer alle hoeken vast zitten haal je de rest van het papier eraf, zodat de plakkende kant aan de buitenkant zit. Zet de zijkanten vast met washitape.

Plak alvast wat dieren (of pompons) op het papier en zet je kindje voor de stickymuur met een bakje met houten dieren (of pompons). Laat hem nu zelf de dieren eraf halen en weer terug opplakken.
Dit houdt je kindje wel eventjes zoet.

speeltips dreumes en baby

Speeltip 8: cadeautjes uitpakken

Vanaf 9 maanden
Je hebt nodig: inpakpapier, washitape en spulletjes zoals bijvoorbeeld speelgoed.

Pak wat speelgoed in en laat je kindje deze uitpakken. Dat is eigenlijk de hele activiteit. 

Voor baby’s en jonge dreumessen is plakband veel te lastig om los te peuteren. Hierdoor gaat het uitpakken van een cadeautje helemaal niet zo makkelijk en vaak moeten we als volwassenen dus helpen. Daarom pak ik de cadeautjes in met washitape. Dat laat een stuk makkelijker los en daardoor is het uitpakken ook veel makkelijker.
Het uitpakken van een cadeautje is overigens een hele leuke activiteit die de fijne motoriek versterkt. Bovendien zijn baby’s maar ook dreumessen er een tijdje zoet mee. Het is natuurlijk spannend om te ontdekken wat er onder het papiertje verschijnt.

Speeltip 9: Hoog contrast kaarten voor baby’s

Vanaf 1 maand
Je hebt nodig: zwart/wit plaatjes 

Een baby van 0-3 maanden hoeft eigenlijk nog niet te spelen. Baby’s raken snel overprikkeld dus je kunt het beste hier voorzichtig mee zijn. Wel kun je, je baby alvast helpen met rustige spelletjes.
Zo vinden baby’s het prachtig om naar hoog contrasterende plaatjes te kijken. Zwart/wit is voor hen erg fijn om te zien.
In het originele artikel deel ik gratis hoog contrasterende kaarten die je kunt downloaden en printen. Print de kaarten uit en houdt deze ongeveer 20 cm voor de ogen van je baby en kijk hoe je baby reageert. Is je baby al iets ouder dan kan hij de kaart zelf vast proberen te houden en er lekker tegen brabbelen.

Speeltip 10: Jellotaart

Vanaf 6 maanden
Je hebt nodig: Jello en plastic ringen.

Deze activiteit heeft wat voorbereiding nodig. Begin daarom de dag voordat je deze activiteit wilt uitvoeren. Mix de jello in elkaar volgens het recept op de verpakking. Giet Leg wat babyringen in de lege verpakking van een monatoetje en giet er vervolgens de jellomix over. Zet het in de koelkast en wacht tot de volgende dag.

De volgende dag zet je de verpakking van het monatoetje op zijn kop om een jellotaart te maken. Vervolgens zet je je kindje voor de jellotaart en kan hij de speelringen er weer uit laten halen. Hou er rekening mee dat je kindje en de omgeving vies gaat worden. Neemt je baby af en toe een hapje is dat geen ramp omdat het eetbaar is. Wil je liever niet dat hij suiker binnen krijgt kun je het eventueel met een pakje gelatine proberen. 


Zo dit waren de 10 speeltips voor baby’s en dreumesen. Mijn favoriet is toch wel het badje knuffels. Wat is jouw favoriet?

Mis je nog tips? Laat deze dan achter in de reacties.
Ik kijk ernaar uit om je tips te lezen.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.