Speeltips met Holztiger dieren

Ik heb een nieuwe hobby en dat heeft alles te maken met de prachtige dieren van Holztiger. Allemaal dieren die meneertje gekregen heeft, maar waar ik ondertussen het meest mee speel. De dieren zijn handgemaakt van duurzaam Europees hout en beschilderd met waterverf dat kinderproof is. De meeste dieren hebben een “spiel-gut” certificaat, wat wil zeggen dat ze veilig zijn om mee te spelen voor kinderen onder de 3. 

Ik zette een aantal speeltips met Holztiger dieren voor je op een rij.


8 speeltips met Holztiger dieren

1. Baby & voelen

Allereerst is het voelen en ontdekken van de dieren een simpele activiteit voor een baby. Een beetje sabbelen aan het staartje van de Leeuw of gewoon voelen hoe het hout aanvoelt en hoe zwaar een dier is. 

2. Omgooien

Een tijd geleden deelde ik de speeltip boeken omgooien een variant hierop is deze met Holztiger dieren. 

Zet de dieren in een cirkel om je baby heen.

Je baby kan nu ze zelf omgooien. Zusje vond dit heel leuk om te doen, want ze zag mij en Meneertje steeds met de dieren spelen en wilde zelf natuurlijk ook mee doen. Bovendien is het omgooien van dingen nu ze 7 maanden is, echt waanzinnig leuk. 

3. Namen oefenen en matchgame

Je kunt de dieren gebruiken om de dierennamen te oefenen en eventueel ook de bijbehorende geluiden. Wat hierin heel erg kan helpen is om matchingkaarten erbij te maken. 

Maak foto’s van de dieren die je hebt en print deze uit (je kunt ook de plaatjes ervan op internet opzoeken) en knip ze uit. Stop de dieren in een mandje en leg de kaarten op tafel voor je kindje neer. Laat hem vervolgens het juiste dier op het juiste kaartje leggen. Ondertussen kun je zelf de namen van de dieren noemen en zo oefen je gelijk de namen.

4. Stapelen

De Holztiger dieren zijn gemaakt om op elkaar te kunnen stapelen. Je kunt er dus hele leuke bouwwerken mee maken. En laat dit nu precies mijn nieuwe hobby zijn. Zo hoog mogelijk probeer ik ze te stapelen. De ene keer de giraf onder, dan juist bovenaan. Mijn telefoon staat inmiddels vol met combinaties van het stapelen en ondertussen bedacht ik me dat dit een fantastische activiteit is om combinaties en daarmee een stukje kansberekening uit te leggen aan mijn leerlingen. Je ziet ik ben enthousiast.

stapelen Holztiger dieren

Meneertje probeert ze inmiddels ook te stapelen en met 2 dieren gaat het al aardig. 
Maar na het stapelen komt voor hem het leukst, namelijk het omgooien van de stapel. Ik hou Zusje altijd uit de buurt, want de dieren kunnen behoorlijk aankomen.

5. Fantasiespel

Uiteraard kun je met de dieren van alles bedenken. Een dierentuin maken, de dieren gaan op stap of leven in het oerwoud. Er is zoveel te bedenken. De holztiger dieren zijn uitermate geschikt voor fantasiespel.

6. Domino

Zet de dieren op een rijtje achter elkaar. Zorg dat de afstand zo groot is dat wanneer ze omvallen ze elkaar omduwen, om zo het domino-effect te krijgen. Tip zet de zwaarste dieren vooraan, anders werkt het niet zo goed.

Nu kan je kindje de dieren omduwen en zien hoe ze allemaal een voor een omvallen. 

7. Bevrijd de dieren

Doe wat elastiekjes om een willekeurig dier heen en vraag je kindje om het dier van de elastiekjes te bevrijden.
Meneertje was met dit spel echt 10 minuten zoet. Het kostte ook wel erg veel kracht van zijn handjes. Dus dit ging niet zonder slag of stoot. Maar hij was des te trotser toen de leeuw bevrijdt was.

8. Kegelen

Zet de dieren op een rijtje en leg alvast wat ballen klaar. Eventueel kun je met washitape op de dieren tapen hoeveel punten ze waard zijn. De olifant is bijvoorbeeld lastig om om te krijgen en zou daarom de meeste punten waard kunnen zijn, terwijl de aap heel gemakkelijk gaat en daarom de minste punten op levert.
Leg de ballen klaar en kegelen maar.

9. Dieren en ringen

Als je toevallig wat gordijnringen (of de mooie ringen van bijvoorbeeld grapat) in huis hebt, kun je de fijne motoriek van je kindje extra oefenen. Mijn dreumes vindt dit echt waanzinnig leuk om te doen.
Aan een aantal dieren kun je de ringen hangen, zoals de giraf en de aap. Doordat je de ringen eraan hangt, plaats je extra gewicht waardoor je ook extra met balans bezig bent.


De dieren kun je bij verschillende webshops kopen en inmiddels zijn ze ook te koop bij bol.com. Ze kosten tussen de 6 en 20 euro, waardoor het ideaal cadeautjes zijn om te vragen voor een verjaardag. Absoluut niet goedkoop, maar wat mij betreft het geld zeker waard.

Tweedehands zijn ze af en toe te vinden op marktplaats, maar daarvoor kun je het beste een zoekopdracht instellen want ze worden heel snel weer verkocht. Overigens zijn ze meestal te koop voor ongeveer twee euro onder de winkelprijs.

Je kunt nog zoveel meer speeltips met holztiger dieren bedenken. Je kunt ze combineren met de regenboog van grimms of met een treinbaan. Wat je maar wilt. Heb jij een speeltip die je hiermee kunt doen, die ik nog niet heb genoemd? Deel hem dan in de comments. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.