5 x plakkende muur

In alle eerlijkheid staat de speeltip plakkende muur al wel vaker op mijn site. Maar omdat hij zo leuk is, dacht ik dat het fijn zou zijn om 5 verschillende varianten te delen. Met een variant voor een baby, dreumes en peuter. Want deze activiteit is echt aan te passen aan de leeftijd van je kindje. Bovendien kost het je een minuut of 3 aan voorbereiding en geeft het je kindje heel wat meer minuten plezier. Je kan rustig warme koffie of thee drinken dus 😉 Of gewoon even snel het toilet schoonmaken, wat een realistischer beeld is. 

Plakkende muur

Benodigdheden:

Knip een stuk zelfklevend kaftpapier af en haal de vier hoeken alvast los. Plak de hoeken met de plakkende kant naar je toe tegen de muur/tafel/kast met tape. Ik gebruik vaak washitape omdat ik dan zeker weet dat er geen lijmresten achterblijven, maar schilderstape werkt ook.  Wanneer alle hoeken vast zitten haal je de rest van het papier eraf, zodat de plakkende kant aan de buitenkant zit. Zet de zijkanten vast met washitape.

Plakkende muur voor baby’s

Ballen grijpen

Ik plakte op de plakkende muur wat ballenbakballen (goed scrabble woord ;)) met als doel dat Zusje ze eraf zou halen. Op de foto is Zusje ongeveer 9 maanden oud en kon ze nog niet zelfstandig gaan zitten of kruipen. De activiteit ging heel goed, want ik wilde haar uitdagen met haar bovenlijf van de grond te komen. Zodat ze meer in de kruiphouding zou komen. 

Plakkende muur voor dreumes & baby

Bevrijd de dieren

Ik plakte de dieren op de muur en de bedoeling was dat Meneertje de dieren zou redden, door ze eraf te halen. Dit is een stukje moeilijker dan met de ballen, doordat de dieren een stukje kleiner zijn. Het is daarom ook beter geschikt voor een dreumes, maar misschien dat een oudere baby het ook leuk vind. 

Plakkende muur voor dreumes & peuter

Ik heb een dreumes en peuter in huis en probeer daarom af en toe activiteiten te plannen die voor allebei leuk zijn. Want ze weg houden bij elkaars activiteit is eigenlijk niet te doen en resulteert altijd in ruzie. Deze activiteiten vonden mijn dreumes en peuter allebei leuk om te doen. 

Loose parts kunstwerk

5 x plakkende muur
  • Ringen & Munten
  • Andere loose parts

Je hoeft niet perse ringen en munten te gebruiken. Maar ik heb gemerkt dat deze goed blijven hangen dus raad echt aan ze te gebruiken als je ze in huis hebt.

Ik haalde onze mand met loose parts tevoorschijn en liet de kinderen ze zelf op de plakkende muur plakken. Zelf ontdekken wat wel en niet blijft plakken. Ze waren er echt minutenlang zoet mee en speelde heel lief samen. Kijkend naar elkaars werk en Meneertje hielp Zusje hier en daar. Zo lief! 

Zonnevanger

kerst zonnevanger
  • Stukjes tissuepapier in verschillende kleuren
  • Schaar

Knip het zelfklevende kaftpapier in een vorm die bij het seizoen past. Een hartje voor valentijn of een kerstboom in de kerstperiode en deze plak je op het raam. Plakkende kant naar buiten, zoals de plakkende muur. Geef je kindje een heleboel verschillende kleuren tissuepapier en scheur deze in stukjes. De stukjes kunnen op het folie geplakt worden. Uiteindelijk krijg je op deze manier een mooie zonnevanger voor je raam. 

Dit is een favorietje van mijn kinderen en vinden ze echt heel leuk.

Plakkende muur voor peuters

Figuren sorteren

plakkende muur
  • Papier in verschillende vormen
  • Marker

Wanneer ik als wiskundejuf wiskunde kan gebruiken in een activiteit doe ik dat natuurlijk direct. Deze activiteit is wederom simpel klaar te zetten. Ik tekende 3 verschillende vormen ( driehoek, rechthoek en een hartje) op het zelfklevende kaftpapier. Vervolgens hing ik het op de deur.

Ik had dezelfde figuren uit papier geknipt en deze in een bakje gedaan. Meneertje mocht de figuren in het overeenkomende figuur plakken, dus hartje bij hartje. Maar hij had er niet zo’n zin in. Zusje gelukkig wel, maar ze plakte de rechthoek in het hartje en andersom. Dat zat Meneertje niet lekker en hij ging er als een soort opzichter bij staan om te zorgen dat Zusje alles wel goed doet. Ik vond het zo schattig om te zien. Ze zijn er een hele tijd zoet mee geweest.


Je kunt nog veel meer bedenken met de sticky muur. Zo wil ik binnenkort eens klei proberen en wil ik eens kijken of we er patronen op zouden kunnen maken. Ik hoop dat er genoeg ideeen voor je bij staan om mee aan de slag te gaan. Welk idee vond je het leukst? Ik lees je reactie graag in de comments.

5 x plakkende muur

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.