Een baby van 0 – 3 maanden heeft eigenlijk nog helemaal geen echt speelgoed nodig. Toch is sommig speelgoed al best leuk om te gebruiken wanneer je baby zo jong is. Een baby van 0 tot 3 maanden kan nog niet grijpen, dus het speelgoed voor een newborn is er voornamelijk op gericht om visueel aantrekkelijk te zijn. Daarvoor zijn contrastkleuren heel goed. Ook kunnen pasgeboren baby’s genieten van geluid. Dit geluid moet niet te hard en onverwacht komen, want daarvan kunnen ze dan weer enorm schrikken. 

Na 3 baby’s gehad te hebben en zelf een grote liefde voor speelgoed te hebben, durf ik mezelf best babyspeelgoedexpert te noemen. Het lijstje hieronder is dan ook door de jaren heen zorgvuldig samengesteld. De links die ik gebruik in dit artikel zijn affiliatelinks, wil je hier meer over weten, lees dan de disclaimer

Speelgoed voor een newborn baby

Babygym
Voor een baby is kijken spelen genoeg. Een babygym boven zijn hoofd zetten geeft hem iets anders om naar te kijken. Extra leuk is om er eentje te nemen met een zacht muziekje erin. Ook leuk om je baby te stimuleren er tegenaan te slaan.
Onze zoon ging er met 2 maanden tegenaan slaan en vond het heel erg leuk. Onze babygym heeft een schildpad dat muziek maakt wanneer er tegenaan geslagen wordt. De schildpad was op een gegeven moment echt de beste vriend van ons mannetje. Hij babbelde er flink tegenaan. Dus de babygym was bij ons een groot succes.

Muziekdoos
Baby’s vinden muziek vaak erg leuk en rustgevend. Sommigen baby’s vallen juist door de muziek heerlijk in slaap. Ook zijn er te koop waarmee je ‘white noise’ of een harstlag kunt laten horen. Dat geeft baby’s vaak een vertrouwd gevoel.

Zachte knuffel
Een knuffeltje dat zacht voelt is voor een baby heel fijn. Het kan troost geven en wanneer je baby zijn stembanden begint uit te oefenen, heeft hij altijd iemand bij zich om tegen te babbelen.

Mobiel
Baby’s vinden dingen die bewegen mateloos interessant. Zeker wanneer een mobiel lichtjes en geluid heeft, dat trekt dubbel zoveel aandacht. Ook is het aan te raden om een mobiel te kopen waarvan de kleuren veel contrast hebben (zwart en wit bijvoorbeeld) dat is voor baby’s makkelijker en daarom leuker om te zien.

Wij gebruikten de muziekmobiel om mee te spelen. Vooral de lichtjes vond onze zoon erg mooi. Je kunt een mobiel natuurlijk ook gebruiken voor het slapen gaan. Let dan wel op dat je baby er niet teveel prikkels van krijgt.

Zachte rammelaars
Met een rammelaar kun je de aandacht van je kindje trekken, door hem bijvoorbeeld te laten rammelen boven zijn hoofd. Het is erg leuk om de rammelaar heen en weer te laten gaan voor de ogen van je baby, je zult zien dat hij gaat proberen te volgen en dat het volgen steeds soepeler gaat. Dat zijn toch de dingen waar wij nieuwe mama’s erg trots op zijn.

Rammelaarsokjes
Newborns moeten nog echt hun handjes ontdekken en dat kan met rammelaarsokjes. Dat zijn sokken met een belletje erin. Deze kun je gemakkelijk om de handjes doen en als ze dan met de armpjes bewegen rammelt het. Natuurlijk geweldig voor baby’s. Bonuspunten voor rammelaarsokjes in contrastkleuren. 

Contrast boekje of contrast kaarten
Baby’s zijn op deze leeftijd voornamelijk bezig met kijken. Contrasten en patronen vinden ze dan erg fijn. Ik maakte voor broertje zelf prachtige contrastkaarten, welke je kunt downloaden via mijn etsyshop.

 

Met welk speelgoed speelde jouw newborn? Laat het me vooral even weten in de comments.

 

*Dit artikel werd origineel geplaatst op 14 oktober 2018 en is herzien op 14 juli 2022

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.