De afgelopen maanden is er veel gespeeld, maar dan ook echt gespeeld. Voornamelijk nog in de box en op de grond. Zitten deed ons mannetje echt goed na een maand of 9 en dan is zittend spelen gelijk best een grote stap. We hadden een hoop speelgoed gekregen dat voor baby’s van 6 tot 9 maanden uitermate geschikt is.

Mocht je een vaste lezer zijn, dan heb je vast gelezen dat ik wat meer naar duurzaam speelgoed toe wil. Dat besloot ik toen mijn zoontje 9 maanden was en om me heen vrijwel alleen plastic schreeuwend speelgoed zag. Je zit in deze blogpost dan ook vooral schreeuwend plastic speelgoed, maar ik heb de duurzame alternatieven er wel bij vermeld.

Stapelbekers

Zodra mannetje een beetje ging tijgeren en al een stukje omhoog kwam, vond hij het geweldig om de stapelbekers om te gooien. Vervolgens achter een rollende beker aan te tijgeren zodat hij deze in zijn mond kon stoppen.
De stapelbekers die wij hebben is van chicco en kost ongeveer 7 euro.

Ik vond bij de webwinkel greenjump een duurzamer alternatief van gerecycled materiaal. Deze is van het merk Green toys en kost ongeveer 13 euro.
Het merk Green toys is sowieso een merk om naar te kijken wat betreft plastic speelgoed. Zij maken speelgoed van gerecycled plastic. En hoewel houten speelgoed echt de voorkeur heeft, is plastic speelgoed wel een stuk vriendelijker voor je vloer of meubels.

Speelringen

Hoe noem je deze dingen eigenlijk? Klikringen? Speelringen? Geen idee, maar mannetje vond ze geweldig. Vooral toen hij zichzelf nog niet echt vooruit kon bewegen. Dan kon hij op de grond liggen en de ringen op de grond slaan of in onze Doomoo seat liggen en met deze ringen spelen. We kregen deze ringen cadeau van de kinderopvang met Sinterklaas. Ik heb de verpakking niet bewaard en hierdoor helaas het merk niet kunnen achterhalen. Wel heb ik een vergelijkbaar setje gevonden van chicco welke ongeveer 6 euro kost.

Een duurzaam alternatief heb ik helaas niet gevonden. Maar ik kan me zo voorstellen dat je met een beetje handigheid en houten gordijnringen hetzelfde zou kunnen maken.

Activiteitenbord/loopwagen

Wij hebben 2 verschillende activiteitenborden. De eerste is een kleine die we in de box kunnen schroeven. Echt heel handig. Deze is nog van mijn broertje geweest toen hij nog een baby was. En gaat dus echt al behoorlijk wat rondes mee.
De andere is tevens een loopwagentje van fisherprice voor ongeveer 35 euro nieuw te koop. Mijn ouders hadden deze tweedehands gekocht en cadeau gedaan met kerst. Tweedehands kosten ze een stuk minder en ik heb ze op marktplaats gezien voor 10 euro.

Het duurzame alternatief dat ik vond is wel een stukje duurder. Het is een houten versie gemaakt van fsc hout. Je betaald er ongeveer 80 euro voor in de webshop van houtenspeelgoed-shop.

Bijtring

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes zo rond de 6 maanden. De bijtring komt nu dus ook echt goed van pas.
We hebben de bijtring van Sophie de giraf en deze is van 100% natuurrubber zonder schadelijke stoffen voor je kindje. Ook letten de makers op eerlijke werkomstandigheden en duurzaamheid. Zo’n beetje het enige speelgoed in deze lijst dat wel echt duurzaam is en waar ik dus geen alternatief voor heb gezocht.
De bijtring kost ongeveer 13 euro bij bol.com.

Zachte bal

De bal kan in je mond, je kunt er op aanvallen, je kunt er mee rollen, je kunt erachter aan tijgeren, je kunt er een soort van mee over rollen.
Vooral voor de tummytime hebben we de bal veel gebruikt. Omdat hij zacht is en goed rolt is het ideaal speelgoed.
Wij hebben er een gekregen van het merk crocodile creek deze kost nu ongeveer 15 euro.

Het is me helaas niet duidelijk geworden of crocodile creek een duurzaam merk is. Daarom heb ik naar een alternatief gezocht en vond deze bij het merk rubbabu. Deze bal is gemaakt van natuurlijk rubber en kost ongeveer 12 euro.

Eten

Eten is geen speelgoed toch? Misschien niet bij moeders die alles onder controle hebben en een huis hebben om door een ringetje te halen. Bestaan die moeders eigenlijk wel? Ik ben verre van zo’n moeder en bij ons thuis is eten soms gewoon speelgoed. Ons mannetje vindt het heerlijk om met zijn handen de verschillende structuren te ontdekken. Het eten in zijn mond te stoppen er weer uit te halen en dan weer te voelen hoe de structuur veranderd is. Het geeft absoluut wat rotzooi maar dat is ook weer zo opgeruimd.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.