speelgoed rotatie

Heb jij ook bergen speelgoed in huis, maar je kinderen vervelen zich nog steeds? En blijft er veel speelgoed onaangeraakt in de kast? Dan heb ik een oplossing voor je en dat is speelgoed rotatie ook wel Toy rotation genoemd. Het is voor mij de afgelopen jaren echt een lifesaver geweest.  


Wat is speelgoed rotatie?

Speelgoed rotatie is eigenlijk precies wat het zegt. Je roteert speelgoed. Je neemt een plek waar je kinderen zelf bij het speelgoed kunnen en een plek waar ze niet zelf bij kunnen. Een soort voorraadkast met speelgoed dus. In die voorraadkast of in mijn geval kratjes in de garage verzamel je al het speelgoed. 

In de kast in de woonkamer stop je dan het speelgoed waar de kinderen op dat moment mee kunnen spelen. één keer in de week of in de maand wissel je het speelgoed om. 

Wij doen dit nu al 2 jaar en het werkt hier echt fantastisch. Er wordt zoveel beter gespeeld na een speelgoed rotatie. Ik heb nu ervaring met de leeftijd van baby tot peuter (de oudste is nu 3 jaar) en voor die leeftijden werkte het super.  Veel mensen doen het ook om de speelgoed zooi te beperken. Dit werkt voor mij niet zo goed. Ik heb een huis met kinderen en ik ben van mezelf gewoon rommelig, dus in mijn huis vind je echt nog steeds overal speelgoed. Maar als je wat meer van het opruimen bent, weet ik zeker dat toy rotation je gaat helpen bij het opgeruimd houden van je woonkamer.

Hoe start je met speelgoed rotatie?

Starten kost wel even tijd. Verzamel al het speelgoed en sorteer het. Bij mij zit het speelgoed in 3 kratten. Een krat met puzzels, muziekinstrumenten en spelletjes, een krat met bouwmateriaal en tot slot een krat met spulletjes voor fantasiespel. De kratten staan bij mij in de garage bij de knutselspullen en het buitenspeelgoed. Ik heb trouwens ook nog een gedeelte van een kast waarin ik materiaal verzamel voor sensory play en loose parts.

Het speelgoed in categorieen verdelen is absoluut niet nodig, dus doe vooral iets wat jou handig lijkt. Het is wel handig om voor overzicht te zorgen, anders is het roteren van het speelgoed alsnog heel veel gedoe. 

Als je toch al het speelgoed eens aanraakt, kun je het net zo goed direct even uitzoeken. Dus welk speelgoed kun je doorgeven, wat is er kapot? Zoek het goed uit. In mijn huis zie je vrijwel geen speelgoed met batterijen, want ik haat het. Speelgoed waar ik een hekel aan heb, geef ik met heel veel plezier aan de kringloopwinkel. Daarnaast daagt speelgoed met batterijen niet uit tot creativiteit en is de speelduur daarom vaak korter. Ik hou van speelgoed met een open einde. 

De eerste keer kun je heerlijk kiezen wat je zelf wilt. Dus zet jouw favoriete speelgoed neer en kijk hoe ermee gespeeld wordt. Is de puzzel die je uitgekozen hebt, nog te moeilijk ruil je hem om voor een makkelijkere. Blijven de auto’s liggen, dan leg je de volgende keer playmobil neer. Kijk gewoon naar je kindje waar hij wel en niet meespeelt en speel daar op in. 

Presentatie is key

Nog een tip zet vooral niet te veel speelgoed meer. Wij hebben een ikea kallaxkast en deze is ideaal. Er zitten 8 vakken in. De onderste vakken werden eerst gebruikt voor het speelgoed van de jongste, maar inmiddels is Zusje oud genoeg om bij de bovenste vakken te komen. In de 8 vakken heb ik vaak ook 2 kratjes zitten met duplo of houten blokken. Waardoor er 6 vakken over blijven voor het presenteren van speelgoed. Ik probeer in die vakken 1 max. 2 stuks speelgoed te zetten. Hierdoor blijft het overzichtelijk voor mijn peuters en kunnen ze makkelijker kiezen. 

Het speelgoed presenteer ik ook uit elkaar. Dus een puzzel maak ik los en stop dan de puzzelstukjes in een mandje. Auto’s stop ik in een mandje zodat je direct kunt zien wat er in zit. Het voordeel hiervan is dat mijn kinderen zelf het speelgoed op de juiste plek terug kunnen zetten.


Speelgoed rotatie is voor mij echt een manier om overzicht te houden en de grote speelgoed bende in mijn huis te beperken. Ik doe het ongeveer 1 keer per maand, maar soms laat ik het ook wat langer duren. Zolang er goed gespeeld wordt is er geen noodzaak om alles te veranderen. Mocht je nog niet met toy rotation zijn begonnen, dan zou ik het absoluut een keer uitproberen.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.