zelf rijst kleuren

Gekleurde rijst is misschien wel de makkelijkste sensory basis om te maken. Ik corrigeer mezelf, water is het makkelijkste. Maar zelf rijst kleuren is bijna net zo makkelijk. Door de rijst te kleuren kun je het echt geschikt maken voor werkelijk iedere gelegenheid. Met kerst groene en rode rijst of gewoon de lievelingskleur van je kindje. Het is zo makkelijk en troeploos dat ik mijn kinderen heel vaak laat helpen. 


Zelf rijst kleuren

Benodigdheden:

  • 250 gram rijst
  • voedingskleurstof
  • azijn
  • ziplock bag of een afsluitbare plastic bak (die mag verkleuren) 
  • bakplaat
  • bakpapier
  • Optioneel: geurolie 

Eerst doe je de rijst in de ziplockbag. Je kunt ook een afsluitbare plastic bak gebruiken, maar je hebt kans dat deze verkleurd door de voedingskleurstof. Als je dat geen ramp vindt gebruik dan gewoon een afsluitbare plastic bak. Is wat duurzamer dan de ziplockbag. 

Voeg een aantal druppels kleurstof toe aan de ziplockbag en een scheutje azijn.

Het is afhankelijk van het merk kleurstof en de felheid die je wilt bereiken hoeveel kleurstof je nodig hebt. Ik begin altijd met 5 druppels en voeg er meer toe als ik de kleur feller wil hebben. 

Daarna hoef je enkel goed te schudden met de zak en ervoor zorgen dat iedere rijstkorrel gekleurd wordt door de kleurstof. 

Mocht je azijn echt vinden stinken, dan kun je eventueel een druppel (of meer) geurolie eraan toevoegen. Wederom goed mengen. Zelf vind ik de geur van azijn echt heerlijk (ik ben absoluut een weirdo) en mijn kinderen vinden het ook niet erg. 

Zorg ervoor dat je bakpapier op je bakplaat legt. Leg de gekleurde rijst erop en spreid het goed uit. Dan is het gewoon wachten tot alles droog is. 

Heel soms geeft de kleurstof nog wat af tijdens het spelen. Geen groot probleem vind ik zelf, want je wast het er echt zo af. Maar goed om rekening mee te houden.

Zo simpel is het. 250 gram rijst is genoeg voor het spel van 1 kindje. Heb je meerdere kindjes dan is wat meer maken een goed idee. De rijst blijft echt jaren goed, ik bewaar het in glazen potten en we gebruiken het keer op keer. Wil je liever niet zelf aan de slag, zijn er verschillende sites waar je de rijst gekleurd en al kan kopen. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.