water spelen

De laatste tijd post ik regelmatig artikelen met de tag sensory of sensopatisch spel. Wat is dat nou eigenlijk? Iedereen kent de geur van pas gemaaid gras of het gevoel van water tussen je tenen. Het gevoel of de geur kun je moeilijk uitleggen aan anderen, omdat je dit echt ervaren moet hebben. Sommige dingen zijn niet met woorden uit te leggen en moet je zintuiglijk beleven. Dit is waar sensopatisch spel om draait, zintuiglijk beleven.

Wat is sensopatisch spel?

Pinterest is mijn belangrijkste inspiratiebron voor het opdoen van spe(e)lideeën. Toen ik een half jaar geleden zelf actief op zoek ging kwam ik steeds vaker het woord sensory in combinatie met play tegen. In het nederlands wordt voor sensory play ook wel sensopatisch spel gebruikt. Waarbij senso staat voor zintuigen en patisch voor beleven. Sensopatisch spel betekent dan ook zintuiglijk beleven of zintuiglijk spelen.  

Met sensopatisch spel activeer je de zintuigen van je kind: zien, ruiken, voelen, proeven en horen. Met sensory play gaat je kind van zelf op ontdekking, experimenteren en doet nieuwe ervaringen op. Dit zorgt ervoor dat je kind op een spelende manier een hele hoop nieuwe dingen leert.

Voor iedere leeftijd en voor ieder zintuig is sensopatisch spel te bedenken. Ik zit nu volop in de babyfase en heb daarom voor deze leeftijd een aantal ideeën voor deze leeftijdsfase op een rij gezet.

Voelen

DIY-vormenstoof
Ik maakte een sensopatische vormenstoof voor meneertje. Door verschillende structuren aan de vormenstoof toe te voegen wordt het voelen gestimuleerd. Je baby leert op een onderzoekende manier de verschillende texturen herkennen.

DIY vormenstoof
DIY vormenstoof

Water
Wanneer je, je baby in bad doet en laat spelen ben je eigenlijk ook bezig met sensopatisch spel. In het water voelen dingen anders dan uit het water, doordat de weerstand verandert. Spullen uit het water pakken is echt een andere ervaring als diezelfde spullen gewoon oppakken.

Proeven

Eten
Verschillende smaken eten aanbieden is een goede manier om het zintuig proeven te prikkelen. Wij hebben een halve rapleymethode toegepast toen meneertje vast voedsel kreeg. Half wil zeggen we begonnen met prakjes maar zijn heel snel overgegaan op het aanbieden van stukjes eten en bieden het nu gecombineerd aan.
Regelmatig geef ik meneertje verschillende groenten in stukjes of juist verschillend fruit. Zo kan hij de verschillende smaken onderscheiden.

Zien

Verven met je baby
Deze sensopatische activiteit prikkelt niet alleen het zintuig zien, maar ook het zintuig voelen. Laat je baby zelf een kunstwerk verven. Je kunt dit op meerdere manieren doen. Op pinterest zijn genoeg recepten voor eetbare verf te vinden. Ik zelf heb een korte DIY geschreven over het maken van een kunstwerk met gewone verf, maar zonder troep. Het was echt zo leuk om te zien hoe meneertje met zijn handen de kleuren ging mengen.

verven met je baby
verven met je baby

Zwart/wit kaarten
Ik maakte zwart/wit kaarten voor meneertje toen hij een maand of 4 was. Ik merkte dat hij het fijn vond om naar hoog contrasterende plaatjes te kijken. Baby’s en zeker pasgeboren baby’s vinden het sowieso fijn om naar zwart/wit-plaatjes te kijken. Je stimuleert de waarneming door hiermee aan de slag te gaan.

DIY baby contrastcards
zelfgemaakte contrast kaarten

Horen

Alles maakt geluid
Deze activiteit is lekker simpel en gegarandeerd een succes. Geef je baby een pollepel, een paar pannen, pannendeksels, stop in wat tupperware gedroogde pasta en laat hem zijn gang gaan. Soms moet je even voordoen hoe de verschillende voorwerpen lawaai kunnen maken, maar je zult zien (of beter nog horen) dat je baby snel doorheeft hoe hij hier lawaai mee kan maken.

Belletjes aan sokken
Deze activiteit is vooral goed voor baby’s die net hun voeten ontdekken. Naai wat belletjes aan je baby’s sokken en geef hem de sokken aan. Zeker wanneer je baby net zijn voeten heeft ontdekt (of juist nog net niet) is dit een erg leuke activiteit.

Ruiken

Spelen met geurend eetbaar moon sand
Zet je baby in een zandbak en hij vindt het vaak fantastisch. Helaas gebeurt het regelmatig dat ze dat zand toch even willen proeven. Moon sand ook wel kinetisch zand of speelzand genoemd, is zand wat kneedbaar is en goed aan elkaar plakt. Het is heel fijn en zacht zand. Het heeft door deze eigenschappen verschillende mogelijkheden wat het extra leuk maakt voor kinderen om mee te spelen.
Ik maakte zelf een eetbare en lekker ruikende variant om zo de zintuigen van meneertje extra te prikkelen.

sensopatisch spel moon sand
Spelen met moon sand

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden van sensopatisch spel te bedenken. Als je op pinterest zoekt op sensory kun je veel ideeën opdoen om te spelen met je baby. Je kunt natuurlijk ook gewoon mijn bord over sensopatisch spelen volgen.
Veel speelplezier!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.