Ik ben werkelijk dol op de boeken van Charlotte Dematons. Ze zijn echt waanzinnig goed gedetailleerd! Ze heeft op dit moment 3 zoekboeken uitgebracht: De gele ballon, Sinterklaas & het klapstuk Nederland. 3 prachtige zoekboeken, waar je jezelf uren in kan verliezen. Het zijn boeken die niet alleen voor kinderen mooi zijn, maar ook volwassenen kunnen zich hier prima mee vermaken. Ik vind het zelf namelijk heerlijk rustgevend om met zoiets bezig te zijn. Na zelf urenlang naar de boeken te hebben gestaard was het hoog tijd voor deze review: zoekboeken van Charlotte Dematons.


Review: zoekboeken van
Charlotte Dematons

De gele ballon

Dit boek uit 2003 is  een echte klassieker. De gele ballon vliegt de hele wereld rond, via tropische wouden naar het platteland en de ijzige pool.  De prenten zijn tot in het kleinste details geïllustreerd. En de zoektocht naar de gele ballon is lang niet altijd zo gemakkelijk. Naast de gele ballon kun je ook op zoek naar een fakir met vliegend tapijt en een blauw autootje en een boef. Maar dat is nog niet alles. Ook kun je er allerlei bekende figuren uit de (kinder)literatuur ontdekken, zoals Pipi langkous, de kerstman en Repelsteeltje. 

Je koopt de gele ballon gemakkelijk via var bol_sitebar={"id":"bol_1587553687048", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000002307418","familyId":"9200000002307418","site_id":"1009044","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"De%20gele%20ballon%2C%20Charlotte%20Dematons","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Nederland 

In 2013 kwam Charlotte dematons met haar beste boek. Dit boek staat vol herkenning voor iedere Nederlander. Of je nu geboren bent in Nederland of hier juist net woont of juist enkel op vakantie bent geweest, je zult zeker iets vinden wat je herkent. 

Dit boek is echt het klapstuk! De prenten staan echt ongelooflijk vol en er is echt van alles te zoeken. Zoals je bij de gele ballon op zoek kon gaan naar 4 verschillende figuren kun je in dit boek op zoek naar maar liefst 7 verschillende figuren. Op iedere prent zijn de volgende figuren verstopt: De gele ballon, tweeling Sietse en Hielke met de Kameleon, de kleine kapitein met zijn Nooitlek, een tuinkabouter, een camperbusje en een reiger. En doordat de prenten zo vol staan, is de zoektocht ook echt een flinke uitdaging.

Ook staan er op pagina’s zoals die van de dierentuin nog kleinere zoekopdrachten. Je mag in de dierentuin op zoek gaan naar 30 paaseieren. En die zoekopdracht is echt niet zo makkelijk, ik ben nog steeds opzoek naar dat 30ste ei!

review zoekboeken charlotte dematons

Er is zoveel te ontdekken dat er naast het boek Nederland ook het boek Duizend dingen over Nederland is uitgegeven. Dit boek is geschreven in samenwerking met Jesse Goossens en werkelijk alle details staan uitgelegd. Zoals achtergrondverhalen bij de kinderliedjes die afgebeeld staan. 

Beide boeken zijn te koop via var bol_sitebar={"id":"bol_1587553722213", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000011325882","familyId":"9200000011325882","site_id":"1009044","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Nederland%20+%20duizend%20dingen%20over%20Nederland%2C%20Cha...","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Sinterklaas

Is het andere zoekboek van Charlotte Dematons. Ongetwijfeld is dit boek net zo prachtig als de andere 2 boeken. Helaas is het gemaakt in een tijd waarin de Zwarte Pieten discussie nog niet zo hard gevoerd werd en staat dit boek vol met Zwarte Pietjes. Overigens heeft Charlotte om die reden ook het herdrukken van het boek gestaakt en is het boek enkel nog tweedehands te koop voor absurde prijzen. 

Stiekem hoop ik dat een slimme computer de pietjes zou kunnen bewerken tot roetveeg pietjes en het boek weer uitgegeven kan worden, want ik ben absoluut groot fan van Charlotte’s werk.

Mocht je zelf geen problemen hebben met Zwarte Piet en hem dus willen kopen, wees dan bereid er veel geld voor neer te tellen. Het boek staat regelmatig te koop op marktplaats of is tweedehands ook via bol.com te koop:


Ik hoop dat Charlotte snel met een nieuw zoekboek komt, omdat ik er simpelweg geen genoeg van kan krijgen. En nog geen illustrator (of eigenlijk kunstenaar) heb ontdekt die minstens net zulke prachtige prenten maak.

Ken jij wel zo’n kunstenaar, laat het me dan vooral weten in de comments. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.