review terraforming mars

Toen we de keuken lieten verbouwen moest onze spellenkast leeg worden geruimd om plaats te maken voor borden etc. Er bleef 1 plank over voor wat bordspelletjes. Één van de spelletjes op die plank werd Terraforming Mars. Een spel dat met enige regelmaat op onze tafel staat. Ik besefte me opeens dat ik er nog helemaal geen review over had geschreven. Hoogtijd voor de review Terraforming Mars


Review Terraforming Mars

12-99 jaar, 2-5 spelers, 90 minuten

Doel van het spel:

Het doel van het spel is simpel, maak Mars bewoonbaar voor de mens. Hiervoor moet er voldoende warmte, zuurstof en water zijn. 

Spelverloop:

Aan het begin van het spel kies je een coöperatie die je een voordeel geeft in het spel.
Met project kaarten krijg je een bonus, productie verhogingen of verschillende grondstoffen. Deze zijn nodig om de temperatuur, zuurstof of het water te verhogen. Je moet de projectkaarten kopen om ze in je hand te mogen nemen en vervolgens zit er voor iedere kaart ook nog een prijs aan om hem te mogen spelen. Je hebt kaarten die een eenmalige actie zijn, maar ook kaarten die je kunt reactiveren. Sommige kaarten geven je bonuspunten aan het eind van het spel. 

Iedere speler heeft een bord waarop je de grondstoffen en productie hiervan bij houdt. Er zijn 6 verschillende soorten grondstoffen en productie: Megacredits, Staal, Titanium, Planten, Energy en Warmte.
Op het speelbord leg je de stadtegels, oceaantegels en groene tegels neer. Er wordt op bijgehouden hoe warm het is en hoeveel zuurstof er is. Tot slot kun je op het speelbord zien wat je Terraformingscore is. 

Het spel speel je vervolgens in 3 fases:

  1. Research fase: waarin spelers kaarten kopen.
  2. Actie fase: Om de beurt mogen speler 1-2 acties doen. Wanneer niemand meer een actie doet gaat de volgende fase in.
  3. Productie fase: Spelers krijgen dan de grondstoffen van hun productieparameters.

Wanneer alle oceaantegels zijn gelegd en de parameters van Warmte en Zuurstof niet meer hoger kunnen is het spel afgelopen.
Degene met de hoogste Terraformingscore wint het spel.

Hoe denk ik over het spel:

Ik ben altijd al gefascineerd geweest en andere planeten, buitenaardse wezen en ons universum. Een spel dat over Mars gaat, past dan ook helemaal bij deze fascinatie. Het idee om Mars bewoonbaar te maken vind ik wel interessant. Wie weet dat dit ooit een serieuze optie gaat zijn.

Het duurt even voordat alle spelregels duidelijk zijn. En nu nog zitten er kaartjes tussen, waar flink discussie over ontstaat, vanwege onduidelijkheid. Zoals wanneer er staat dat je, je energieproductie 2 stapjes omlaag moet doen zodat je de plant productie met 2 omhoog kan doen. Wat doe je dan als je 0 energieproductie hebt? Mag je de kaart dan wel spelen of niet? 

Maar als je de regels eenmaal kent (of hebt afgesproken ;)) dan is het echt een onwijs leuk spel om te spelen. Er is wel weinig interactie omdat je voornamelijk bezig bent met je eigen ding. Maar ik vind dat juist wel fijn. Wil je meer interactie dan raad ik je aan om de draftversie te spelen, waarbij je iedere ronde met 4 kaarten begint er één vanaf pakt en de overige 3 aan de volgende speler geeft. Dat maakt de onderlinge interactie een stuk groter.

De solovariant van Terraforming Mars vind ik ook heel vermakelijk. Je moet dan binnen 14 ronden Mars bewoonbaar hebben gemaakt. Ik vind de uitdaging daarin niet al te groot, maar het is wel leuk om mijn terraforming skills wat te verbeteren. Zo ontdekte ik tijdens een solopotje eindelijk het nut van de kaarten met micro-organisme. Overigens is het niet zo dat je altijd binnen 14 ronden Mars bewoonbaar hebt gemaakt, verre van. Ook tijdens de solovariant verlies ik nog wel eens. 

We hebben het spel 2 jaar geleden gekocht op Spiel en ben blij toe. Mijn man is misschien nog wel blijer aangezien hij dit spel altijd wint! En toch vind ik het nog steeds leuk om te spelen en dat zegt wel iets over een spel, want meestal wil ik een spel dat ik altijd verlies niet meer spelen. 

De prijs van het spel is behoorlijk, maar ik vind het de prijs wel waard. Terraforming Mars is gewoon te koop via bol.com.


Mocht je opzoek zijn naar een spel dat je even snel tussendoor speelt of ben je en beginnend bordspel speler dan is Terraforming Mars misschien niet voor jou. Ik schreef eerder al een aantal artikelen die je misschien wel verder kunnen helpen.


Wij hebben ook de uitbreiding Venus Next en Hellas & Elysium. Beide uitbreidingen brengen wat variatie toe aan het spel. Maar eerlijk gezegd hebben we de uitbreidingen bekeken en nog niet gespeeld. Voor nu is de basisversie nog uitdagend genoeg en komt het nog vaak genoeg op tafel. Daarom heb ik de uitbreidingen ook niet meegenomen in deze review van Terraforming Mars.

Welk spel komt bij jou thuis regelmatig op tafel? Ik lees je reactie graag in de comments.

review terraforming mars

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.