review potion explosion

Het was slecht weer deze week en dus de hoogste tijd om weer eens wat bordspelletjes te spelen. Ik haalde Potion Explosion uit de kast en bedacht me direct hoe leuk ik dat spel ook altijd vond. Potion Explosion is één van mijn favorieten spellen voor beginnende spelers. Hoog tijd voor een review van Potion Explosion.

Review Potion Explosion

2-4 spelers, 45 minuten, 8-99 jaar

Doel van het spel

Je moet je bedenken dat je op een soort school als Zweinstein zit en het vak toverdranken hebt gevolgd. Het is nu tijd om examen te doen en daarom ga je toverdrankjes maken.
Tijdens het spel verzamel je ingrediënten voor de drankjes. Voor ieder toverdrankje dat je af hebt, krijg je op het einde van het spel punten. Wie de meeste punten heeft wint.

Spelverloop

Toverdrank maken

Je begint het spel met het pakken van het recept voor een toverdrankje. Vervolgens ga je de ingrediënten verzamelen. Deze ingrediënten zijn 4 verschillende kleuren knikkers.
Deze knikkers liggen in een kartonnen bak met verschillende banen.
Tijdens je beurt mag je een knikker uit een baan knikkers pakken. Wanneer er door het weghalen van die knikker, andere knikkers van dezelfde kleur tegen elkaar aanbotsen heb je een explosie. Alle knikkers die betrokken zijn bij de explosie mag je pakken. Deze knikkers gaan in je voorraad.

Met de knikkers uit je voorraad maak je de toverdrankjes. Dit zijn er altijd maximaal 2. Je legt de juiste kleur knikkers op het juiste gat in het flesje. Is het flesje vol dan is de toverdrank compleet.
3 knikkers mogen er in je voorraad blijven, de rest van de knikkers gaat terug in de kartonnen bak.

De complete toverdrankjes kun je vervolgens inzetten voor extra effecten. Deze effecten geven je mogelijkheden om nog meer knikkers te pakken. De effecten verschillen per toverdrankje.
Aan het eind je beurt mag je nieuwe recepten uitzoeken.

potion explosion flatlay

Punten

Ieder toverdrankje is punten waard. Je hebt toverdrankjes die meer ingrediënten nodig hebben en deze zijn vaak meer punten waard.
Wanneer je 5 verschillende of 3 dezelfde toverdrankjes hebt gemaakt mag je een kaartje pakken waarmee je 4 punten krijgt. Het spel is afgelopen zodra het laatste kaartje van 4 punten gepakt is. 

Tips voor het spelen met jonge kinderen

Het spel is geschikt vanaf 8 jaar. Toch heb ik het al met kinderen vanaf 6 jaar gespeeld. Om het voor hen wat simpeler te maken, gebruiken we de wat makkelijkere toverdrankjes. Ook laat ik de effecten van de toverdrankjes dan zitten. Zodat ze daar niet over na hoeven te denken. De effecten maakt het spel wat lastiger voor jonge kinderen.
Om het nog wat makkelijker te maken, kun je ook afspreken dat je speelt zonder de kaartjes van 4 punten. Dan is het spel bijvoorbeeld afgelopen zodra iemand 6 toverdrankjes heeft gemaakt.
Mijn ervaring is dat kinderen dit een erg leuk spel vinden. De knikkers hebben een bepaalde aantrekkingskracht.
Mocht je met nog jongere kinderen willen spelen kun je ze met een volwassenen samen laten spelen. Dan kunnen de jongste kids de juiste kleur knikker op het juiste vakje leggen en de knikkers in de baan terug doen vinden ze ook vaak heel leuk.

Hoe denk ik over het spel?

Dit is het spel dat ik uit de kast trek wanneer kinderen meespelen. Het is echt een familiespel waarvan de regels gemakkelijk zijn aan te passen, zodat het geschikt is voor het hele gezin. 

Toch is het spel ook leuk voor gevorderde spelers. Potion explosion vraagt namelijk om strategisch inzicht, probleemoplossend vermogen en planning. Het is namelijk best puzzelen om zoveel mogelijk juiste knikkers te kunnen pakken. Daarbij zorgen de effecten van de toverdranken voor een extra dimensie wat het spel uitdagender maakt.

 Het spel duurt ongeveer 45 minuten per ronde. Wat ik persoonlijk erg fijn vind. De speeltijd moet voor mij niet te lang zijn, want dan ben ik vaak mijn concentratie kwijt. Met de speeltijd is er meestal nog wel tijd om een 2e keer te spelen zodat meerdere spelers de kans krijgen om te winnen. 

Ik vind Potion Explosion echt een leuk spel en vooral een aanrader voor gezinnen en beginnende spelers.  Je kunt het spel kopen bij onder andere bol.com.

review potion explosion

Veel speelplezier!

Deze review bevat affiliatelinks naar bol.com. Bedankt voor je steun!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.