magic_maze

In 2017 was ik op Spiel (de grootste bordspellenbeurs van Europa) en daar vond ik Magic Maze. Het spel was genomineerd voor de het spel van het jaar. Helaas niet gewonnen, Kingdomino won, maar dat maakt Magic Maze niet minder leuk. Het spel is geschikt voor 1 tot 8 spelers vanaf 8 jaar en duurt 3 tot 15 minuten. Ik heb het spel gekocht omdat het een kortdurend coöperatief familiespel is. Het leek mij wel eens fijn om een spel leuk te kunnen spelen met slechte verliezers.

Doel van het spel

Je speelt met een tovenaar, een barbaar, een dwerg en een elf. Je gaat proberen de Magic Maze supermarkt te beroven. Voor een succesvolle inbraak heb je helaas geen uren de tijd, doordat je een aflopende zandloper zet. Lukt het je voor de tijd om is de uitrustingsstukken te roven en de supermarkt weer te verlaten dan win je het spel.

Spelverloop

Magic maze werkt niet met speelbeurten, ook heb je geen eigen speelfiguren. Je krijgt namelijk een eigen actiefiche. Dat betekend dat wanneer jij het actiefiche hebt met de pijl naar het noorden, je op ieder moment alle speelfiguren naar het noorden mag bewegen (indien het doolhof dat toelaat, je kunt natuurlijk niet door muren heen lopen).

Tegels worden gaandeweg het spel aangelegd (dit is een actie) waardoor de plattegrond een geheim blijft tot de laatste tegel is aangelegd.
Op sommige tegels staan zandloper tekens, deze kun je eenmalig gebruiken om de zandloper om te draaien. Dit is de enige manier om langer tijd te krijgen om alle stukken te stelen en op tijd te vluchten.
De grootste uitdaging van het spel zit hem erin dat je niet mag communiceren tijdens het spel. Wanneer je een andere speler iets duidelijk wilt maken dan kun je daarvoor de grote rode pion gebruiken.

Het spel bestaat uit 2 fasen.
In de eerste fase zorg je ervoor dat alle figuren hun eigen uitrustingsstuk stelen. Dit doe je door ze naar het voorwerpvak van hun eigen kleur te verplaatsen. In deze fase worden er ook nog steeds tegels aangelegd wat kan betekenen dat het laatste voorwerpvak op de laatste tegel staat.

De spelfiguren kun je verplaatsen door je actiefiche te gebruiken, hierop staan pijlen in alle windrichtingen, een roltrapteken, een vortexteken en het vergrootglas. De speler met het vergrootglas mag een tegel aanleggen wanneer een spelfiguur op zijn eigen ontdekkingsvak staan. Met het roltrapteken mag je de roltrappen op de tegels gebruiken. Met het vortexteken mogen de pionen op de vortexplek in hun kleur naar een andere vortexplek in dezelfde kleur worden verplaatst. Wanneer je wilt dat iemand een actie uitvoert zet je de rode pion voor die persoon neer en dan hoop je maar dat hij begrijpt met welke pion hij de actie moet uitvoeren.


Op het moment dat alle figuren op hun eigen voorwerpvak staan begint de tweede fase. In de tweede fase moeten de tovenaar, barbaar, dwerg en elf op tijd ontsnappen. Dit doe je door de figuren naar de uitgang in hun eigen kleur te verplaatsen. In de tweede fase mag je helaas niet meer de vortexen gebruiken. Lukt het jullie om alle figuren op tijd naar de uitgang te verplaatsen dan heb je gewonnen.

Het spel heeft meerdere scenario’s. Deze scenario’s kun je ontdekken zodra je het basisscenario onder de knie hebt.

Tips voor het spelen met jonge kinderen.

Het spel is voor kinderen goed begrijpbaar, wanneer je met echt jonge kinderen speelt (8/9 jaar of misschien wat jonger zelfs) dan zou ik enkel de eerste paar scenario’s spelen. En wanneer je veel frustratie ziet verschijnen bij de kinderen stop dan de zandloper gewoon weg. Spelletjes doe je om het leuk te houden niet om gefrustreerde kinderen te krijgen.
Eventueel kun je ook afspreken dat de kinderen wel mogen communiceren. Dit laatste raad ik sowieso aan om te doen tijdens de eerste keer spelen.

Hoe denk ik over dit spel?

Ik vind dit een echt leuk familiespel. Waarbij spelletjes nog wel eens tot ruzie kan leiden is met dit spel de kans wat kleiner. Ik heb wel gemerkt dat ruzies en frustraties niet uitgesloten zijn, toch is het samen winnen wel een stuk leuker. De overwinningsdansjes kunnen door iedereen worden uitgevoerd en dat vind ik een stuk gezelliger.

Het spel is zeker leuk om met alleen volwassenen te spelen. Doordat er meerdere scenario’s zijn krijgt het spel steeds meer uitdaging en blijft het interessant. Waarbij sommige coöperatieve spellen een alfaspeler nodig hebben is dat bij dit spel niet nodig. Je mag toch niet communiceren, waardoor een alfaspeler niet nodig is. Dit leidt tot hilarische taferelen waarbij vooral de rode pion veel te verduren krijgt.
Door de tijdsduur is het een spel dat ik met enige regelmaat op tafel zet. Ik vind spellen die meer als een uur duren zeker ook leuk. Alleen spellen die een uur duren speel ik niet graag meerdere keren op een avond.Dan is het fijn om spel als Magic Maze op tafel te kunnen zetten, dat speel ik zo meerdere keren.

Overigens heeft het spel ook nog eens fantastische artwork. Je ziet vrijwel iedere keer iets nieuws op de tegels staan. Dat zijn toch de kleine dingen die een spel net dat beetje extra geven.


Kortom Magic Maze is een coöperatief spannend spel dat leuk is voor de hele familie.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.