Kingdomino is een familiespel dat vanaf 8 jaar te spelen is met 2 tot 4 spelers.
In Kingdomino ben je een koning die zijn koninkrijk wil uitbreiden met nieuwe gebieden. Dit doe je door stukken grond aan je paleis te te leggen.

 

De naam zegt het al, Kingdomino is geïnspireerd op domino. De tegels bestaan dan ook uit dominotegels waar stukken grond op staan. Deze dominotegels zijn overigens voorzien van mooie artwork, leuk voor kinderen om de kleine wezentjes op de tegels te ontdekken.

Spelregels in het kort

Voorbereiding:
Je schudt de dominotegels en legt het aantal benodigde tegels klaar. Wanneer je dit spel speelt met 4 spelers gebruik je alle tegels, met 3 spelers gebruik je er 36 en met 2 spelers 24.
Iedere speler kiest een kleur en krijgt een koning en een starttegel met daarop het kasteel in de gekozen kleur.

Er worden 4 dominotegels (spel met 3 spelers, 3 tegels) op volgorde van laag naar hoog onder elkaar gelegd, met de landschapzijde boven.

Voor de eerste ronde worden de koningen in de hand van een speler genomen en geschud om vervolgens één voor één uit de hand getrokken. De koning die getrokken wordt moet gelijk op een dominotegel worden geplaatst.
Vervolgens wordt er weer een rij met dominotegels onder elkaar gelegd.

 

 

Start van het spel:
De speler waarvan de koning op de laagste waarde dominotegel staat begint.
Het koninkrijk maak je door tegels te leggen. Deze moeten met minstens één zijde grenzen aan de zijde met hetzelfde landschap van de andere tegel.
Je starttegel geldt als joker, daar mag je alle landschappen aanleggen

Doel van het spel:
Je maakt je koninkrijk met dominotegels in een veld van 5×5 en probeer daarmee de meeste punten te scoren.
Punten scoor je door door het aantal velden in een gebied te vermenigvuldigen met het aantal kronen in dat gebied.

 

 

Mijn mening

Ik heb Kingdomino nu een stuk of 10 keer gespeeld en ik blijf het een leuk spelletje vinden. De spelregels zijn niet ingewikkeld waardoor ik het makkelijk op tafel zet om ook met minder ervaren bordspelers te spelen.
Ik vind het echt een familiespel. Goed te spelen met kinderen. Het leeftijdsadvies van 8 jaar is denk ik goed, hoewel je het misschien met jongere spelers zou kunnen spelen als je de spelregels wat aanpast. Ik zou me kunnen voorstellen dat ik de regel van een veld van 5 x 5 zou laten vallen. Dat maakt het wat makkelijker om je koninkrijk te bouwen.
Het spel duurt niet lang wat ik een pluspunt vind voor een familiespel. De spanningsboog van kinderen is natuurlijk nog niet zo groot en het moet wel gezellig blijven.

 

 

Ondanks dat het spel vrij simpel is, zit er genoeg tactiek in om het te laten boeien. Doordat je de tegels zelf kunt kiezen, kun je als keuze hebt ervoor kiezen om zelf meer punten te scoren of juist een tegel te pakken waardoor een ander minder punten scoort. Ook is het soms verstandig om een minder goede tegel te pakken, waardoor je de volgende beurt betere tegels kunt pakken. Dit maakt dat je behoorlijk wat tactiek kunt bedenken en uitoefenen.

Kingdomino is echt een spel dat je vaak op tafel zet om tussendoor te spelen of juist een aantal potjes achter elkaar.

Veel speelplezier!

De link in deze blogpost is een affiliatelink naar bol.com. Bedankt voor je steun!

 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.