review codenames

Tijd voor het bordspel van de maand. Deze keer kon ik echt niet kiezen welke versie ik leuker vind en daarom besloot ik dat beide versies een review verdienden.. Een review van codenames (originele spel) en codenames Disney. Want zeg nou eerlijk, als een spel een Disney variant heeft dan wil je dat toch hebben? Nou ik wel. Of hij net zo leuk is kun je hieronder lezen.


Review Codenames & Codenames Disney

8 – 99 jaar, 3 – 8 spelers, 15 min. 

Doel van het spel:

Je speelt in 2 teams tegen elkaar. Per team is 1 iemand het hoofd van de geheime dienst en zijn er 1 of meerdere geheim agenten. Voor je op tafel liggen 25 kaartjes (of 16 voor simpelere versie) met daarop verschillende woorden (of in het geval van codenames disney plaatjes). De hoofd van de geheime dienst heeft een sleutelkaart waarop staat op welke kaartjes er spionnen, onschuldige omstanders of de huurmoordenaar verstopt zit. Het team dat het eerst de spionnen van zijn kleur heeft geraden wint.

Codenames origineel

Spelverloop:

De hoofd van de geheime dienst geeft een hint, wat op één of meerdere kaartjes slaat. De hint mag maar één woord lang zijn, wel mag het cijfer van het aantal kaartjes waar de hint op slaat erbij worden gegeven. Als het hoofd de hint heeft gegeven, mogen de overige agenten gaan raden. Als ze een woord goed raden dan wordt er een spion van de kleur van het team opgelegd en mogen ze nog verder raden. Mocht een agent een woord raden dat behoort tot het andere team of wat een neutrale burger is dan gaat de beurt naar het andere team, en wordt het bijbehorende kaartje op het woord gelegd. Zegt  één van de agenten het woord wat bij de huurmoordenaar hoort, dan heeft het team direct verloren.

Overigens zit er ook nog een zandloper bij het spel, zodat je team binnen een bepaalde tijd de woorden moet raden.

De disney variant heeft zowel woorden als plaatjes op de kaartjes staan. Ook heeft deze de mogelijkheid om met een 4 x 4 grid te spelen, waardoor het spel makkelijker wordt. Tevens hoef je hier niet met zandloper te spelen.

Codenames Disney

Hoe ik erover denk

Codenames is een partygame, een spel voor grotere groepen dus. Toch is het ook prima te spelen met een kleiner aantal mensen. Het spel bevat ontzettend veel kaartjes, waardoor de herspeelbaarheid groot blijft. Iedere keer is het spel anders. 

Codenames disney wordt neergezet als een familie-editie. Door het 4 x 4 grid en het gebrek aan tijdsdruk is het wat meer gericht op kinderen. 

Beide versies hebben we veelvuldig gespeeld en iedere keer is het weer lachen. Dit is zo’n spel dat we op tafel zetten als we een gezellige spelletjesavond willen, zonder al teveel strategie. De gekste hints worden gegeven. En uiteindelijk eindigen we altijd met een vieze woorden ronde (Tja, dat is zeg maar echt onze humor). 

Met kinderen hebben we de Disney versie gespeeld (niet met die van ons, die zijn nog wat te klein) en we merkten dat het fijn is als je dan soms iets meer woorden mag gebruiken als hints. De plaatjes maken het overigens ook echt makkelijker om goede hints te verzinnen. 


Beide versies vind ik echte aanraders. Maar mocht je niets om Disney geven, koop dan vooral de gewone.

Veel speelplezier!

Sabine

Dit artikel bevat een affiliatelink naar bol.com. Bedankt voor je steun!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.