review bordspel pictures

Pictures werd uitgeroepen tot het bordspel van het jaar 2020 op de Duitse spellenbeurs Spiel. Misschien wel de belangrijkste bordspellenprijs ter wereld. Het is een spel naar mijn hart. De manier om als volwassenen heerlijk met loose parts te kunnen spelen en je creativiteit kwijt te kunnen. En dat in een gezelschapsspel. In de review bordspel Pictures lees je of het spel misschien ook iets voor jou is.


Ik maak in dit artikel gebruik van affiliatelinks. Dat wilt zeggen, dat wanneer je iets via mijn link koopt ik een klein percentage van de winst krijg. Je betaalt er niets extra’s voor, maar doet er mij een groot plezier mee 😉

Review bordspel Pictures

8-99 jaar, 3-5 spelers, 30 minuten

Doel van het spel:

Bij Pictures moet je met behulp van losse onderdelen foto’s namaken zodat anderen deze kunnen raden. Je gebruikt hiervoor dus losse onderdelen zoals touw, kiezelstenen en houtblokken. 

Spelverloop:

Er wordt een grid gemaakt van 4 x 4 met de foto’s. Iedere speler krijgt losse onderdelen. Dat kunnen zijn: kiezelstenen met stokjes, touw, houten blokken, kaarten met iconen of gekleurde kubusjes die als pixels werken. 

Je speelt het spel in 5 rondes. Iedere ronde verloopt op dezelfde manier.

  1. Je pakt een fiche uit de zak met daarop de coördinaten van je foto. 
  2. Je maakt met behulp van het materiaal dat je gekregen hebt de foto na. 
  3. Tot slot ga je kijken wat iedere speler heeft gemaakt en kies je een bijpassende foto uit. 

Na iedere ronde worden de foto’s die gebruikt zijn gewisseld en worden er punten geteld. Je krijgt een punt voor iedere speler die jouw foto heeft geraden en voor iedere foto die jij goed hebt geraden. Het is dus echt van belang dat je zo goed mogelijk de foto’s namaakt, zodat je de meeste punten krijgt.
Degene die na 5 rondes de meeste punten heeft wint het spel. 

Mijn mening over Pictures

Dit spel is echt precies waar ik van hou. Ik hou van korte spelletjes met weinig regels. Bovendien als je me een beetje volgt hier of op instagram dan weet je dat ik enorm hou van het spelen met loose parts. Ik vind het echt leuk hoe de makers het spelen met losse onderdelen in een bordspel hebben gestopt. Iets wat ik normaal met mijn kinderen doe, kan ik nu dus ook met volwassenen doen. Super leuk! 

Het spel speelt heel vlot. Je bent allemaal op hetzelfde moment bezig, dus je hoeft niet te wachten op je beurt. Dat vind ik zelf eigenlijk wel prettig. Soms vind ik het wachten op je beurt en vooral de spelers die meer kletsen dan spelen heel irritant. Het geeft wel meer een party game gevoel doordat je echt niets hebt aan tactieken of geluk. Het gaat echt om je creatieve talent.


Ik vind dit echt een aanrader voor tijdens de feestdagen of de treurige herfst en winterdagen. Samen met je gezin of gewoon wanneer je vrienden over de vloer hebt. Wij hebben het afgelopen zomer ook vaak genoeg op tafel gezet. Juist door de korte speelduur is het een spel wat we vaak nog even spelen na een wat langer spel zoals Ticket to Ride of Everdell. Het is echt zo’n spel dat bijna iedereen leuk vindt, begrijpt en je eindeloos kunt blijven spelen. Mijn favoriete spel van 2021.

Helaas heb ik nog geen versie gevonden met Nederlandse spelregels. Zelf hebben wij er eentje met duitse spelregels, maar omdat er geen tekst in het spel zit maakt dat dus niets uit. De spelregels in het Nederlands zijn gewoon te googlen dus daar kom je vast wel uit. Het spel is onder andere te koop bij bol.com.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.