recensie waarom? daarom!

Ik mocht na het meedoen aan de kinderboekenchallenge op instagram van uitgeverij Lemniscaat een boek uitzoeken. En ik koos het boek ‘Waarom? Daarom!’ van Elli Woollard & Marta Altés. En ik kan alvast verklappen dat ik geen spijt heb van deze keuze, sterker nog het volgende boek (Formidabele Fabels) van dit duo staat bovenaan mijn wishlist. Je kunt al raden dat de recensie over ‘Waarom? Daarom!’ echt enorm lovend is.
Ik bedacht ook weer een leuke activiteit die passend is bij het boek.

Elli Woollard heeft een paar verhalen van de ‘Just so stories’ van Rudyard Kipling in een moderner jasje gestoken. Marta Altés verzorgde de illustraties en wat voor illustraties! Ik zou het liefst mijn kamer behangen met de printjes die ze maakte als tussenblad. Zo mooi!
Lemniscaat is de uitgeverij van het Nederlandse boek.

Recensie: Waarom? Daarom! – Rudyard Kipling herverteld door Elli Woollard 

recensie waarom? daarom!

Als je alleen al naar de kaft kijkt wordt je direct vrolijk. De kaft is werkelijk prachtig in relief gedrukt. Leuk is dat alle figuren op de kaft ook terugkomen in de verhalen. De verhalen van Rudyard Kipling ook wel bekend van Jungle book, verteld in zijn ‘Just so stories’ over waarom een dromedaris een bult heeft en hoe de olifant zo’n lange slurf heeft gekregen. Elli Woollard maakte hier wat modernere maar vooral net zo hilarische verhalen van. 

De verhalen zijn op rijm en dat maakt het voorlezen extra leuk vind ik. Zo af en toe hoor ik mijn zoontje mijn zin alvast afmaken. Hier en daar lopen de zinnen iet wat vreemd, maar dat stoort mij niet echt. 

Nog heel even over de tekeningen van Marta Altés, deze zijn zo onwijs kleurrijk en spetteren echt van het blad af. Ze vertellen hetzelfde verhaal op een minstens net zo grappige manier. Op dit moment vind mijn zoontje de hond die op het einde van het verhaaltje over de dromedaris ligt te badderen echt fantastisch. 

Boekactiviteit: Het dieren imitatiespel 

Een passende activiteit vind ik het nadoen van dieren. Voor kleine kindjes is het geluid van een dier nadoen al waanzinnig leuk en voor de oudere peuters en kleuters wordt het nadoen van een dier in beweging heel leuk. 

Ik doe dat zelf op de volgende manier. Ik stop een aantal holztiger dieren in een zak en als ik er eentje uithaal moeten Meneertje (2,5 jaar) en Zusje (1,5 jaar) het dier nadoen. Hoewel Zusje nog lang niet alle dieren goed herkent, vindt ze dit spelletje wel heel leuk om mee te doen. Ze geniet dan echt van de geluiden die haar grote broer maakt en ze probeert ze dan na te doen. Bij Meneertje zie ik juist een ontwikkeling gebeuren waarbij hij steeds vaker ook de bewegingen van een dier na doet. Dus bij een olifant ook de slurf en bij een vogel gaat hij vliegen. 

Je hoeft hier natuurlijk niet de holztiger dieren voor te hebben. Het noemen van een dier is eigenlijk al voldoende. Maar de zak met dieren geeft wel net dat beetje extra spanning, van welk dier gaat er nu weer uit de zak komen. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.