prentenboeken over een baby krijgen

Ik heb de afgelopen maanden een heleboel prentenboeken over het krijgen van een baby verzameld. Ik heb er een heleboel voorgelezen, de ene met meer plezier dan de andere. Voor mijn peuters is het fijn om grote gebeurtenissen en gevoelens terug te zien in boekjes. Het geeft herkenning, soms wat uitleg en maakt op een speelse manier een onderwerp zoals het krijgen van een broertje of zusje bespreekbaar.
Onze verzamelde prentenboeken over het krijgen van een baby heb ik mooi op een rijtje gezet. 

Bij de prentenboeken over het krijgen vane en baby, heb ik affiliatelinks gezet. Zo kun je gemakkelijk een boekje bestellen. Affiliate wilt zeggen dat ik een klein percentage krijg als je via mijn link een aankoop doet. Het kost je niets extra’s, maar ik word er heel blij van.

Bobbi wordt grote broer & Bobbi en de baby – Ingeborg Bijlsma & Monica Maas

Bobbi boekjes worden echt verslonden door Meneertje (nu 3,5 jaar). Het zijn bekende tafereeltjes. Bobbi wordt grote broer gaat van een baby in de buik naar een baby in de wieg. En hoe Bobbi deze verandering meemaakt. In ‘Bobbi en de baby’ is de baby er al eventjes en gaat erover hoe het voor Bobbi is om grote broer te zijn. Samen boodschapjes doen en dan mag Bobbi op het plankje, dat soort dingen. 

De boekjes zijn op rijm en dat vindt ik altijd een pluspunt bij het voorlezen. 

In mijn armen – Emile Jadoul

Dit boekje is me dierbaar omdat mijn man het kocht voor de kinderen. Ik vond dat zo lief en attent van hem. Ik ben normaal degene die dit soort dingetje doet, extra leuk als mijn man dat dan een keertje doet.

Marcel, de kleine broer van Leon, is geboren. Het kleine bed is precies groot genoeg voor hem. Maar Marcel zal groeien, zegt Mama Pinguïn. Waar moet de babypinguïn dan blijven? Niet in mijn kamer, denkt Leon. Maar waar dan wel?
Een lief verhaaltje dat herkenbaar is voor peuters.

Wat zit er in je buik, Mama? – S. Lloyd

Veruit mijn favoriet van alle prentenboeken over het krijgen van een baby in dit lijstje. Maar niet alleen mijn favoriet. Mijn kinderen vragen wekelijks om dit boek.

In het boek groeit de buik van mama. Het kindje raad steeds wat er in mama’s buik zit. Zou het misschien een inktvis zijn? Natuurlijk blijkt de verrassing op het eind een baby te zijn.

Het boek heeft flapjes, wat bij mijn peuters nog steeds een hit is. En de laatste pagina is echt een pop-up pagina. Heel leuk gedaan. Een kort verhaaltje wat ideaal is om voor te lezen, wanneer je daar eigenlijk niet zoveel zin meer in hebt. Laten we eerlijk zijn dat die dagen zowel in het eerste trimester als het laatste trimester genoeg voorkomen 😉

We krijgen er een kleintje bij – Pauline Baartmans

Er groeit een heuvel in het huis van beer en muis. De heuvel wordt steeds groter en groter. Tot de heuvel opeens verdwenen is en er een wiegje staat.

Dit boekje vindt Zusje heel leuk. Het verhaaltje is heel kort. Daarom ideaal voor jonge peuters of een dreumes die een broertje of zusje krijgt.
Voor Meneertje (3,5 jaar) is dit boekje te makkelijk. Hij vindt er niets meer aan.

Het bi-ba-baby-boek – Marianne Busser & Ron Schröder

Wederom een boek op rijm, wat heerlijk voorleest. Het verhaaltje gaat over Daan die een zusje krijgt. Het boek laat de zwangerschap zien vanuit Daan en ook hoe het voor Daan is, als zijn zusje is geboren. Van helpen met de babykamer naar beschuit met muisjes. Maar ook wordt Daan zijn verdriet over de verandering beschreven en hoe mama hem dan troost.

Het is geen kort voorleesverhaal. Meestal lees ik een paar bladzijden per keer voor. Maar voor Meneertje legt het alles heel goed uit. Hij vraagt heel vaak om even iets te lezen over Daantje, omdat het voor hem herkenbaar is. Absolute aanrader voor oudere peuters en kleuters.

Bijna al onze prentenboeken over het krijgen van een baby, hebben we tweedehands gekocht. De kringloopwinkel in mijn woonplaats heeft echt onwijs veel kinderboeken. Ik raad je zeker aan om eerst eens tweedehands te kijken, want het zijn typische boeken die je enkel voorleest als je zwanger of net bevallen bent.
Een ander alternatief is natuurlijk lenen bij de bibliotheek. Dat doen wij ook regelmatig. Er zijn echt nog veel meer prentenboeken over het krijgen van een baby. Welke is jouw favoriet? Laat het me vooral weten in de comments.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.