dierenpoep van klei maken

Ik heb nogal een flauwe humor en vind poep nog steeds hilarisch. Opgroeien is me niet helmaal gelukt, geloof ik. Meneertje heeft op dit moment dezelfde humor (Duh! Hij is een peuter) en rolt om van het lachen wanneer er een scheet wordt gelaten. Het boek van vandaag vindt hij echt hilarisch en is een tijd lang zijn absolute lievelingsboek geweest. Ik bedacht een bijpassende peuteractiviteit waarbij we dierenpoep van klei gaan maken. 

Recensie ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ van Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch 

Inmiddels een echte klassieker, want het boek is in het Nederlands uitgegeven in 1990. Het boek gaat precies over wat de titel aangeeft ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’. De mol heeft een stinkend probleem, want er is op zijn kop gepoept. Hij kan niet zien wie dat heeft gedaan en dus gaat hij op onderzoek uit. Hij gaat alle dieren langs om te vragen of zij op zijn kop hebben gepoept. De dieren zeggen steeds Nee en laten zien en horen hoe zij poepen (Klets! Of Ratatatata!). 

De illustraties zijn met krijt gemaakt en geven goed weer hoe verschillend de poep van de verschillende dieren is. 

De kracht van dit verhaal zit hem echt in de herhaling. Bij ieder dier begint de mol ‘Heb jij op mijn kop gepoept?’ waarop het dier antwoord en poept. Tot de mol bij de bromvliegen komt en zij hem vertellen dat de poep kwam van een hond. Eindelijk weet de kleine mol wie er op zijn kop heeft gepoept.

Een boek dat door de herhaling, de plaatjes en de geluiden echt heerlijk is om voor te lezen. Een favoriet van mijn zoontje, zo favoriet dat ik de bladzijden al een paar keer heb moeten plakken.

Peuteractiviteit: dierenpoep van klei

Zoals het titel van het boek ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ precies beschrijft waar het boek over gaat, beschrijft de titel van de peuteractiviteit ‘dierenpoep van klei’ ook precies wat de activiteit inhoudt. We gaan van verschillende soorten dieren poep maken met klei. Heel simpel. 

Poep scoort meestal wel goed bij kleine kinderen (en bij mij ;)) en dus was deze activiteit eigenlijk een inkoppertje. Meneertje vond dit dan ook echt hilarisch. We hielden het boek erbij en maakte van ieder dier de uitwerpselen na. De duivenpoep vonden we het meest lastige na te maken, maar de konijnenkeutels leken wel kleine snoepjes. 

Mocht je een regenachtige middag niet weten wat je moet doen dan raad ik je absoluut aan om heerlijke klei poepjes te gaan maken. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.