peuter activiteit kleur sorteren

De peuter activiteit van vandaag is er eentje waarbij we gaan sorteren op kleur. Ik vind het eigenlijk een behoorlijke mijlpaal dat ik zo’n activiteit kan delen. Al maanden staat mijn pinterestbord vol met kleur activiteiten, maar steeds was Meneertje niet geïnteresseerd. Ik had op internet gelezen dat de peuter activiteit: sorteren op kleur al voor dreumesen geschikt is. Nou die van mij vertikte het, tot hij 2 was. Vorige week probeerde ik deze activiteit en opeens vond hij het leuk. 
Overigens las ik in hetzelfde artikel ook dat het heel normaal is dat kinderen pas rond hun 3e levensjaar gaan sorteren op kleur. Dus als je kindje er nog geen zin in heeft, niet druk over maken. Komt vanzelf.


Peuter activiteit: Sorteren op kleur

kleur sorteren

Benodigdheden:

  • Allerlei speelgoed in de kleuren rood, geel, blauw (primaire kleuren).
  • Papier in de kleuren rood, geel en blauw.

De bedoeling is simpel. Leg het speelgoed op het papier met dezelfde kleur. Ik deed het de eerste keer voor en al snel ging Meneertje zelf aan de slag. 
Zoals je kunt zien op de foto’s ging het nog niet altijd goed, maar dat maakt niet uit. Het gaat om het proces.

Halverwege het sorteren vond hij het toch veel leuker om gewoon met zijn speelgoed te gaan spelen. Ook goed natuurlijk. En hij ging snel met de auto’s racen en zijn kabouters pakken, om ze op de gekleurde blaadjes te zetten. Die blaadjes waren nu kabouterhuizen geworden en zo werd er heerlijk verder gespeeld.

Deze peuter activiteit: kleuren sorteren is eigenlijk niet helemaal sorteren, maar meer een match maken met dezelfde kleur. Sorteren zou zijn wanneer ik het mandje met speelgoed zou geven en zou vragen of hij dezelfde kleur bij elkaar kon zetten. Nu legde ik gekleurd papier neer, waardoor hij dezelfde kleur kon zoeken. Het verschil lijkt klein, maar het is wel degelijk een andere activiteit. 


Sorteren is trouwens ook een hele wiskundige activiteit wist het internet mij te vertellen. Dat is dan toch fijn om te weten. Ben je ook nog eens wiskundig bezig. Dat vind ik als wiskunde juf natuurlijk extra leuk. We deden laatst ook al een scheikundige activiteit en op mijn instagrampagina kun je nog wat wiskundige activiteiten vinden. . Het schooltje spelen is al begonnen voor ik er erg in had. De juf in mij kan dat toch niet laten 😉
Welke activiteit vind jij leuk om te doen met je kindje? Ik lees je antwoord graag in de comments.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.