patroon kopiëren met loose parts

Patronen afmaken is echt een wiskundige activiteit. Wiskunde is namelijk niets anders dan patronen herkennen. Bekijk het tellen eens. We hebben een tien cijfers waar we oneindig veel getallen mee kunnen maken, dat doen we door steeds hetzelfde patroon te gebruiken. 
Maar voor ik het hier uitgebreid over wiskunde ga hebben, snel door naar de activiteit. Patroon kopiëren met loose parts, mooi gekoppeld aan het prachtige voelboek van Rupsje nooitgenoeg. 

Rupsje nooitgenoeg voelboek – Eric carle

Het Rupsje nooitgenoeg voelboek is hier helemaal kapot gevoeld. Vooral toen Meneertje nog een baby was heeft het boek wat afgezien. En hoewel ik het kapot maken van boeken echt zonde vind, is dat bij een voelboek net iets anders. Dat moet gevoeld en geleefd worden, daar mogen scheuren in komen. 
Het is echt een boek dat heel erg geschikt is om als kraamcadeau te geven of voor een eerste verjaardag bijvoorbeeld. Het boek heeft geen verhaaltje maar is echt bedoeld om te voelen en nieuwe woorden te leren. 

Patroon kopiëren met loose parts

patroon kopiëren met loose parts

Vooraf tekende ik op een blaadje 2 rupsen. In de cirkels van de bovenste rups deed ik wat loose parts. Meneertje mocht het patroon kopiëren. De eerste keer deed hij gewoon wat loose parts in de cirkels niets nagedaan. Vervolgens heb ik hem geholpen en daarna ging het prima. Ik heb ook nog geprobeerd om in de eerste 2 cirkels 2 verschillende kleuren te leggen en Meneertje het patroon af te laten maken. Maar dat zag Meneertje anders, hij legde gewoon random overal wat loose parts neer. Zusje vond het heel interessant en wilde graag meedoen. Zij legde in ieder vakje een dingetje neer en was helemaal trots toen de rups gevuld was. 

Ik legde het voelboek van rupsje nooitgenoeg naast de activiteit neer. Om de kinderen uit te nodigen zelf ook nog even in het boek te bladeren. Zusje deed dat gelijk, maar Meneertje niet. Die ging na het maken van de patronen snel aan de slag met de bijenkorfjes. Prima.
Ik had het boek prima weg kunnen laten, maar sinds ik activiteiten koppel aan boeken vind ik het gewoon leuker om een boek ernaast te hebben. Het zorgt er ook nog eens voor dat we hierdoor meer lezen en dat is sowieso niet vervelend.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.