open-ended play

Voor mijn 2 kinderen ben ik regelmatig op zoek naar mooi duurzaam speelgoed. Speelgoed dat lang meegaat en dat ook nog eens leuk is om mee te spelen. Inmiddels heb ik al een aantal pareltjes gevonden. Wat me opvalt is dat veel van de pareltjes zogenoemde open-ended toys zijn.
Wat is dat nu precies? En wat zijn de voordelen van open-ended play?

Wat is open-ended play?

Simpelweg speelgoed waarbij een kind zijn eigen spel kan bedenken. Het spelen heeft geen instructies of regels, waardoor het nooit goed of fout kan zijn. Het spelen heeft geen einde. Kinderen kunnen tijdens het spelen zelf beslissingen maken en hun creativiteit en fantasie de vrije loop laten. Open-ended play bestaat uit spelen met speelgoed dat van alles kan zijn.

Waarom is open-ended play zo goed voor een kind?

Open-ended play is heel goed voor kinderen vanaf een jaar of 2. Dit komt doordat kinderen dan hun geheugen en fantasie gaan ontwikkelen. Open-ended play sluit hier goed bij aan. Doordat kinderen hun fantasie en creativiteit in het spelen kwijt kunnen.

Daarnaast zorgt open-ended play ervoor dat kinderen oefenen in het nemen van beslissingen en het nemen van leiderschap. Doordat ze zelf het spel bepalen en daarmee de regels en instructies leren kinderen beslissingen nemen.
Tot slot kunnen kinderen op ontdekking gaan tijdens het spelen. Wanneer kinderen de mogelijkheid krijgen om te spelen zonder instructie, hoeven kinderen zich geen zorgen te maken over of ze het wel goed doen. Dit heeft als voordeel dat ze zekerder worden van zichzelf en meer durven te experimenteren met eigen ideeën. Ze worden minder bang om fouten te maken en worden geactiveerd om nieuwe dingen te proberen. 

Speelgoed dat goed past bij open-ended play

Voor open-ended play heb je geen apart speelgoed nodig. Veel speelgoed dat je kunt gebruiken heb je vaak al in huis. Denk hierbij aan:

  • Knutselen: Knutselen is een goed voorbeeld van spelen zonder regels en waar de creativiteit kan floreren. Geef een stuk papier en potloden en laat kinderen hun gang gaan. Of laat ze een prachtig schilderij maken. 
  • Kartonnen doos: Een kartonnen doos kan duizend dingen zijn. Een huisje voor de poes, een verstopplek, een auto, kinderen komen met de prachtigste ideeën.
  • Dennenappels, eikels, beukennootjes, schelpen, bloemetjes en ander natuurlijk materiaal: Ga met je kind de natuur in en verzamel allerlei natuurlijk materiaal. Thuis kan je kind zijn fantasie gebruiken. Een eikel wordt een kabouter en de dennenappel zijn huis of de schelpen zijn kleine diamanten die opgevist moeten worden uit een bak met water. 
  • Verkleedkleren: Een kist met mooie verkleedkleren zoals oude kleren van papa en mama, carnavalskleding, hoeden, petten etc. Zo kan je kind zelf bepalen welk rollenspel hij wilt spelen. 

Zo is er nog veel meer materiaal dat je vast in huis hebt in zetten. Natuurlijk kun je ook prachtig speelgoed kopen dat speciaal gemaakt wordt voor open-ended play. Een aantal voorbeelden van mooi speelgoed dat te koop is:

  • Grimms regenboog: De bogen kunnen bruggen zijn of juist tunnels, er kunnen prachtige figuren mee worden gemaakt, je kunt ze stapelen en ze laten wiebelen. Er zijn een tal van mogelijkheden.
  • Ninns: Poppetjes zonder gezichtsuitdrukking of geslacht kunnen natuurlijk van alles zijn. De ene keer is het een blije vader en de andere keer een stout kind.
  • Legoblokken of houten blokken: Bouwen zonder bouwtekening is een mooi voorbeeld van open-ended play. Kinderen kunnen goed hun eigen creativiteit in kwijt.
  • Muziek centre I’m toy: Voor het maken van muziek zijn geen regels nodig, zeker niet met het mooie muziekcentrum van I’m toy. Eerder schreef ik al een uitgebreide review over dit prachtige stuk speelgoed.

Lees ook: tien duurzame eerste verjaardagscadeaus

Met open-ended play heb je een tal van manieren om te spelen. Laat je kind zelf ontdekken, bepalen, fantaseren maar vooral spelen.

Veel speelplezier!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.