loose parts en hoe we ermee spelen

Toen ik voor het eerst de loose parts van grapat voorbij zag komen was ik eigenlijk meteen verliefd. Maar ik wist eigenlijk niet zeker of mijn kinderen er wel mee zouden gaan spelen. Bovendien vond ik ze ook best wel duur, daarnaast toen ik ze ontdekte stopten mijn kinderen nog van alles in hun mond. Dus ik stelde de koop ervan nog even uit. Er was zoveel waar mee gespeeld kon worden en ik wist niet goed wat nu eigenlijk echt leuk zou zijn. Ik begon daarom gewoon met gordijnringen die ik nog in huis had en breidde steeds verder uit. Ongeveer 1,5 jaar later zijn de loose parts niet meer weg te denken uit mijn huis. Ik deel vandaag onze meest geliefde loose parts en hoe we ermee spelen. Misschien dat het inspiratie geeft hoe je, je verzameling low budget kunt beginnen.

De links in deze blog zijn affiliatelinks naar bol.com. Wanneer je via deze link een aankoop doet, krijg ik een klein percentage. Het kost je niets extra’s, maar het is voor mij heel fijn. Zo hou ik mijn site in de lucht en onze speelgoedvoorraad te groot 😉 Alvast bedankt voor je steun.


Ik deel de 5 meest geliefde loose parts, terwijl onze verzameling echt vele malen groter is. Het is een idee om low budget uit te proberen of het spelen met losse onderdelen ook iets is voor jouw kindje. Ik beschrijf voor iedere loose parts hoe we ermee spelen, zodat je ook gelijk aan de slag kan. Maar meestal zijn de ideetjes niet nodig en begint je kindje vanzelf wel met spelen.

Gordijnringen

loose parts en hoe we ermee spelen

Hier begon onze verzameling mee. Ze lagen bij mij gewoon te verstoffen in de garage. Ik schilderde ze zelf met wat acrylverf. We hebben echt al zoveel plezier gehad met deze ringen. We gebruiken ze voor van alles. Meestal doen de kinderen de ringen om onze holztiger dieren heen. Ik maakte ooit ook zelf een mooie sorteerboom voor mijn dochter (destijds was ze net 1 jaar) en daar werd ook heel leuk mee gespeeld. Tot slot gebruiken we ze gewoon om mooie kunstwerken te maken en wat er verder maar bedacht wordt door de kinderen. Als ik je iets kan aanraden om aan te schaffen wanneer je loose parts wilt introduceren dan zijn het wel de ringen. 

Heb je geen gordijnringen in huis dan zijn de ringen van grapat fantastisch mooi om te kopen.

Munten

5 x plakkende muur

De munten waren de eerste aankoop van onze grapat collectie. En hier wordt veruit het meest mee gespeeld van al onze grapat onderdelen. Ik ging voor het setje met 36 stuks in de 6 regenboogkleuren. De munten zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar, wat ik zelf ideaal vond. 

De munten worden bij ons gebruikt om te stapelen, in de pringlesbus te doen (ik heb een gleuf in de deksel gemaakt), als nepkoekjes en natuurlijk wat de kids zelf bedenken. 

Dobbelstenen

Veel loose parts heb je waarschijnlijk al in huis zoals dobbelstenen. Wij hebben behoorlijk wat dobbelstenen in huis, maar de meest geliefde zijn rory’s story cubes. Deze dobbelstenen zitten namelijk in een doosje en de dobbelstenen terug in het doosje doen vinden is al een spel op zich. Daarnaast gebruikt vooral Zusje ze om te stapelen en achter elkaar te leggen. Echt een heerlijk spel om te zien. Zo af en toe gebruik ik rory’s story cubes waarvoor ze bedoeld zijn en dat is verhaaltjes verzinnen. Dan laat ik Meneertje de plaatjes kiezen en verzin ik een verhaaltje.

Schelpen

loose parts en hoe we ermee spelen

Onze schelpen hebben we zelf verzameld en daar is al zoveel mee gespeeld. Er zijn er ook al een heleboel kwijtgeraakt dus het is hoogtijd dat we weer eens naar het strand gaan om nieuwe te zoeken. Dat is eigenlijk al de helft van de lol. We gebruiken de schelpen voornamelijk als we spelen met klei, kinetisch zand of water. Echt sensopatisch spel dus. Maar er worden ook mooie mandala’s mee gemaakt (door mij) en natuurlijk spelen ze een rol in het fantasiespel dat we verzinnen. 

Grimms leonardosticks

De leonardosticks hebben we nog niet zo lang, maar zijn wel enorm geliefd. Ik moet ze al wekenlang dagelijks opruimen. Zusje vindt het gelukkig heel leuk om de latjes weer terug in het doosje te stoppen, dat maakt het opruimen een stukje prettiger.
We zijn er ook al enkele kwijt. En dat geeft eigenlijk wel aan dat er heel veel mee gespeeld wordt. Meneertje gebruikt ze als afstandsbediening (iedere dag), toverstok, brandblusser en wat hij nog maar meer kan verzinnen. We sorteren ze soms op kleur en maken er vormen mee. We kochten de grimms leonardosticks tweedehands maar ze zijn ook gewoon nieuw te koop. 


Dit zijn wel de meest geliefde loose parts in ons huis. We hebben er echt veel meer. En eerder deelde ik al een lijst met (bijna gratis) loose parts die je in huis kunt vinden. Neem zeker een kijkje als je wilt starten met het spelen met losse onderdelen. Ik hoop dat ik je nu inspiratie hebt opgedaan voor de start van je collectie. En hopelijk ook inspiratie door te lezen over loose parts en hoe we ermee spelen. Wil je nog meer inspiratie vergeet me dan vooral niet te volgen op instagram, daar laat ik regelmatig zien hoe wij spelen met de loose parts.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.