kerstboeken baby's peuters dreumes

Ieder jaar zet ik de mooiste kerstboeken voor baby, dreumes en peuter op een rijtje. Dus ook dit jaar. Ik riep een paar weken geleden nog dat ik echt niet nog meer geld aan cadeaus voor de kinderen wilde uitgeven. Ik was behoorlijk over mijn budget voor Sint & Kerst cadeaus gegaan. Heb ik nu alsnog 2 nieuwe kerstboeken gekocht. Daarnaast heb ik er een stuk of 10 winter- en kerstboeken geleend bij de bibliotheek. Dus we lezen de komende weken weer heerlijk met het seizoen mee.


Mocht je besluiten om via een link een boek te kopen, dan maak je me heel blij. Ik maak namelijk gebruik van affiliatelinks, wat wilt zeggen dat ik een klein percentage van het aankoopbedrag krijg wanneer je een aankoop doet via mijn link. Kost je niets extra’s en geeft mij heel veel plezier!


Kerstboeken voor Baby’s

Een piepklein verhaaltje:  kerstmis – Lisa Jones

Een zacht boekje waar zusje heerlijk mee kan knisperen. De kleuren zijn in hoog contrast dus extra fijn voor baby’s. Er staat een klein verhaaltje in over Boeba Baby, die gaat spelen in de sneeuw en cadeautjes krijgt. 

Een piepklein verhaaltje is een serie zachte boekjes met hoog contrasterende illustraties. Deze worden speciaal gemaakt voor baby’s. Erg leuk om als kraamcadeau te geven. 

Kerstmis met rupsje nooitgenoeg – Eric Carle

Ik vind de tekeningen van Eric Carle echt prachtig en dus heb ik al behoorlijk wat boeken van hem verzameld. Het boek “kerstmis met rupsje nooitgenoeg” is een boek met flappen waar van alles onder verstopt zit. 

Dit boek had ik op het cadeaulijstje van meneertje voor kerstmis gezet vorig jaar. En hoewel het boekje prima is voor een dreumes en zelfs peuters het leuk vinden, merkte ik vorig jaar dat Zusje het ook heel leuk vond om de flapjes om te slaan. Dus ook een prima kerstboek voor baby’s.

Kerstboeken voor een dreumes

Kerstmis met Fien en Milo – Pauline Oud

Fien en Milo gaan de kerstboom optuigen, maar eerst moet er een kerstboom worden gehaald. Deze slepen ze door de sneeuw naar binnen en ook wordt er nog even een sneeuwpop gebouwd. Het wordt een prachtige kerstboom. 

Een mooi prentenboekje met korte eenvoudige zinnen. Ik moet soms razendsnel voorlezen, want meneertje wilt heel graag (en veel te snel) de bladzijden omslaan. 

Kerstmis – Dick Bruna

Het kerstverhaal getekend door Dick Bruna, wat wil je nog meer? Een leuk boekje voor de kleintjes om kennis te maken met het traditionele kerstverhaal.

Kerstmis in de straat – Ingela P. Arrhenius

‘Kerstmis in de straat’ is een uitvouwboek met flappen van illustrator Ingela P Arrhenius. Als je het boek uitvouwt dan krijg je een winkelstraat te zien dat helemaal klaar is voor de kerst. Alle winkels en huisjes zijn versierd. De dieren bereiden zich ook helemaal voor op de kerstdagen door kerstbomen te halen en cadeautjes te kopen. Er is vooral heel veel te zien. Weinig tekst wat voor een dreumes ook fijn is. Het gaat vooral echt om plaatjes kijken en herkenbare tafereeltjes zien.

Kerstboeken voor peuters

De notenkraker – Jessica Courtney Tickle

Prachtig! Eigenlijk is dat genoeg om dit boek te beschrijven. Dit is zo’n boek waar je, je kindje niet alleen mee wilt laten spelen, omdat het simpelweg veel te mooi is. De bladzijden zijn ook dun, dus ze kunnen scheuren en geloof me dat wil je niet. De tekeningen zijn gewoon zo ongelooflijk mooi. Bonus is dat je op een muzieknootje kunt drukken om het ballet van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski te horen.

Het boompje in het bos – Yuval Zommer

Een prentenboek met een mooie boodschap over dat we allemaal verschillend zijn en het belang van vriendschap. Het gaat om een boompje dat te klein en te misvormd is om te worden gekozen als kerstboom. Alle bomen om hem heen worden uitgekozen, maar dan komen de dieren en gebeurt er iets wat het boompje niet had kunnen dromen. Echt een mooi verhaal om het te hebben de ware betekenis van kerst.

Kerstfeest in het dierenbos – Joachim Krause

Dit is een zoek- en aanwijsboek en die zijn echt favoriet hier thuis. Meneertje vindt het heerlijk om samen te kijken naar alle mooie plaatjes in het boek. Er valt zoveel te zien. Het is extra leuk dat dit boek helemaal in kerstthema is. Ik leende het boek bij de bibliotheek, maar kan hem online nergens vinden. Wel kwam ik een vergelijkbaar boek tegen.

Mannetje Tak – Julia Donaldson

Mannetje Tak is zo’n heerlijk verhaaltje. Op rijm wat ik zelf altijd fijn vind voorlezen. Geeft een bepaalde voorleesritme wat ik fijn vind. Het gaat over vader Tak die ongewild steeds verder van zijn huis verwijderd raakt, maar gelukkig eindigt het allemaal helemaal goed. Het is niet perse een kerstverhaal, maar de kerstman komt op het eind wel om de hoek kijken. Daarom dus een kerstboek voor mij. Er is trouwens een film van gemaakt die te zien is via NPO plus.

Kerstpost – Emma Yarlett

Oh wat een heerlijk grappig kerstverhaal is dit. Dit is het boek dat ik nieuw kocht dit jaar, omdat het me zo grappig leek. De kerstman krijgt kerstpost maar kan niet lezen wat het meisje wil hebben voor kerst. En zo gaat de kerstelf en het rendier en nog wat meer kerstfiguren opzoek naar het perfecte cadeau voor het meisje. Echt een grappig verhaaltje, wat snel voorleest.


Wij vinden dit de mooiste kerstboeken voor een baby, dreumes en peuter. Dit jaar hebben we dan wel geen baby in huis, maar ik kan me nog herinneren hoe dol Zusje en Meneertje als baby waren op de boeken. Ik ben benieuwd welk boek er dit jaar echt de ultieme favoriet is. Voor mij is dat toch wel de Notenkraker, maar ben benieuwd of Zusje en Meneertje het hiermee eens zijn.
We lezen deze boeken met kerstthema nog eventjes na de kerstperiode en dan gaan de meeste weer terug naar de bibliotheek of worden in de boekenkast bewaard om volgend jaar terug tevoorschijn te halen. 

Dit artikel bevat affiliatelinks naar bol.com. Bedankt voor je steun!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.