Boeken voor een dreumes

Opzoek naar boeken voor een dreumes vanaf 1 jaar? We hebben heel wat afgelezen afgelopen jaar. Veel geleend bij de bibliotheek, maar ook hebben we onze collectie ongegeneerd aangevuld met zowel nieuwe als tweedehands boeken.
Boeken zijn een ideaal cadeautje voor Sinterklaas, Kerst, een verjaardag, als traktatie of gewoon tussendoor. Een boek doet het altijd wel goed. Mijn kinderen vinden boeken eigenlijk altijd wel leuk. Zowel om eruit voorgelezen te worden als zelf mogen bladeren door de boekjes doen ze dagelijks. Ik heb de boeken die hier afgelopen jaar favoriet waren op een rijtje gezet.


Boeken voor je dreumes.

Inhoud

Flapjesboeken

Flapjesboeken zijn boeken met een flapje (duhu).  Vanaf een maand of 9 begonnen mijn beide kinderen met het omslaan van de flapjes en nog steeds vind Meneertje (2 jaar) dat onwijs leuk om te doen. Eigenlijk kun je met een flapjesboek nooit fout gaan. 

Rupsje nooitgenoeg – Eric Carle

Wij hebben zelf een kerstvariant van dit boek. En die is zelfs buiten de kerstperiode heel populair. Voor de verjaardagen kregen we van vrienden het gewone flapjesboek van rupsje nooitgenoeg en die mocht direct mee naar bed. Daaruit moest worden voorgelezen. Absoluut een aanrader.

Eenhoorn waar ben je – Ingela Arrhenius

Eenhoorn waar ben je hebben we nog niet zo lang. Dit was een verjaardagscadeau voor Zusje’s eerste verjaardag. En ze vindt het boek prachtig en geef haar eens ongelijk. Het boek heeft flappen van vilt en dat is fijn, want hierdoor kunnen ze niet gemakkelijk kapot. 

Voelboeken

Rupsje nooitgenoeg – Eric Carle

Alweer een boek van Eric Carle. En ook alweer Rupsje nooitgenoeg. Bol.com wist me te vertellen dat dit boek één van de best verkochte boeken voor kinderen van 1 jaar is. En dat snap ik helemaal. Bij ons is het boek letterlijk kapot gevoeld. Zowel mijn dochter als mijn zoontje houden van dit boek. Het staat bij ons standaard in het mandje beneden, omdat er zo vaak om wordt gevraagd. 

Dat is niet mijn …. – Usborne uitgevrij

Uitgeverij Usborne heeft een serie met voelboekjes. De dat is niet mijn … serie. Dit zijn hele mooie kleine kartonnen boeken waarop verschillende structuren te vinden zijn in leuke thema’s. Zo is er het boekje ‘Dat is niet mijn dinosaurus’ en het boekje ‘Dat is niet mijn zeemeermin’. 

Kijkboeken

Nijntje kijkboek – Dick bruna

Om dit boek wordt ook bijna wekelijks gevraagd. Meneertje heeft hier het afgelopen jaar echt enorm veel in gekeken. Wanneer we samen kijken, dan wijs ik iets aan en zegt hij de naam en anders vertel ik wat het is. Ook doen we alle geluiden van de dieren na en zingen we liedjes bij bepaalde dingen. Wanneer we bij de paddestoel komen zingen we altijd ‘Op de grote paddestoel’ bijvoorbeeld. 

Nederland – Charlotte Dematons

Eigenlijk is dit boek niet echt bedoeld voor kinderen vanaf 1 jaar. Maar het boek wordt hier met enige regelmaat op tafel gelegd. Ik vind de boeken van Charlotte Dematons namelijk echt geweldig zoals je kunt lezen in deze review.
Meneertje vindt het heel leuk om dingen te ontdekken en er valt genoeg te ontdekken in de boeken van Charlotte Dematons. Ook dit boek gebruiken we om woordjes te oefenen. En uiteraard om wat figuren te zoeken. 

Prentenboek

Spelen tot het donker wordt – Hans & Monique Hagen, Marit Törnqvist 

In het boekje vindt je mooie plaatjes die je samen kunt bekijken. De tekeningen zijn echt prachtig en heel herkenbaar voor kleine kinderen. Dat maakt het ook zo’n goed boek voor je dreumes.
Het verhaaltje is een heel klein gedichtje. Wat fijn is aan het boekje is dat je ongeveer een regel per pagina hoeft voor te lezen. En dat is voor mijn ongeduldige kinderen precies genoeg om te wachten met het omslaan van de bladzijde. Wij hebben de stevige kartonnen versie van het boek, wat fijn is. Zo gaat het boek minder snel kapot. 

 Nijntje – Dick Bruna

Nijntje boeken hebben hele kleurrijke plaatjes en dat is fijn voor de kinderen. Het is zelfs fijn voor baby’s om naar te kijken. Een boek van nijntje is daarom ook een heel leuk kraamcadeautje.
De verhaaltjes zijn ook kort en dat is fijn voorlezen. Niet teveel tekst op een pagina zodat er snel weer kan worden omgeslagen. 

Boeken om te trakteren

We hebben al 2 keer op boeken getrakteerd. En altijd als wij een boekje als traktatie terug krijgen is dat een succes. Vooral met de kleine uitdeelboekjes ben ik blij, omdat deze makkelijk in mijn handtas passen. Een traktatie met boeken voor je dreumes hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Ik heb bij de laatste traktatie boekjes van de action gebruikt. Deze kosten me 50 cent per stuk.


Boektrakties


Woezel & Pip – Guusje Nederhorst

Deze uitdeelboekjes zijn extra leuk omdat ze het thema verjaardag hebben. Woezel en Pip doen het sowieso wel goed bij de kleintjes. Mijn kinderen kregen deze als een traktatie en ze zitten nu standaard in mijn handtas voor de momenten onderweg. In een pakket zitten 5 x 2 verschillende boekjes. 

Rupsje nooitgenoeg – Eric Carle

Alweer Rupsje nooitgenoeg, ik vind de tekeningen van Eric Carle dan ook echt geweldig. De uitdeelboekjes van Rupsje nooitgenoeg zijn bedoeld om woordjes te leren. Het zijn kleine aanwijsboeken. Bedoeld om te leren tellen, de kleuren te leren of gewoon simpel woordjes te leren. Ze zijn wel wat duurder dan de Woezel & Pip variant. Er zit in het pakket namelijk maar 8 boekjes. 

Voorleesboek

Jip & Janneke – Annie M.G. Schmidt

Jip & Janneke is natuurlijk een klassieker. Een bijna tijdloos boek met heerlijke korte verhaaltje die je ongeveer 5 minuten kosten om voor te lezen. Zo heel af en toe vraag Meneertje om dit boek. Meestal als hij heel moe is en niet zo nodig meer actief mee wilt doen. Ik vind het zelf een heel fijn boek om voor te lezen. 


Het is een aardige lijst geworden, vol met boeken voor je dreumes. En dan hebben we echt nog veel meer favoriete zoals de pixieboekjes waar ze heerlijk zelf in bladeren, maar ook de boeken ‘Kikker’ of ‘De mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept’ worden hier heel veel gelezen.

Welke boeken zijn bij jouw kindje favoriet?

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.