Blond mok mama

Het is vandaag moederdag (mijn eerste moederdag) en daarom blik ik even terug hoe het nu is om moeder te zijn. En dan specifiek welke moedergevoelens daar allemaal bij komen kijken.

Moeder worden is denk ik wel het meest ingrijpende waar ik ooit voor gekozen heb. Je kunt je van te voren niet voorbereiden op wat je gaat voelen en ervaren. En dan heb ik het niet zo zeer over de bevalling. Daar kan je, je prima op voorbereiden (zolang je bedenkt dat alles toch ook weer heel anders kan lopen).  Ik heb het echt over het moeder zijn.

Alleen maar liefde

Vanaf het moment dat ik meneertje in mijn armen kreeg vulde mijn hele ziel zich met liefde. Zoveel liefde had ik nog nooit ervaren en is niet te beschrijven, enkel te ervaren. De eerste dagen nadat meneertje in mijn leven kwam kon ik echt alleen maar staren naar hem. Ik was verliefd en veel meer dan dat. Mijn man begreep niet dat ik geen tv wilde kijken en de tijdschriften die hij had gehaald (zo lief) met geen vinger aanraakte. Ik wilde echt alleen maar naar meneertje kijken. Kijken hoe vredig hij sliep, hoe hij ademde, alle geluidjes in mij opnemen en zoveel mogelijk aan hem ruiken.
Nu nog kan ik zo genieten van naar hem kijken als hij heerlijk aan het spelen is. Of wanneer hij iets stouts doet en een heerlijk boevengezichtje trekt. Op die momenten vult mijn hart zich met zoveel liefde dat het zelfs lastig is om te zeggen dat hij iets niet mag doen.

Zoveel liefde, zoveel zorgen

Maar met zoveel liefde komen ook zoveel zorgen. En nog een hele hoop andere gevoelens. Je raakt vermoeid van de gebroken nachten, die uiteindelijk weer overgaan. Er zijn momenten waarop meneertje wakker wordt (voor 6.00) en ik doe alsof ik slaap zodat mijn man uit bed gaat (sorry!!). Of wanneer ik compleet vermoeid en vol pijn op de bank lig en meneertje graag wil dat ik met hem kom spelen. Dan voel ik me ook aan alle kanten tekort doen.  Ik voel me over die momenten even later ontzettend schuldig.

Moederschap


Het gevoel dat je tekortschiet op een hele hoop vlakken is sowieso wel een regelmatig terugkerend gevoel sinds ik moeder ben. En bezorgde gevoelens, heel veel bezorgde gevoelens. Meneertje heeft de eerste 9 maanden van zijn leven heel veel gespuugd en dan echt projectiel braken, waarbij zowel hij als ik een nieuwe outfit aan konden doen. Nou daar heb ik me echt wel zorgen om gemaakt. En de keer dat we bij de dokter zaten en hij bijna 40 graden koorts had en eigenlijk alleen maar tegen ons aan hing, was mijn bezorgdheid enorm groot. Ik voelde me alleen al een slechte moeder omdat ik niet eerder had gebeld.

Momenten

Er zijn tal van momenten waarop ik twijfel en niet weet of ik het wel goed doe. Er zijn momenten van wanhoop waarop ik eigenlijk alleen kan huilen, omdat ik niet meer weet wat te doen. En dan nog momenten vol frustratie, vol vermoeidheid en dat alles pijn doet. Het moeder zijn is, is mezelf zijn op mijn meest kwetsbaarst.
Maar dat alles geeft me wel het allermooiste, juist door de kwetsbaarheid, twijfels en door alles eromheen is de liefde zo ongelooflijk puur.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.