De laatste maanden schrijf ik vooral over sensory activiteiten. Dat doe ik omdat ze heel erg veel zelfstandig speelplezier opleveren. Meestal genoeg tijd om zelf een warm bakje thee of koffie te drinken of mijn baby een flesje te geven 😉 Onze 6 favoriete sensory activiteiten voor peuters zette ik voor je op een rijtje. 

Mocht je nu denken sensory waar heb je het over? Sensory activiteiten zijn activiteiten die de zintuigen prikkelen. Ik schreef er eerder al een uitgebreide blog over. 

Als ik het heb over mijn 6 favoriete sensory activiteiten voor peuters, dan heb ik het eigenlijk over de favorieten van mij, Meneertje (3,5 jaar) en Zusje (2,5 jaar). Favoriet van mij, omdat de activiteiten zelfstandig door mijn peuters worden uitgevoerd en ze weinig voorbereiding kosten. Favoriet van mijn peuters omdat ze er vaak om vragen.

6 favoriete sensory activiteiten voor peuters

1. Kinetisch zand met constructievoertuigen

Het is precies wat het zegt. Kinetisch zand met constructievoertuigen in een bak en spelen maar. Simpel maar echt goud! Ik doe er vaak ook nog wat stokjes en schepjes bij om het speelplezier te vergroten. Mijn kinderen zijn hier echt iedere keer weer meer dan een half uur zelfstandig aan het spelen. 

2. Scheerschuim in de badkamer

Hier heb ik geen foto’s van, want ik wil mijn kinderen niet half naakt op het internet hebben staan 😉 Deze activiteit heb ik om die reden slechts in mijn stories op instagram gedeeld. Maar dit is echt een absolute aanrader. Kleur scheerschuim met wat kleurstof (optioneel met gewoon wit scheerschuim ook leuk) en laat ze er lekker mee verven in de douche of bad. Even afspoelen en opgeruimd.
Mijn kinderen zijn hier echt heel lang zoet mee. Ideaal als je de badkamer toch nog moet schoonmaken. Kinderen in bad met een hoop scheerschuim en jij kan aan de slag met de rest.
Sneeuwpop maken met klei

3. Sneeuwpop maken met klei

Kleien is sowieso een favoriete bezigheid van mijn kinderen. Ze vinden het heerlijk en ik eigenlijk ook. Het diy sneeuwpop setje dat ik in de adventskalender van 2021 had gestopt heb ik al zeker 10 keer op tafel gehad. Ze blijven er om vragen, dus werkelijk een succes. 

4. Spelen met orbeez

Hiervoor heb ik geen speciale activiteit bedacht. Gewoon wat orbeez in water doen en spelen maar. Weinig voorbereiding nodig en zeker in de zomer heeft ons dit uren speelplezier opgeleverd. 

5. Boerderijdieren in de modder

Met behulp van bloem, cacaopoeder en water maakte ik modder. Daar stopte ik wat playmobil en duplo dieren in, een bakje water ernaast om ze te wassen en spelen maar. Favoriet bij mijn kinderen vooral. Bij mij iets minder want het geeft troep. Niet erg als ze buiten spelen, dan is het met de sproeier zo opgelost. Maar binnen vind ik dit dus echt de hel. Maar ideaal voor buitenspel met mooi weer. Je kunt zelf in het zonnetje liggen en de kinderen vermaken zich wel. 

6. Bloemensoep

Een gekleurd soepje maken met behulp van wat gekleurd water en klein spul. In dit geval klein spul in de vorm van uitgebloeide bloemen, maar dat hadden ook grote glitters of pompons kunnen zijn. Het bloemensoepje is mijn persoonlijke favoriet. De kinderen maakt het niet zoveel uit. Zij hebben vooral plezier in eerst het soepje maken, lekker roeren en dan de ingrediënten er weer uit vissen. 


Welke sensory activiteiten doe jij graag thuis? Laat het me vooral weten in de comments of via instagram. Volg me vooral daar ook. Daar laat ik vrijwel dagelijks zien, waar we mee spelen.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.