loose parts kerst thema

Spelen met loose parts is hier een huis echt vaste prik. Je kunt dan ook overal in huis kleine voorwerpen vinden (niet erg babyproof ;)) zoals muntjes of pomponnetjes. Ik heb dit jaar op marktplaats echt een fantastische rieten mand gevonden met allerlei vakjes waar we de loose parts in bewaren. Tijdens de herfst had ik deze gevuld met houten paddestoelen, appeltjes, pompoenen en allerlei herfstpraal uit het bos. Zo leuk om tijdens de herfst ook met echte herfstproducten bezig te zijn. 
Daarom wilde ik graag ook loose parts in kerst thema. Ik stopte het merendeel in de adventskalender van de kinderen, zodat de loose parts kerst collectie langzaam  compleet werd.

Welke loose parts in kerst thema kun je gebruiken?

  • Jingle bells (action of deze)
  • Bomen van Grapat (villa hoera)
  • Groene en rode munten (action)
  • Rode en groene kralen (bol.com)
  • Stukjes kerstslinger (tweedehands of deze)
  • Kerst cadeaulinten (bewaard van cadeaus)
  • Kleine dennenappels (gratis uit het bos)
  • Mini kerstballen (bol.com)
  • Wat je zelf maar kunt bedenken 🙂

Wat doen we met de loose parts?

De kinderen spelen er soms gewoon zo mee. Dan halen ze alle onderdelen uit de mand en maken er een cirkel mee of verplaatsen ze in een ander mandje. 

Ik heb ook een aantal activiteiten bedacht met de loose parts.

Versier de kerstboom in het groot (op de grond)

Plak met washi-tape of schilderstape een kerstboom op de grond. Geef de kinderen de loose parts en versieren maar.
Zusje (17 maanden) begreep niets van deze activiteit, maar meneertje ging lekker aan het versieren. Zusje gooide ondertussen de jingle bells gewoon lekker op de boom. Dus beide hadden het prima naar hun zin.

Versier de kerstboom (sensopatisch)

Ik vond een bakvorm in de vorm van een kerstboom en vulde deze met gekleurde rijst. We stopen er wat loose parts in en het spelen kon beginnen. Zusje is hier echt ruim een half uur mee zoet geweest en ze was echt boos toen ik het ging opruimen. Dit vond ze dus echt onwijs leuk om te doen.

Versier de kerstboom (play doh)

In de adventskalender zit ook een heleboel play doh. Deze activiteit moeten we nog uitvoeren, dus of het succesvol zal zijn weet ik niet. Ik verwacht van wel, want Meneertje is dol op kleien. Ik wil van play doh een kerstboom maken en hem deze dan laten versieren met de loose parts. Zusje kan ondertussen oefenen met het scheppen van wat pompoms of met de muntjes spelen. Ze blijft play doh eten, dus deze activiteit slaan we voor haar nog even over. 


Er zijn nog tal van activiteiten te bedenken met de loose parts in kerst thema. Maar mijn ervaring is dat het eigenlijk onnodig is. De kinderen gaan er vanzelf wel mee spelen en bedenken dan hun eigen spel. En dat is eigenlijk het mooiste. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.