Ben je op zoek naar een nieuw spel voor het hele gezin? Een spel dat iedereen leuk zal vinden? Ik zette de 12 leukste familiespellen op een rij om de keus voor je wat makkelijker te maken. 

Een familiespel moet volgens mij aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de speelduur niet langer dan een uur zijn en moeten kinderen vanaf een jaar of 8 mee kunnen spelen. De regels moeten niet eindeloos ingewikkeld zijn en het spel moet vrij vlot gespeeld kunnen worden, zodat niemand heel lang moet wachten op zijn of haar beurt.

Familiespellen komen bij ons in huis eigenlijk wel het meest op tafel. Gewoon omdat ze vlot spelen en makkelijk uit te leggen zijn.


Volledige disclaimer: De links die ik gebruik ik dit artikel zijn affiliatelinks. Dat wilt zeggen dat ik een klein percentage krijg als je via mijn link iets koopt. Het kost jou niets extra’s, maar maakt mij heel blij! 🙂

12 leukste familiespellen van dit moment.

Deze 12 familiespellen zijn de leukste bordspellen voor het hele gezin die op dit moment in de winkel te koop zijn.

Pictures

8-99 jaar, 3-5 spelers, 30 min.

Pictures is een relatief onbekend spel, maar voor mij absoluut het leukste familiespel van dit moment. De regels zijn simpel en het speelt heel vlot.

Je maakt met fotokaarten een raster van 4 bij 4. Vervolgens krijg je een coördinatenfiche waarop te zien is welke foto je gaat uitbeelden. Dat uitbeelden doe je met behulp van loose parts zoals stokjes en stenen of veters. Ieder speler krijgt naast een coördinatenfiche dus ook een setje voorwerpen. Dit setje voorwerpen gaat de volgende ronde naar een andere speler.

Je speelt tegelijkertijd. Zodra je tevreden bent over wat je op tafel hebt gelegd kun je bij de andere spelers gaan kijken en raden welke foto zij hebben uitgebeeld. Iedere speler die een foto correct krijgt, krijgt 1 punt. Je krijgt ook een punt als jou foto goed is geraden. Het is dus echt van belang dat je goed je best hierop doet. En met expres verkeerd raden schiet je dus ook niets op.

Na 5 rondes wint degene met de meeste punten.

Lees hier mijn hele review van Pictures!

L.A.M.A.

Review L.A.M.A.

8-99 jaar, 2-6 spelers, 20 min.

In 2020 won L.A.M.A. het speelgoed van het jaar award in de categorie 8-9 jaar. En dat is wat mij betreft dik verdiend. Want dit spelletje is echt onwijs leuk om te spelen. En echt zo’n spel dat je met je kinderen en opa’s en oma’s speelt tijdens de feestdagen of een verjaardag. De regels zijn namelijk heel simpel en het spel speelt snel, waardoor het leuk is voor jong en oud.

Het doel is simpel, probeer zo snel mogelijk van al je kaarten af te komen en in drie rondes het minste minpunten te verzamelen. L.A.M.A staat trouwens voor Leg Alle Minpunten Af.

Iedere speler krijgt 6 kaarten. Op tafel ligt een trekstapel en een kaart. Om de beurt mogen spelers een kaart afleggen, een kaart pakken of passen. Je mag de kaart alleen afleggen als het getal op de kaart hetzelfde is of hoger. Dus op een 1 mag een 1 of een 2. Op de 6 mag een 6 of een lama en op de lama een lama of een 1.

Lees mijn uitgebreide review van L.A.M.A. hier.

L.A.M.A. koop je onder andere via bol.com.

Magic Maze

magic_maze

8-99 jaar, 1-8 spelers, 15 min.

Is er iemand in je gezin die niet tegen zijn verlies kan, of iemand die erg ongeduldig is? Dan is dit het spel voor jullie. Je verliest of wint namelijk allemaal in dit coöperatieve spel. Bovendien hoef je nooit te wachten op je beurt. Spelers proberen tegelijkertijd binnen de tijdslimiet hun avonturiers zo te bewegen dat ze hun wapens ophalen en het winkelcentrum ontvluchten.

Je mag tijdens het spel alleen communiceren door dingen met de rode pion aan te geven. 

Magic maze is een heel uitdagend spelletje, wat iedere keer anders is. Doordat de speelduur heel kort kan zijn, kun je het meerdere keren spelen. Je merkt dan ook dat hoe vaker je het met dezelfde groep speelt hoe makkelijker het wordt. 

Lees hier mijn uitgebreide mening over magic maze.

Bestel magic maze bij bol.com

Speedcups

speed_cups

6-99 jaar, 2-4 spelers, 15 min.

Iedere speler krijgt 5 gekleurde bekers. In het midden ligt een stapel kaarten. Iedere ronde draait een speler de bovenste kaart om, vervolgens is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de kleuren van je bekers in dezelfde volgorde krijgt als op het plaatje van het omgedraaide kaartje. Ben je als eerste klaar dan druk je op de bel.

Speedcups is echt zo’n spel waarbij kinderen het vaak winnen van de ouders. Kinderen zijn vaak sneller. Het is een luchtig spel waarbij vaak veel gelachen wordt en het behoorlijk hysterisch kan worden.

Speedcups bestel je bij bol.com.

Kingdomino

Kingdomino_leukste_familiespellen

8-99 jaar, 2 tot 4 spelers, 20 min.

Met kingdomino speel je domino maar net een beetje anders. Je hebt een kasteel waaraan je, je koninkrijk bouwt. Dit doe je door steeds tegels aan te leggen. Minstens één zijde van je tegel moet je laten grenzen aan hetzelfde landschap op een andere tegel. Op de tegels staan kronen. Je scoort punten door het aantal kronen te vermenigvuldigen met het aantal stukken landschap.
Wie de meeste punten heeft wint. 

Een leuk kort simpel spel voor het hele gezin. Wil je liever iets meer uitdaging dan kun je ook kiezen voor queendomino. Dit spel is vergelijkbaar maar heeft iets meer regels.

Ik heb eerder al een uitgebreidere review geschreven, waar je meer informatie vindt.

Kingdomino koop je bij bol.com.

Azul

Azul

8-99 jaar, 2 tot 4 spelers, 40 min.

In azul worden alle spelers tegelzetters in het mooiste paleis van Portugal. Je vormt patronen met de tegels om het paleis te versieren. Met deze patronen kun je extra punten scoren. 

Je speelt het spel in rondes die bestaan uit drie fasen. In de eerste fase kies je tegels met hetzelfde patroon uit. Vervolgens in de tweede fase ga je de tegels plaatsen in rijen van een tot vijf tegeltjes. In de laatste fase mag je vanuit de rijen die helemaal gevuld zijn één tegel op het tegelplateau plaatsen. Op het tegelplateau vorm je de patronen, die je dus extra punten kunnen opleveren. Degene met de meeste punten wint. 

Het is een mooi vormgegeven spel. 

Azul is te koop via bol.com.

Machi-Koro

machi_koro

7-99 jaar, 2-4 spelers, 30 min.

Machi-Koro is zowel een kaart als dobbelspel. Het is leuk en snel te leren, daarom zeer geschikt als spel voor het gezin. 

In het spel ga je allemaal een stad bouwen, waarbij je zorgt voor banen en vermaak. Je koopt kaarten waarop gebouwen staan en een nummer. Wanneer het nummer wordt gegooid mag je de actie van die kaart doen. Dat kan geld pakken zijn, maar soms ook een gebouw of geld van een ander.

Te koop via bol.com.


Lees ook:


Potion Explosion

leukste familiespellen

8 – 99 jaar, 2 tot 4 spelers, 45 min.

Potion explosion is een kleurrijk spel voor het hele gezin. Je gaat toverdranken maken en de ingrediënten daarvoor bestaan uit verschillende kleuren knikkers. Je verdient de ingrediënten door meerdere knikkers van dezelfde kleur op elkaar te laten knallen. 

Mijn ervaring is dat kinderen dit spel leuk vinden vanwege het knikkerelement. Volwassenen vinden het spel vaak ook uitdagend doordat er ook een puzzelelement in zit. Echt een spel om op tafel te zetten tijdens een gezellig spelmiddagje.

De volledige review van potion explosion vind je hier.

Potion explosion koop je bij bol.com.

Ticket to Ride

ticket_to_ride

8 – 99 jaar, 2 tot 6 spelers, 60 min.

Dit spel is voor vrijwel iedereen leuk. Ik heb het gespeeld met spelletjesgekken zoals ikzelf maar ook met vrienden die zelden een spelletje spelen. Het is het spelletje dat ik aanraad aan mensen die eigenlijk alleen maar monopoly spelen. Daarom past het zo goed in dit lijstje van 10 leukste familiespellen.

De spelregels zijn simpel. Spelers moeten de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door je treinen op een route tussen 2 steden te claimen. Hiervoor moet je treinkaarten verzamelen. Je mag de route volzetten met je eigen treinen wanneer je de juiste kaartencombinatie hebt. De routes leveren je punten op. Degene met de meeste punten wint.

Ticket to Ride heeft verschillende versies, waarbij de regels vaak net iets verschillen. Zo heeft ticket to ride Europa stationnetjes die je kunt inzetten om een route van iemand anders te mogen gebruiken. Ook zijn er verschillende kaarten te koop.

Ticket to ride is te koop via bol.com.

Carcassonne

carcasonne

7 – 99 jaar, 2 tot 5 spelers, 35 min.

Tijdens het spel carcassonne zijn de spelers landheren. Om de beurt leg je een landtegel neer waardoor langzaam het speelbord ontstaat. Wanneer je een landtegel hebt neergelegd bepaal je of je daar een horige op wilt zetten. De horigen zorgen ervoor dat je punten kunt scoren. Je scoort punten zodra de weg, stad of klooster waar de horige op staat is afgebouwd. 

Het spel is iedere keer anders doordat je zelf bepaalt waar je de tegels plaatst. Mocht je nog meer verandering willen dan kun je een uitbreiding kopen. De uitbreidingen voegen standaard een extra regel en tegels toe. Naarmate je meer uitbreidingen toevoegt komen er ook mee regels bij, dit maakt het spel ook ingewikkelder. 

Carcassonne en de uitbreidingen zijn te koop via bol.com.

Koehandel

koehandel

8-99 jaar, 3 tot 5 spelers, 45 min.

Koehandel is een kaartspel, waarin bieden en bluffen centraal staat. Aan het begin van koehandel worden er diverse dierenkaarten geveild. Deze dieren hebben een bepaalde waarde.
Zodra twee spelers hetzelfde dier hebben, kan er een koehandel plaatsvinden. Beide spelers leggen een geldbedrag neer, degene die het meest geboden heeft ontvangt het dier. Zodra een speler een kwartet compleet heeft kan deze de kwartet neerleggen. Op het eind van het spel wint degene met de meest waardevolle kwartetten. 

Koehandel zorgt voor de nodige spanning. Een spel dat niet snel gaat vervelen.

Koop koehandel bij bol.com.

Dobble

dobble

6-99 jaar, 2-8 spelers, 15 min.

Dobble komt in bijna al mijn bordspellenlijstjes wel voor en mocht daarom bij de 11 leukste familiespellen niet ontbreken.

Dobble is zo’n spelletje dat vrijwel iedereen leuk vindt. Het is een spelletje waarbij snelheid en goed kunnen observeren erg belangrijk zijn. Je moet steeds proberen om als eerste het identieke plaatje op 2 verschillende kaarten te vinden.

Je kunt het spelletje op verschillende manieren spelen. Bijvoorbeeld door alle kaarten op 1 na op te delen onder de spelers. 1 kaart ligt in het midden. Zodra deze wordt omgedraaid mogen de spelers ook hun bovenste kaart omdraaien. Vind je een item op jouw kaart dat overeenkomt met een item op de kaart op tafel, dan benoem je het item en leg je, je kaart op de kaart in het midden. Zo blijf je steeds zoeken naar identieke plaatjes. Wie het eerst zijn stapel leeg heeft wint.

Kinderen vinden het spelletje vaak een groot succes. Bij ons wordt er regelmatig hard geschreeuwd en op tafel geslagen om te voorkomen dat een andere speler je net voor is. Het spelletje leidt tot veel hectiek.

Te koop via bol.com


Dit zijn bij lange na niet alle familiespellen die er zijn. Er zijn ontzettend veel familiespellen, ik besloot alleen de 12 leukste familiespellen op te schrijven. Hopelijk heb ik je kunnen helpen in het maken van je keuze voor een nieuw familiespel.
Nog een tip voor wanneer je, je nieuwe spel wilt gaan spelen. Vaak zijn er op youtube filmpjes te vinden waarin de regels worden uitgelegd. Zo kun je nog sneller gaan spelen. 

Als je zelf nog andere leuke familiespellen weet, deel ze dan in de reacties. Welk spel van de 12 leukste familiespellen is jouw favoriet?  

UPDATE: Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op 4 september 2019 en herzien op 23 maart 2020, op 29 november 2020 en op 7 november 2021.

De links in deze post zijn affiliatelinks naar bol.com.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.