Het was natuurlijk veel logischer geweest om deze 3 delen op te splitsen in delen van 10 en 11 boeken, maar dat bedacht ik me te laat. Zoals zoveel dingen gaan. Maar vandaag eindigt de lemniscaat kinderboekenchallenge met de laatste 13 boeken. Vooral heel veel mooie prentenboeken.


Dag 19: Geniale vertaler

Raad eens hoeveel ik van je hou – Sam mc Bratney & Anita Jeram

Dit boek kan ik dromen. Ik heb het denk al wel honderd keer voorgelezen. Het blijft mooi en ook herkenbaar. Het orgineel (de Engelse versie) is niet beter dan de vertaalde Nederlandse versie.

Dag 20: Regenboog

Meneer Big en de spookridder – Gitte Spee

Eigenlijk wilde ik een heel ander boek namelijk ‘George – Alex Gino’ hiervoor gebruiken. George gaat over een meisje in een jongenslichaam. Een meisje waarvan iedereen denkt dat het een jongetje is. Ze wilt heel graag meedoen met de musical als Charlotte, maar ze mag van haar juf geen auditie doen. Een boek dat gaat over kunnen zijn wie je bent.
Helaas was deze niet op tijd binnen voor de foto en dus gaan we het hebben over meneer big en de spookridder. Meneer Big ziet een regenboog. Schaap weet zeker dat er op het einde van de regenboog een schat is. Het is een gewoon prentenboek met mooie illustraties en korte teksten. Precies zoals een prentenboek hoort te zijn.

Toch is George een betere aanrader 😉

Dag 21: Zo zit dat…

Panda op het potje – Studio Circus

Dit boekje hebben we geleend voor de potjestraining van meneertje. Hij koos het overigens zelf uit in de bibliotheek. Een simpel prentenboek wat uitlegt wat een potje is. 

Dag 22: Voorleesfavoriet

The fierce little grey mouse – Chantal Bourgonje

Als voorleesfavoriet koos ik een prentenboeken app die favoriet is bij meneertje. The fierce little grey mouse gaat over een kleine grijse muis die eigenlijk heel erg sterk en beangstigend wil zijn. Daarom traint hij heel hard. In de app kun je op verschillende plaatjes klikken en dan gaan deze bewegen en komt er geluid uit. Bovendien wordt het verhaal heel mooi voorgelezen. De app is overigens ook gewoon in het Nederlands verkrijgbaar.

Dag 23: Favoriete knorrepot

Moppereend – Joyce Dunbar

Dit boek is het prentenboek van het jaar 2020 geworden en terecht als je het mij vraagt. Een heerlijke moppereend. Ze moppert wat af, want ze heeft niemand om mee te spelen. En heeft ze geen zin om mee te doen met de activiteiten van haar vrienden. Ik vind het wel een fijn boek, dat laat zien dat mopperen prima is. 

Dag 24: Van groot naar klein

boeken omgooien

Opposites – Roald dahl’s

Bij het thema van groot naar klein moest ik gelijk denken aan tegenstellingen. Dit boek is bovendien gelijk een kennismaking met de geweldige karakters van Roald Dahl. Voor de verhalen van Roald dahl zijn mijn kinderen nog wat klein, maar dit boek is een mooi begin. 

Heb je trouwens ook de speeltip gelezen die we met het boek hebben gedaan?

Dag 25: Beestenboel

Fabeldieren – Floortje Zwigma & Ludwig Volbeda

Als je geinterresseerd bent in fabeldieren dan is dit een boek voor jou. In het boek staat de herkomst van de fabeldieren beschreven en dit op een manier zodat het voor een kind begrijpelijk is. Maar de illustraties zijn eigenlijk de echte reden om dit boek een keertje door te bladeren. Ze zijn werkelijk prachtig. Zo mooi dat ik wil blijven bladeren. 

Dag 26: It’s all in the family

Tarari tararera…- Emanuela Bussolati

Ik kwam dit boek tegen bij de bibliotheek en wist gelijk dat dit een heel groot succes zou zijn. Het is geschreven in Piripu-taal. Het voorlezen hiervan is voor zowel mijn kinderen als mijzelf lachwekkend. Leuk is dat Meneertje vaak mee gaat brabbelen en af en toe geeft Zusje ook al een kreetje. Absoluut favoriet om voor te lezen. Het verhaal gaat over een familie die vervolgens andere dieren tegenkomt. Je hebt piripu bibi (de baby) en piripu so (het zusje? Of de zoon?). Goed wat de letterlijke vertaling is, dat weet ik niet helemaal. Maar het is zo’n leuk boek om voor te lezen.

Dag 27: Voor het slapengaan

Spelen tot het donker wordt – Hans & Monique Hagen

Een boekje waarin een meisje en jongetje met elkaar spelen. Er wordt gespeeld op het strand en in de sneeuw, er wordt gespeeld tot het donker wordt. De tekst is een mooi gedichtje, maar de tekeningen zijn hier echt het allermooiste.
Meneertje bladert steeds door naar het poppenrestaurant, wat echt een prachtig plaatje is.

Dag 28: Troep!

Otje – Annie M.G. Schmidt

Toen ik opzoek ging naar alle boeken voor de challenge, wilde ik Otje een plekje geven. Simpelweg omdat ik het heb stuk gelezen vroeger. Ik bladerde het eerste hoofdstuk door en zag deze geweldige illustratie. Een iet wat chaotische maar vooral driftige Tos zorgt met enige regelmaat voor heel veel troep in de keuken. 

Dag 29: Pareltje

Winnie de Poeh – A.A. Milne

Ik ging naar de kringloopwinkel op zoek naar een pareltje en kwam thuis met heel wat meer. 

Toch was ik het meest blij met het boek over Winnie de Poeh. Naast Nijntje is Poeh de grootste vriend van Meneertje. De films, de verhalen alles vind hij prachtig. En als hij het een pareltje vindt, dan ga ik dat absoluut niet tegenspreken. 

Dag 30: Favoriete auteur/illustrator

Het grote Fiep kijkboek – Fiep westendorp

Mijn favoriete  auteur is Annie M.G. Schmidt en mijn favoriete illustrator Fiep Westendorp. Zonder Fiep, waren de boeken van Annie bij lange na niet zo mooi. Tekstueel misschien wel, maar het oog wil ook wat.
Dit kijkboek is werkelijk prachtig en geeft zo’n heerlijk gevoel van weemoed naar mijn kindertijd. Urenlang bladeren door Jip & Janneke of Otje. De getekende poezen, simpelweg prachtig.

Dag 31: Ontdekking

De kleine walvis – Benji Davis

Na een storm gaat Boy strandjutten en daar ontdekt hij een kleine walvis. De plaatjes in dit prentenboek zijn om jaloers op te worden.


Ik heb zo genoten van deze kinderboeken challenge. Ik denk dat drie kwart van de boeken kringloopvondsten of bibliotheekpareltjes zijn. Zo fijn! Het was ook leuk om op een andere manier bezig te zijn met boeken. Zo hebben we ermee gespeeld en geknutseld. Ik blijf vanaf nu maandelijks boekentips delen, omdat ik het zelf zo leuk vind. Niet alleen hier op mijn blog, maar ook op mijn instagram. Volg je me daar al?

Hoe vonden jullie deze challenge? Wat zijn jouw boekenpareltjes en welke boeken hadden volgens jou in deze lijst moeten staan? Ik lees je reactie graag in de comments.

Veel leesplezier!

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.