boekactiviteit over getalbegrip

Het boek ‘eén voor jou, twee voor mij’ is perfect voor een boekactiviteit over getalbegrip. Ik ben wiskundedocent en gek op getallen en grap zo af en toe dat ik mijn kinderen eerst leer tellen en daarna pas spellen.

De boekactiviteiten houden we er voorlopig even in. Niet wekelijks of maandelijks maar wel een vaste rubriek hier op de site. Ik merkte tijdens de kinderboekenchallenge dat ik het zo leuk vond en dat boeken eigenlijk een hele fijne inspiratiebron zijn voor leuke activiteiten. Bovendien kan ik gelijk wat mooie prentenboekenreviews op mijn site kwijt. Dus voorlopig gaan ze nog niet weg. Maar ze zullen wel wat vaker afgewisseld gaan worden met gewone activiteiten 😉


Leerzame boekactiviteit over getalbegrip

Als activiteit had ik bedacht om een eierdoos te gebruiken met tien vakjes en hiermee te leren tellen. Ik liet Meneertje de vakjes vullen met paddestoelen van grapat en daarna telde we samen hoeveel erin zaten. Ik deed soms alsof ik er een paar opat en vroeg dan hoeveel zijn er nog over? En hoeveel heb ik er opgegeten? Zodat we weer samen konden tellen. Uiteraard at hij er ook een paar op en konden we weer opnieuw tellen. 

boekactiviteit over getalbegrip

Deze activiteit geeft kinderen inzicht in dat 5 meer is dan 2 en 10 meer dan 5. Wat eigenlijk echt tellen is. Het rijtje 1 t/m 10 opnoemen is natuurlijk fijn, maar dat wilt niet zeggen dat een kind ook inziet wanneer iets 5 is en wanneer iets 3. Dat verschil leer je door heel veel te tellen en vooral verschillende aantallen van hetzelfde ding te tellen is daarbij behulpzaam. Zoals we bij deze activiteit ook hebben gedaan.


Ben je nieuwsgierig naar nog meer boekactiviteiten? Lees dan vooral de volgende artikelen even:


Recensie: Eén voor jou, twee voor mij – Jörg Mühle

Beer vindt 3 paddestoelen die hij wilt verdelen tussen hem en zijn vriend wezel. Maar eerlijk delen is best wel moeilijk als je 3 paddestoelen hebt. En er kwam een hevige discussie los tussen de 2 vrienden. Gelukkig komt vos aanlopen en was het probleem zo opgelost. 

Jörg Mühle heeft een grappig prentenboekverhaal gemaakt over delen. En dan vooral over het niet zo eerlijk delen. Voor mijn kinderen is delen nog niet zo’n heel groot probleem, want Zusje begrijpt het hele concept nog niet echt. Maar voor Meneertje is het wel een herkenbaar verhaal. 


We hebben het verhaal ook nagespeeld met de paddestoelen van grapat en onze holztiger dieren. Waarbij de mol even als wezel fungeerde en de tijger een vos werd. Dat vond vooral Meneertje heel erg grappig. En hij gaf continu de paddestoelen heen en weer tussen de dieren, soms werden ze eerlijk verdeeld en soms at hij ze gewoon zelf op. Ik denk dat het naspelen van het verhaal wel wat extra’s gaf.

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wat jij vindt van de boekenactiviteiten die ik deel? En doe jij zelf wel eens een activiteit bij een boek? Ik lees je antwoord graag in de comments. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.