kleikit strand & klei recept

Een tijdje geleden bekende ik op instagram dat ik verven met de kinderen vreselijk vind. Echt vreselijk! Hoewel de kinderen het heel leuk vinden om te doen, ben ik continu in de weer met het poetsen van vieze handjes. Het voorkomen dat de verf in de mondjes verdwijnt en is het opruimen een ware hel. Doordat het steevast eindigt in huilende kinderen. 

Je zou denken dat ik dus niet goed tegen het maken van troep kan en kleien daarom ook vreselijk vind. Maar dat is niet waar. Kleien kan ik prima handelen. Vind ik ook nog eens hartstikke leuk om te doen. En ik maak regelmatig zelf klei voor de kinderen en kleikits. Vandaag deel ik daarom de kleikit strand inclusief klei recept.


Kleikit strand inclusief klei recept

Klei recept

Benodigdheden:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram zout
  • 100 ml gekookt water
  • 2 eetlepels olie (zonnebloemolie bijv.)
  • 1 eetlepel vanille essence

Beschrijving:

Meneertje mocht me dit keer helpen. Hij deed de afgewogen bloem in de mengkom en voegde vervolgens het zout toe. Dat mocht hij door elkaar roeren. 
Het kokende water heb ik zelf toegevoegd en geroerd. De eetlepels olie mocht Meneertje erin doen en ook de vanille essence mocht hij erbij doen. Vervolgens konden we gaan kneden. 

Mocht je tijdens het kneden merken dat het deeg niet nat genoeg is, dan kun je er nog wat water bij doen. Is het juist te nat doe je er wat extra bloem bij. Ik deed de vanille essence erbij om zo iets meer een zandkleur te krijgen. Ik wilde graag dat de klei een beetje de kleur het van het strand.

Kleikit strand

kleikit strand inclusief klei recept

Eerlijk gezegd is dit niet echt een kleikit te noemen, daarvoor zit er wel erg weinig in. Ik deed namelijk wat schelpen in een mandje en legde de bol klei voor Meneertje neer. Meer was het niet. Maar het resultaat was wel heel leuk. Meneertje ging echt ontdekken wat hij met de schelpen en klei kon doen.
Zo werd de klei gebruikt als een soort lijm om de schelpen te stapelen, maar werden er ook prachtige afdrukken gemaakt. 


Lees ook:


Wij genoten van deze kleine kleikit. En ik merkte eigenlijk dat door wat minder aan te bieden het speelplezier er dit keer groter van werd. Zo werd hij nog meer uitgedaagd om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. 

Wil je de kleikit wat  toch wat uitbreiden, dan zou je er bijvoorbeeld nog wat plastic zeedieren bij kunnen doen en een bolletje blauwe klei (gewoon wat blauwe kleurstof toevoegen aan de klei). Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.