Wat is kinetisch zand?

Kinetisch zand, als ik eerlijk ben vond ik het altijd veel te duur om aan te schaffen. Ik had het echt al duizend keer voorbij zien komen en hoorde iedereen er heel positief over. Maar de prijs hield me echt tegen. Ik vind het zand zo duur en zand heb ik genoeg in de achtertuin. Toen ik laatst een aanbieding zag, heb ik me eraan gewaagd. Wat is kinetisch zand? Wat kun je ermee? en Ben ik enthousiast? Deze vragen beantwoord ik in dit artikel.


Wat is kinetisch zand?

Kinetisch zand bestaat uit gewoon zand en een bindmiddel. Dit bindmiddel zorgt ervoor dat het zand aan elkaar blijft kleven. Hierdoor heeft het een beetje het gevoel van zand, klei en deeg. 
Het blijft in een soort slierten aan elkaar kleven. Dit is vooral goed te zien als je het van je handen af laat glijden. Hierdoor zou het ook ideaal zijn om mee binnen te spelen. 
Het zand droogt trouwens niet uit. Of dat zou het niet moeten doen. Doet het dat wel, dan zou een beetje vochtig maken genoeg moeten zijn om het weer “tot leven te wekken.”

Wat kun je met kinetisch zand?

Kinetisch zand is vooral goed in te zetten in sensopatisch spel. Het voelt echt magisch in je handen. Je kunt er balletjes mee maken, maar als je er even stevig in knijpt wordt het weer los zand. Je kunt er zandvormpjes bij gebruiken en echte zandkastelen mee bouwen. Sterker nog je kunt echt de meest prachtige zandkastelen mee bouwen, omdat het echt heel goed blijft kleven. 

Onze ervaring?

Ik gebruik het sinds kort gewoon binnen en het geeft me keer op keer zo’n 20 minuten rust in huis. De kids doen er heel lief samen mee spelen. Ze proberen echt van alles uit. Door de handen heen glijden, balletjes maken, vormpjes gebruiken. Laatst pakte ik de winterhuisjes van de ah erbij en deze bleken perfect om te gebruiken als vormpjes. Zo ontstonden er overal zandhuisjes heel leuk. Ik denk zelf dat het ook heel leuk is om er iets in te verstoppen. Ik kan me voorstellen dat je er munten in doet en deze laat opgraven of iets dergelijks. 

Dat het super gemakkelijk op te ruimen zou zijn, vind ik niet waar. Het zand kleeft vast aan de kleding en de sokken van mijn kinderen. Zij lopen na het spelen door de kamer heen en zo ligt mijn hele huis alsnog vol met zand. Na het spelen doe ik nog steeds stofzuigen en verdwijnt er een hoop zand in de stofzuiger. Dat vind ik wel een beetje zonde, omdat het dus niet echt goedkoop is.

Voor nu heb ik aan 1 kg zand 10 euro uitgegeven en dat heeft me al zeker 2 uur aan lief spel opgeleverd. En ik hoef voorlopig echt nog niet bij te kopen. Dus ik vind het, het geld wel waard. 
Ik kocht het zand gewoon bij bol.com en bewaar het nu in afsluitbare doosjes. In principe hoef je het niet luchtdicht te bewaren want het kan eigenlijk niet uitdrogen. Tot nu toe is dat wel waar, want ook na 2 maanden is het zand nog zo goed als nieuw. Maar we bewaren het dus wel luchtdicht, ik heb dus geen idee of het ook zo goed blijft als je dat niet doet. Ik doe dit vanwege praktische aard, want zo kan het makkelijk in mijn kast.


Ik ben benieuwd heb jij al kinetisch zand in huis? Of ga je na het lezen van dit artikel je er ook aan wagen? Ik lees je reactie graag in de comments.

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.