spelen met loose parts

Het thema van de kinderboeken challenge is vandaag is ‘Boek met een liedje’. Ik wilde hier eerst de prachtige boeken muziekboeken van jessica courtney-tickle voor kiezen. Maar ik werd vorig jaar enorm verrast door het waanzinnig mooi geïllustreerde boek: Sinterklaasliedjes van Mark Janssen. 
Ik had natuurlijk tal van Sinterklaasactiviteiten kunnen bedenken bij dit boek, maar in Januari vond ik een boek over Sinterklaas kiezen eigenlijk wel genoeg. Dus ging ik voor het spelen met loose parts. 


Ik doe op Instagram mee aan de kinderboekenchallenge van de uitgeverij Lemniscaat. Heel de maand januari deel ik daarom kinderboeken met een daarbij behorende activiteit. Eerder blogposts hierover kun je hier lezen:

Sinterklaasliedjes – Mark Janssen

Sinterklaasliedjes

De illustraties zijn echt prachtig. Kinderen verkleed als kleine Sinterklaasjes en als Pietjes spelen de hoofdrol in dit boek. Alle prenten bij elkaar vormen een verhaaltje en bij iedere prent hoort ook een Sinterklaasliedje. Extra leuk is dat de oude teksten aangepast zijn aan de huidige tijdsgeest (lees niet langer racistische zijn in mijn ogen ;)). Ik moet zeggen dat ik dat wel handig vind als naslagwerk. Want de ouderwetse teksten zitten behoorlijk vast in mijn geheugen, het is fijn om een boek in huis te hebben zonder stereotypering.

Mocht je me kennen dan is deze keuze helemaal verrassend, omdat wat mij betreft het hele feest de prullenbak in mag. Ik vier liever kerstmis. Maar juist door de waanzinnig mooie plaatjes en dat het een boek is dat in deze tijd past, heeft het me verrast.

Spelen met loose parts

spelen met loose parts

Ik wek hier de illusie dat mijn zoontje met behulp van wat loose parts een mooie staf aan het maken is. In werkelijkheid maakte hij hem enkel af. Wij spelen steeds vaker met loose parts, nu beide kids niet te pas en te onpas alles in hun mond stoppen durf ik zelfs de kleinere stukjes te gebruiken. We gebruikten hier gewoon spelmateriaal (van het fantastische bordspel terraforming mars) en dat vind ik dan ook zo leuk. Er is thuis genoeg materiaal te vinden die je kunt gebruiken als loose parts. Want hoe mooi ik de loose parts van grapat ook vind, de investering vind ik behoorlijk. Gelukkig zijn er genoeg gratis alternatieven te vinden.

Loose parts die je gratis kunt vinden:

Loose parts die je gratis kunt vinden

 • Dennenappels
 • Eikeltjes
 • Stokjes
 • Stenen
 • Gedroogde bessen
 • Doppen van flessen
 • Schelpen
 • Knopen
 • Kurken
 • Bloemen
 • IJsstokjes

Wij gebruikten dit keer dus spelmateriaal als losse onderdelen om mee te spelen. 

Met de loose parts kun je de meest prachtige dingen maken zoals mandala’s.  Maar je kunt er ook gewoon heerlijk een fantasiespel spelen. Knopen zijn vaak snoepjes of koekjes voor de knuffels en met de dennenappels, eikeltjes maken we vaak een heerlijke herfstsoep. 
Ik ben blij dat Meneertje het vaak heel leuk vindt om mee te helpen met opruimen. Want spelen met loose parts geeft hier vaak ook heel veel rommel. Maar de rommel is het absoluut waard, want mijn beide kinderen spelen erg geconcentreerd en soms zelfs zelfstandig met het losse materiaal.
Meer kan ik me niet wensen toch?

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.