kinderboeken challenge dag 10 t/m 18

Vandaag deel ik dag 10 tot en met dag 18 van de Lemniscaat kinderboeken challenge. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alle dagen even makkelijk vond. Zo vond ik het thema ‘knutselen maar’ erg moeilijk en staat er een boek bij, dat ik niet veel aanraak. Bij een hoop andere dagen kon ik juist hele mooie boeken kwijt, echte favorieten van mij. En wat ik heel leuk vind aan de kinderboeken challenge is dat ik zo, ook weer wat nieuwe boeken bij de bibliotheek ben gaan lenen. Boeken die ik niet zo snel had gelezen, als ik niet opzoek moest naar een boek dat bij het thema van de dag paste.


Dag 10: De wereld rond

Planetarium – Raman Prinja

Dit boek is geschreven om kinderen meer kennis van het heelal en onze plaats hierin te geven. Maar eerlijk gezegd vond ik het zo prachtig en leerzaam dat ik het zelf wilde hebben. In het boek lees je van alles over de Ruimte, de zon, het zonnestelsel, de melkweg, zwarte gaten en ga zo nog maar even door. Rete interressant als je het mij vraagt, bovendien zijn de illustraties (Chris Wormell) in het boek echte kunstwerkjes. Een lust voor het oog!

Dag 11: Do-re-mi-fa-soool

Doornroosje – Jessica Courntey Tickle

Het verhaal is bekend. Doornroosje wordt betoverd of eigenlijk vervloekt. Hierdoor komt ze op haar 16e verjaardag in een hele diepe slaap terecht. Uiteraard is er een prins om haar weer wakker te kussen.

Dit boek is werkelijk prachtig. Eigenlijk wil ik alle boeken van Jessica Courtney Tickle kopen, zij maakt echt zulke mooie tekeningen. Iedere bladzijden is sprookjesachtig mooi. Maar dat is nog niet alles. Dit boek is een muziekboek. Zodra je op de muzieknootjes drukt hoor je de muziek van Tsjaikovski’s. Speciaal geschreven voor het ballet, wat bij dit verhaal hoort.

Dag 12: Favoriete cadeau

Het rupsje nooit genoeg voelboek – Eric Carle

Dit boek kreeg ik cadeau van een lieve collega bij de geboorte van meneertje.En het hele eerste jaar is het zijn lievelingsboek geweest. Hij vind de plaatjes mooi om naar te kijken en leuk om aan de verschillende structuren te voelen. Ook Zusje geniet van het boek. Samen hebben ze inmiddels het flapje eruit gescheurd en zitten er onverklaarbare vlekken op. Oftewel precies zoals een gebruikt babyboek eruit hoort te zien. 

Een perfect cadeau voor een baby als je het mij vraagt.

Dag 13: Heksen en bezemstelen

Meer sprookjes van de Efteling – Efteling

Vandaag is het thema: Heksen en bezemstelen. Daar horen sprookjes bij. En wie houdt er nou niet van sprookjes? Het sprookjesboek van de Efteling is favoriet, want er staan prachtige tekeningen in van Anton Pieck. 

Dag 14: knutselen maar

Het grote Saartje en Tommie boek – Francine Oomen & Dagmar Stam

In het grote Saartje en Tommie boek staan korte verhaaltjes, dingen om te doen en om te knutselen. Een boek voor van alles wat. 

Dag 15: Lievelingsleesplek

Jip & Janneke – Annie M.G. Schmidt

De schommelstoel is mijn lievelingsleesplek. Jip & Janneke is het boek waaruit ik het meeste voorlees. De verhaaltjes zijn kort en de zo heerlijk herkenbaar, ik vind het echt een onmisbaar kinderboek. 

Dag 16: Geschiedenis

Wereldvrouwen – Katherine Halligan & Sarah Walsh

De grootste vrouwen en meisjes van de wereld verzameld in een boek, geschreven voor kleine meisjes (en iedereen anders die het maar wilt lezen). Dit boek (of een vergelijkbare versie over 10 jaar) wordt verplicht leesvoer voor mijn kleine meisje over een jaar of 10. Geschiedenis is meestal een mannenzaak en daarom is dit boek zo belangrijk. Hierin staan 50 vrouwen die de wereld hebben veranderd. Een boek ter inspiratie.

Dag 17: #shelfie

Beren kijken: handleiding voor beginners – Michelle Robinson & David Roberts

De grootste boekenvoorraad staat in de commode op de kamer van Zusje. Beneden hebben we een mand staan, waarin de boeken zitten. Het boek vandaag is zo leuk! Je krijgt even een speedcursus in het verschil tussen bruine en zwarte beren. Dit boek is niet alleen leuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. En als je van een klein beetje zwarte humor houdt, dan zal het einde van het verhaal je zeker doen lachen.

Dag 18: Antiheld

Juffrouw Pots – Tosca Menten

In dit verhaal zijn Kaya en Simon de antihelden. Ze hebben allebei dikke pech en alles zit tegen. Door de komst van Juffrouw Pots wordt het leven van Kaya en Simon alleen maar ellendiger. En juist die komst zorgt ervoor dat ze beide een echte heldendaad verrichten.


Dit waren dag 10 t/m 18 van de Lemniscaat kinderboeken challenge . Allemaal toppers, maar de meest favorieten zijn toch wel: Jip & Janneke, het rupsje nooitgenoeg voelboek en Doornroosje.

Veel leesplezier!

Dit artikel bevat affiliatelinks naar bol.com

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.