Afgelopen zondag zijn we naar Spiel (de grootste bordspellenbeurs van Europa) in Essen geweest. Een jaarlijks uitje voor mij en mijn man. Onze kleine man lieten we fijn achter bij zijn tante en oom. En zo zaten we om 7.00 ’s ochtend al in de auto op weg naar Essen. We kwamen uiteraard met veel te veel spellen (en een lege portemonnee) terug thuis.

We waren ruim een uur te vroeg op Spiel. Dat gaf ons mooi tijd om eventjes te orienteren, het verlanglijstje door te lopen, pokemon go te spelen en te testen hoe leuk we het vinden om te wachten. Tijdens de opening gebeurde er iets bizars. We stonden best ver vooraan, doordat we zo vroeg waren. Maar toen we naar binnen mochten werden we vooruit geduwd en zagen we allerlei mensen rennen. We stonden dus tussen de fanatiekelingen. Wij liepen heerlijk rustig de beurs over.

Munchkin

Als eerste spel kochten we munchkin. Mijn man wilde al jaren een Engelstalige munchkin. We hebben thuis namelijk enkel Nederlandstalige versies liggen. Mijn man vind Engelstalig over het algemeen beter en dus kochten we een Engelstalige Munchkin.

Munchkin is een kaartspel voor 3 tot 6 spelers. Het is een rollenspel met een knipoog. De spelers proberen monsters te verslaan, waarbij ze wapens gebruiken en gebruik maken van bijzondere krachten. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk level 10 te bereiken. Dit doe je door zelf monsters te verslaan of je tegenspelers te helpen met het verslaan van monsters. Om er voor te zorgen dat je tegenstander niet kan winnen, kun je verschillende vloeken spelen of hem op andere manieren dwars zitten.
Het spel bestaat uit parodie op films, sprookjes, andere spellen. Munchkin is lachen gegarandeerd.

Railroad Ink

Het volgende spel wat we tegen kwamen was Railroad ink. Dit spel hebben we niet gekocht, maar wel gespeeld. We hebben wel even getwijfeld of we het spel niet zouden meenemen. De speelduur is kort, ongeveer 15 minuten, en de spelregels zijn simpel. Ik speel in theorie graag van dit soort spellen.

Railroad ink is een puzzel spel voor 2 tot 12 spelers (afhankelijk van of je beide edities hebt). Het doel is om zoveel mogelijk uitgangen op je bord met elkaar te verbinden als mogelijk. Iedere ronde worden er dobbelstenen gegooid en afhankelijk van de dobbelstenen mag je autowegen en/of treinrails tekenen. Je tekent deze wegen op een uitwisbaar bordje en probeert zo zoveel mogelijk transportlijnen te tekenen om alle uitgangen te verbinden. Degene die dit het meest optimaal doet, wint.

We hebben het niet gekocht omdat we twijfelden of het wel veel op tafel zou komen. We kochten vorig jaar het spel metro en dat is eigenlijk maar een keer gespeeld. We vonden railroad ink op metro lijken en durfden het risico niet te nemen. 

Chronicles of crime

 

Per toeval liepen we tegen Chronicles of Crime aan. Mijn man zag het spel en zag dat ze Virtual Reality gebruikte. Hij was verkocht en het spel moest dus mee naar huis. Bovendien is het een detectivespel en dat is een spelgenre wat we graag samen spelen. 

Chronicles of crime is een coöperatief spel. De spelers kruipen in de huid van een politieagent om verschillende misdrijven op te lossen. Het oplossen doe je door het scannen van locaties, voorwerpen en het ondervragen van verdachten. Hiervoor gebruik je dus je smartphone en VR. Met de VR kun je op de plaats van delict rondlopen om alles te onderzoeken. Je wint het spel uiteraard wanneer je het misdrijf goed hebt opgelost.

Speedcups

 

 

Ik zag een lege tafel waarop speedcups uitgestald stond. Dat moest ik even spelen. Ik hou van korte simpele spelletjes. 

Je kunt met 2 tot 6 spelers speedcups spelen. Je moet met de verschillende gekleurde bekers de afbeelding op de omgedraaide kaart namaken. Degene die dat het eerste lukt drukt op de bel en wint die ronde. Simpel spelletjes dat maximaal 15 minuten duurt.

Echt een spel dat plezier geeft voor de hele familie. Geschikt om te spelen vanaf 6 jaar. Voor mij een spel dat ik zo mee neem op schoolkampen of scouting. Leuk om even tussendoor te doen.

Detective: a modern crime board game

 

 

Na Speedcups kwamen we nog een detectivespel tegen. Vooraf had ik een aantal reviews over het spel gelezen en deze waren eigenlijk allemaal super enthousiast. Voor mij een reden om hem mee te nemen en zelf thuis uit te proberen. Wij houden echt van spellen waar we samen een mysterie moeten oplossen. Daarnaast is het samenspelen tegen het bord sowieso erg succesvol, hierdoor winnen of verliezen we allebei (wel zo fijn voor ons huwelijk ;)). 

In het spel ga je 5 casussen oplossen, die uiteindelijk op een manier met elkaar verbonden zijn. De casussen los je onder andere op met behulp van het internet. 

Wat we nog meer mee naar huis namen:

  • Dobble kids numbers: Dobble is mijn favoriete spelletje en deze met nummers en vlakke figuren mocht niet missen in mijn kast. Bovendien is deze speelbaar vanaf 3 jaar. Dat maakt het extra leuk.
  • Azul: Won dit jaar de spel van het jaar prijs. Ik had nog geen kans gehad om het spel uit te proberen, maar had al veel lovende recensies gelezen en dus ging het mee.
  • Queendomino: Kingdomino vind ik erg leuk en komt regelmatig op tafel. Queendomino is de variant waar net iets meer uitdaging in zit. Bovendien kun je Queendomino en Kingdomino combineren om of een groter veld te maken of met meer spelers te spelen.
  • Kingdomino Age of Giants: Een uitbreiding voor Kingdomino of Queendomino. De uitbreiding geeft net even een andere twist aan Kingdomino.
  • Codenames Disney: Als Disneygek en liefhebber van het spel codenames kon ik deze versie niet laten staan.

We zagen nog heel veel andere spellen. Vooraf wilde ik graag een aantal spellen spelen. Zo had ik graag het spel Planet gespeeld, helaas was daar geen tafel vrij. Ook heb ik helaas speluitgeverij Haba gemist. Haba brengt altijd leuke kinderspelletjes (voor hele jonge kinderen) uit en ik was erg benieuwd of ze dit jaar iets nieuws hadden. Ik ben me al aan het oriënteren voor wanneer onze zoon mee spelletjes kan spelen (over een paar jaar). Zo staat eerste boomgaard bovenaan het verlanglijstje.
Ondanks dat het zo druk was en we niet alles hebben kunnen zien en doen, was het een geslaagde dag. Volgend jaar is Spiel van 24 oktober tot en met 27 oktober. Voor iedere liefhebber van spellen echt een aanrader om naartoe te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.