Inmiddels is onze zoon alweer bijna 4 maanden en wat hebben we veel afgespeeld deze maand. We merken dat speelgoed steeds meer gebruikt gaat worden, vooral voor het alleen spelen. Ook kunnen we veel meer spelen doordat hij langer wakker is en al veel meer kan.
Ik heb de ‘spelletjes’ die we hebben gespeeld verzameld en opgeschreven. Alle activiteiten zijn natuurlijk ook goed voor de ontwikkeling van je kindje.

Een aantal algemene tips vooraf

  • Let goed op de signalen die je baby afgeeft. Als hij zijn hoofdje wegdraait, gaat gapen of gaat huilen is het tijd om te stoppen met spelen (jouw baby kan hele andere manieren hebben om aan te geven dat het teveel is). Je wilt je baby niet overprikkelen.
  • Neem de tijd voor alle activiteiten. Je moet bedenken dat alles bij een baby gewoon langzamer gaat. Dus ga in de vertraging.
  • Bedenk je dat je baby dingen in zijn eigen tempo leert. Er kunnen activiteiten tussen staan die je baby echt pas in de 5e maand kan doen. Weet dat, dat helemaal prima is.
  • Geniet van het spelen.

Vliegtuigje spelen

Hou je baby vast door je ene hand onder zijn borst te leggen en zijn hoofd te ondersteunen met je vingers. Met je andere hand houd je bij het kruis van je baby met je duim op zijn kont. Zodanig dat zijn gezicht naar de grond gericht is. Vervolgens kun je met hem ‘vliegen’ door hem boven je hoofd te houden en hem vervolgens weer te laten dalen. Natuurlijk met bijbehorende geluidjes, dat maakt het extra leuk.

Tummytime

Leg je baby op zijn buik neer. Eventueel kun je een opgerolde handdoek onder zijn borst leggen, zodat hij hier steun aan heeft. Leg iets voor hem neer wat hij leuk vind of ga zelf tegenover hem liggen. Je baby moet nu hard werken om zichzelf omhoog te houden. Traint hij gelijk zijn nekspieren.

Zingen met je baby

Zing liedjes tegen je baby, zodanig dat hij je mond kan zien bewegen. Je baby vind het interessant om je mond zo te zien bewegen en het zingen is voor hem nu heel prettig. Helemaal leuk is natuurlijk om er zelf allerlei bewegingen bij te doen of erg expressief te zingen. Bij mij thuis was vooral ‘in de maneschijn’ favoriet.

Bellenblaas

Dit is de enige activiteit waarvoor je echt iets nodig hebt. Namelijk bellenblaas.
Zet je baby in een stoel (wipper/newborn-stoeltje/zitzak/maxicosi etc.) en blaas bellen voor hem langs. Let op dat je de bellen niet in zijn gezicht blaast. Het is natuurlijk niet fijn om sop in het oog van je baby te krijgen.
Je kunt een keer voordoen hoe je de bellen kapot kunt maken, of samen er een kapot maken. Je zult zien dat je baby al snel begrijpt hoe hij de bellen kapot kan maken.

Onderstaande spelletjes kun je alleen doen als je baby zijn hoofd al zelfstandig omhoog kan houden.

Springen/hobbelen op je schoot

Beweeg hem op en neer van zit naar staan op je schoot in een vloeiende beweging.
Je kunt je baby ook zachtjes laten hobbelen op je schoot. Dit doe je door bijvoorbeeld terwijl je zit je voeten op je tenen te zetten en vervolgens weer plat.

Omhoog en omlaag

Hou je baby vast onder zijn armen (eventueel hoofdje licht ondersteunen met je vingers) en til hem op tot boven je hoofd (tevens goede exercise). Haal hem weer naar beneden tot zijn gezicht bij jou gezicht is. Dan kun je hem gelijk een kusje geven (dat vinden ouders toch het leukste om te doen). Herhaal dit een aantal keer.

‘Van voor naar achter, van links naar rechts’

Ga met je baby op een speelkleed zitten en pak een dik kussen erbij. Zelf zit je wijdbeens en je baby zit met zijn gezicht naar je toe terwijl je hem vasthoudt. Leg het kussen achter je baby neer, zodat hij daar steun aan heeft.
Beweeg je baby nu langzaam naar voor en vervolgens weer naar achter door zachtjes aan zijn armpjes te trekken en te duwen. Ook kun je hem heen en weer bewegen.
Ik zong de carnavalskraker ‘van voor naar achter van links naar rechts’ erbij, dat maakt het natuurlijk nog leuker (hoewel mijn omgeving vond van niet).
Ik heb zoveel plezier gehad door alles uit te proberen en te zien waar mijn zoontje wel en niet op reageert. Hij was echt dol op ‘Van voor naar achter, van links naar rechts’ en hij vond niets aan het vliegtuigje spelen.
Wat deden/doen jullie met je 3-4 maanden oude baby?

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.