Help! een sprongetje

Tegen iedereen die sprongetjes met konijnen associeert kan ik maar één ding zeggen Lucky bastards! Sprongetjes associeer ik inmiddels met gehuil, fantoomgehuil (gehuil horen dat er niet is) en zelf huilen. Kortom vooral heel veel huilen. 
Sprongetjes is één van de woorden die je leert als je moeder wordt. Zo’n woord wat je in een zin gebruikt als ‘hij zit in een sprongetje’ en andere moeders je meelijwekkend aankijken.

Voor alle lucky bastards leg ik het even heel kort uit. Sprongetjes zijn fasen waarin je kindje het moeilijk heeft, omdat er voor hem veel veranderd. In mijn sprongenapp (die van oei ik groei) zijn er 10 sprongen waar kinderen in de eerste 2 levensjaren doorheen gaan. Ze komen bij alle kinderen ongeveer rond dezelfde tijd en duren soms een week en soms 6 weken. In die periode zijn kinderen hangerig, huilerig en humeurig. Of in gewone mensentaal die periodes lopen moeders radeloos met ongekamde haren in een trainingspak met een huilend kind door de winkel. Of misschien niet alle moeders, maar ik meestal wel.

Tot nu toe vond ik sprong 3 het meest naar, ondanks dat deze maar een week duurde. Dit kwam doordat hij samenviel met een vaccinatie en een vakantie waardoor de sprong in mijn geheugen gegrift staat. Uren heb ik door het vakantiepark met een krijsende baby in de wandelwagen rond gelopen. Je kunt je de blikken voorstellen.
Maar nu zijn we aangekomen aan de sprong der sprongen, namelijk sprong nummer 9. En laten we zeggen sprong nummer 9 is een B*tch een ander woord heb ik niet. 

Ik zag andere moeders op instagram foto’s posten met radeloze teksten, waarin ze uiten dat deze fase toch wel heel moeilijk was. De meeste keren was dat kindje 14/15 maanden. Ik dacht steeds jaja mijn meneertje fietst door bijna alle sprongen heen dus never nooit niet dat ik een radeloze post hoef te schrijven. ECHT WEL! Damn wat had ik het mis. 

Sorry lieve mama’s sprong 9 is DRAMA!

Mijn lieve kleine dreumes die heerlijke natte kussen geeft en minutenlang alleen kan spelen is veranderd in een DRAMAKING! Het is drammen, huilen, aan mij vast hangen en nog meer huilen. Ons mannetje heeft een heel sterk karakter en dat merk je nu helemaal. Zijn wil probeert hij op allerlei manieren er doorheen te drammen. Er wordt geslagen, geschreeuwd, gegilt, gehuild en heel veel bij mij gehangen. Het is alsof hij besloten heeft dat hij aan mij vast wilt groeien. Je begrijpt dat ik op die manier niets gedaan krijg.

Op ditzelfde moment is zusje hartstikke verkouden geworden en dat betekent dus korte nachtjes, waardoor mijn lontje inmiddels ook aardig kort aan het worden is. Ik weet dat meneertje het moeilijk heeft en ik heb 95% van de tijd heel veel begrip voor zijn situatie. Maar 5% van de tijd lig ik net als hij te huilen in een hoekje, radeloos! Ik weet het ook niet meer. Kan ik me niet ergens ziekmelden?

Loedermoedermomentje: Dan maar wat extra tv-tijd.

Maargoed meneertje is naast een dramaking ook wel de allerliefste. Wanneer hij mijn hoofd vast pakt en me een grote mond open natte kus geeft ben ik dat gedram alweer vergeten. Dan vegen we de tranen weg en gaan we maar weer samen spelen. 

De sprong duurt volgens mijn app een week of 5 en we zitten aan het begin. Ik zie ook nog een soort donderwolk staan rond 22 september. Dat stelt het hoogtepunt van de sprong voor. Diezelfde donderwolk staat er op dezelfde datum ook bij zusje want zij mag dan sprong 3 doormaken. The worst is yet to come. 

Maar zoals de app zegt en ik ook aan de foto’s van de lieve mama’s op instagram zie, komt er na de donderwolk weer zonneschijn. Ik kan nu al niet meer wachten. Ondertussen loedermoeder ik verder met wat extra tv-tijd, dagen in pyjama en soms een extra tussendoortje. En als ik het echt niet meer zie zitten koop ik gewoon een noise-cancelling headphone (grapje) en herhaal ik voor de duizendste keer mijn mantra voor de komende weken: “het is een fase het wordt echt beter.” 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.