gezichtjes maken met loose parts

Ik merk de laatste tijd dat Meneertje niet echt goed meer speelt met zijn gewone speelgoed. Hij doet nauwelijks meer nep koken, koffie maken of met de auto’s spelen. Maar zodra ik wat loose parts pak dan begint hij al te stuiteren. Hij vindt het zo leuk om daarmee te spelen. En het maken van gezichtjes met loose parts is de activiteit waar hij steeds om terug vraagt. We hebben inmiddels het met heel veel verschillende loose parts gedaan. Ik heb er ook een versie tussen gezet waarvoor je enkel even een rondje door de wijk hoeft te lopen. Helemaal gratis speelplezier. 


Het maken van gezichtjes met loose parts van grapat & grimms

gezichtjes maken met loose parts

Als gezicht legde ik de halve schijven van grimms neer. Vervolgens legde ik er wat loose parts van grapat bij en liet Meneertje zien hoe hij geen gezichtje kon maken. De kleine regenboog werd direct gebruikt als mond en de munten waren ogen.

Het is een simpele activiteit die we al wel 10 keer hebben herhaald. Voor Zusje (1,5 jaar) is hij nog te lastig, meestal mag zij gewoon met de loose parts spelen. En legt ze deze op een cirkel. 

Gezichtjes maken met loose parts uit de natuur

We verzamelde stenen, eikeltjes en takken voordat we de gezichtjes konden maken. Ik had uit papieren tasjes grote cirkels geknipt, die diende als basis voor de gezichtjes. 

Meneertje hield zijn jas aan zodat hij steeds nieuwe stenen buiten kon gaan halen. De ene keer waren de stenen ogen en dan weer de mond of juist de neus. Zo werd het bosmens boos of juist blij gemaakt. Heerlijk spel en zo simpel. 

Gezichtjes maken met loose parts die je in huis kunt vinden

Je kunt natuurlijk werkelijk alles gebruiken om de gezichtjes te maken. Ik maakte zelf een keer een kok door gebruik te maken van de AH mini’s, maar je kunt natuurlijk echt van alles gebruiken. Houten eten, bordspelmateriaal, wol en noem maar op. Als gezicht kun je natuurlijk een bord gebruiken of iets anders ronds. Dat is het mooie van deze activiteit je hoeft er niets voor aan te schaffen, enkel even je fantasie gebruiken. Of nog beter laat je kindje zijn fantasie gebruiken. 

Het spelen met losse onderdelen oftewel de Nederlandse term voor loose parts, doen wij steeds vaker. Ik vind het echt genieten. Het enige nadeel is dat het vaak behoorlijk wat werk is om alles weer op te ruimen, wanneer alle onderdelen door de woonkamer zijn gevlogen.

In onderstaande posts deel ik nog wat ideeën:


Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik de loose parts van grapat een behoorlijke investering vond, die we gelukkig in kleine beetjes doen. En ik ben niet van plan de gehele set compleet te maken, maar wil het liefst de regenboogkleuren compleet hebben. Ik merkte toen we speelde met de takken en stenen dat het voor Meneertje net zo leuk was als met de loose parts van Grapat. Het is goed om te weten dat het dus helemaal niet nodig is om er speciaal dingen voor aan te schaffen.

pin gezichtjes maken met loose parts

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.