fossielen maken van zoutdeeg

Ik had deze activiteit al een aantal keer voorbij zien komen op instagram en pinterest, maar kwam er eigenlijk nooit aan toe. Tot nu dan. We maakten fossielen van zoutdeeg om ze vervolgens op te graven en te matchen met onze dino’s. 

Dit keer koos ik ervoor de kinderen bij iedere stap te betrekken. Dat betekent dat ik niet van iedere stap foto’s heb gemaakt. Maar het was wel zo leuk. Door zelf het zoutdeeg te maken en vervolgens de fossielen waren ze extra betrokken. 

Voor de volledigheid wil ik graag melden dat er In dit artikel gebruik wordt gemaakt van affiliatelinks. Je kunt in de disclaimer hier meer over lezen. 

Fossielen van zoutdeeg maken

Benodigdheden voor 10 fossielen:

 • 2 kopjes bloem
 • 1 kopje zout
 • 3/4 kopje warm water
 • 1 eetlepel zonnebloemolie (of olijfolie)
 • plastic dino’s 
zoutdeeg maken
Zoutdeeg maken

Bereiding zoutdeeg:

 1. Mix de bloem en het zout door elkaar.
 2. Voeg het water en de olie toe en kneed het deeg soepel. Voeg meer water toe bij te droog deeg en meer bloem bij te nat deeg.
 3. Verdeel het deeg in 10 kleine balletjes. 

Bereiding fossielen:

 1. Verwarm de oven alvast voor op 100 graden. 
 2. Sla de bolletjes plat. 
 3. Stempel de dino’s erin. Hierin kun je variëren. Druk soms de voetjes erin en bij anderen juist het hele lichaam van de dino.
 4. Doe de fossielen 2 uur in de oven op 100 graden. 

Mocht je na de 2 uur nog steeds natte plekken zien in de fossielen doe ze er dan nog een uurtje langer in. 

Spelen met de fossielen

Verstop de fossielen onder het zand. Wij hebben een zand- watertafel en daar verstopte ik de fossielen dus in. Maar heb je een zandbak of een strandje in de buurt kun je ze daar natuurlijk ook in verstoppen. 

Geef er een paar kwastjes bij, zodat het zand eraf gepoetst kan worden. De dino’s erbij om te kijken of je kindje de juiste dino bij de fossiel kan vinden. 

Mijn kinderen vonden dit echt heel leuk om te doen. Mede doordat ze zelf de fossielen hadden gemaakt, waren ze extra gemotiveerd. Ze herkende hun zelf gemaakte fossiel, maar moesten alsnog nadenken welke dino ze ervoor gebruikt hadden. Bij de fossielen die gemaakt waren door een ander moest er soms net wat meer geprobeerd worden. 

Ik vind het echt een aanrader om te doen. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.