fizzy winter poeder

Ken je dat poeder wat gaat bruisen als je er water bij doet? Het wordt soms fizzy poeder genoemd, maar er zijn ook andere namen voor. Ik kan je verklappen dat het echt heel erg makkelijk zelf te maken is. Ik laat je in deze blogpost zien hoe je zelf fizzy winter poeder maakt in echt 2 minuten. 

DIY fizzy winter poeder

fizzy winter poeder

Benodigdheden:

  1. Citroenzuur
  2. Baking Soda
  3. Kerst Thee (vers)

Mix alle ingrediënten met elkaar.  Ik ga geen hoeveelheden noemen, want ik doe alles zo’n beetje op het oog. Ongeveer evenveel baking soda als citroenzuur en ongeveer een kwart winter thee. 

De winter thee is niet nodig voor het bruisen trouwens. En deze kun je ook vervangen door glitters of strooidecoratie bijvoorbeeld. Ik koos voor kerst thee dit keer omdat deze zo lekker naar de winter ruikt. Bovendien zitten er grote stukken kruiden in zoals steranijs en brokken kaneelstokjes, wat een leuk effect geeft als je uiteindelijk alles gaat mixen. De geur van de thee geeft ook nog eens een extra sensory effect. 

Voor de adventskalender deed ik de poeder in een doorzichtig kokertje, een soort reageerbuisje. Hier zat eerst strooidecoratie in, maar ik had de kokers bewaard. Ik hou ervan om afval te hergebruiken voor dit soort dingen.
Maar als je er gelijk mee wilt gaan spelen is dat natuurlijk niet nodig. Wel is het belangrijk om het afgesloten te bewaren, anders wordt de poeder heel hard. 

fizzy winter poeder

Voor Zusje zette ik een bakje poeder en een bakje water in een grotere bak. Ze had zelf al ons waterdichte speelkleed gepakt en zat heel lief te wachten tot ik alles kwam brengen. Zusje deed voornamelijk schepjes poeder in het bakje met water en dan roeren. Het bruisende geluid was echt heerlijk om te horen. Zusje genoot zo van het geborrel van haar soepje, van de brokken thee die erin zaten en het geluid. Ze kon er echt geen genoeg van krijgen en stuurde me voor nog een lading poeder naar de keuken. Omdat het poeder maken me echt 2 minuten kostte deed ik dat graag. Zij speelde ondertussen 40 minuten alleen en was echt helemaal in haar element met het maken van fizzy soepjes. 

Ik hoop dat ik je inmiddels heb overtuigd dat je heel simpel fizzy winter poeder kunt maken. 


Bonustip: geen citroenzuur in huis dan kun je de citroenzuur weglaten en het water vervangen door azijn. Zo bruist het ook, je zult alleen de geur van de thee niet meer ruiken. 

Geschreven door

Sabine

Ik ben Sabine, een dertiger met een passie voor spelen. Moeder van een prachtige zoon (juli 2018 ), dochter (juni 2019) en nog een zoon (februari 2022). Op mijn blog ishetalspeeltijd.nl deel ik allerlei speeltips voor baby's tot peuters.